A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Amikor a gyerek úgy érzi, a tükör hazudik

Ha belenéz, túl soványnak vagy túl kövérnek mutatja. Fogyni, hízni kezd, vagy extrém módon sportol. Az étkezési zavarok leggyakrabban kamaszkorban kezdődnek.

Fotó: Shutterstock.com

Táplálkozási szokásaink már gyermekkorban kialakulnak. Ilyenkor sajátítjuk el a helyes ételválasztást, az étkezések higiéniáját és a hozzá kapcsolódó kulturális szokásokat is. Formálódik az ízlésünk, rögzülnek a táplálkozási minták.

Az étkezési zavaroknak széles a spektruma

Csecsemő- vagy kisgyermekkorban az átmeneti problémák még nem feltétlenül mutatnak kóros eltérést. Míg 2-3 éves kor között a növekedés lassulásával csökken az étvágy is, addig a 4-6 évesek gyakran válnak válogatóssá.

Gyenge Zsuzsanna pszichológus, a Yelon szerzője szerint csecsemőkorban lehet probléma a táplálási vagy szoptatási nehézség, míg kisgyermekkorban a szelektív evés, amely akkor adhat aggodalomra okot, ha 10-15-nél kevesebbféle ételt hajlandó a gyermek megenni.

A Yelon (You arE not aLONe) arról szól, hogy nem vagy egyedül. A Yelon szülői oldalán a kamaszkor és a gyereknevelés kényes kérdéseivel foglalkoznak. Igyekeznek gyermekközpontú információkat nyújtani nevelési kérdésekben, a digitális szülőségtől kezdve a szexuális edukáción keresztül egészen az iskolai nehézségekig. Hisznek abban, hogy a szülőség tanulható.
„Kisgyermekkorban fontos monitorozni, hogy a gyermek magassága és súlya a korának megfelelő ütemben fejlődik-e, ha problémás az étkezése, és nem fejlődik megfelelően, akkor mindenképp segítségre van szükség.

Ilyenkor a gyerekorvos és a védőnő, valamint a speciálisan ilyen problémákra képzett szakemberek (mint pl. szoptatási tanácsadó és szülő-csecsemő konzultáns) közösen nyújtanak segítséget az édesanyának abban, hogy a táplálkozási zavar ne okozzon fejlődésbeli elmaradást, vitamin- vagy tápanyaghiányt a csecsemőnél.”

Serdülőknél gyakran kialakul testképzavar

A pszichológus szerint gyakran már a serdülőkorban kezdődnek a problémák, leggyakrabban 14 éves kor felett, de van tapasztalat akár 10-12 évesekről is. A kiváltó okoknál, főleg ennél a korosztálynál, nem feledkezhetünk meg a mai társadalmunk hatásairól sem.

A média a vékony modellek példaképként való mutogatásával, vagy például a kisebbeknél elterjedt Barbie babák, nagymértékben befolyásolhatják a testképzavarok kialakulását, a kóros soványság iránti vágyat. Ezenfelül a betegségre való hajlamban, a zavar kialakulásában és fenntartásában meghatározó szerepe van a genetikai hajlamnak és a környezeti hatásoknak (mint például család és iskola).

Fotó: Shutterstock.com

Ezek jellemzően komplex módon jelenhetnek meg egy kórképben. Az evészavarok egyaránt jellemzőek a fiúkra és a lányokra is: míg a lányoknál a gyermekkori evészavarok klasszikus fajtái az anorexia nervosa és a bulimia nervosa jelenik meg, addig a fiúknál inkább az izomdiszmorfia (az izomzat méretével való kényszeres foglalkozás) a jellemző.

Árulkodó tünetek

Mind az anorexia, mind a bulimia esetén a gyerek sokat foglalkozik az alakjával, a gondolatait ez teszi ki, irreálisan látva saját testüket. Az anorexiánál az egyik kézzelfogható változás, a fogyás, a gyerek táplálkozási magatartása alakul át, kerüli a közös étkezéseket, számolja a kalóriákat, sok időt tölt sportolással.

A kezdeti feldobottságot hangulati labilitás, fáradékonyság és a koncentráció hiánya váltja fel – mondja Gyenge Zsuzsanna, hozzátéve, hogy az anorexiával ellentétben a bulimiánál a gyerekek gyakran normál testalkatúak. Jellemző, hogy a hányást falásrohamok előzik meg, egy-egy ilyen alkalommal akár több száz vagy több ezer kalóriát is elfogyaszthatnak, ezért árulkodó jel lehet, ha a hűtőből hirtelen eltűnnek az ételek.

A gyerekeknek jellemzően problémájuk van az érzelmek kezelésével, gyakran rossz a hangulatuk. Bár elsőre nem tűnnek betegnek, az idő múlásával fokozódik az ingerlékenység, a fáradtság, és fásultakká válnak. Spontán ájulások, gyomorégés, székrekedés, végül depresszió és megromlott baráti kapcsolatok jellemzik.

Az anorexia szövődményeként pedig lecsökkenhet a csontállomány, és megállhat a növekedés is, míg a bulimiánál jellemzően sérül a fogzománc, kisebesedhet a nyelőcső, valamint a test sav-bázis egyensúlyának felbomlása miatt szívritmusproblémák alakulhatnak ki.

Fotó: Shutterstock.com

A túlevés is betegség

A serdülőkorú fiúk körében az izomdiszmorfia a jellemző – mondja a pszichológus, a fiatalok túl vékonynak, nem elég izmosnak látják magukat. A veszélyt ilyenkor a túlzott edzés, a különböző szerek, szteroidok fogyasztása jelentheti,ami funkcióromlást okozhat.

Érdemes még megjegyezni, hogy létezik az anorexia, a bulimia ellentéte is gyerekkorban, az obezív evészavarok többségében a gyerekek a kórházi ellátáson belül a pszichiátriai osztályok helyett inkább a diabétesz vagy endokrinológiai ellátásba kerülnek.

A szakemberek túlevéses zavarnak hívják azt az evészavarfajtát, amelyet ismétlődő falások jellemeznek, a gyermek elveszti étkezési kontrollját. A pubertás előrehaladtával a lányoknál nő a túlevéses zavar előfordulási aránya. Kialakulása az elhízás rizikótényezőjének tekinthető.

Van rá megoldás

Szerencsére a gyermekgyógyászatban is egyre jobban terjed a bio-pszicho-szociális szemléletmód. A gyermek- és serdülőkorban előforduló anorexia súlyos, életveszélyes pszichiátriai betegség, amelynek súlyos fizikai következményei vannak.

Terápiájánál gyermekorvosok, pszichiáterek, pszichológusok, belgyógyászok, dietetikusok, pedagógusok és a szülők széles körű együttműködése elengedhetetlen a hatékony kezelés érdekében. De kulcskérdés a családi összefogás, támogatás is.

Fotó: Shutterstock.com

Címkék: izomdiszmorfia, anorexia, bulimia, gyeremekkori táplálkozási zavarok, irreális testkép

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!