A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Amikor a gyerek úgy érzi, a tükör hazudik

Ha belenéz, túl soványnak vagy túl kövérnek mutatja. Fogyni, hízni kezd, vagy extrém módon sportol. Az étkezési zavarok leggyakrabban kamaszkorban kezdődnek.

Fotó: Shutterstock.com

Táplálkozási szokásaink már gyermekkorban kialakulnak. Ilyenkor sajátítjuk el a helyes ételválasztást, az étkezések higiéniáját és a hozzá kapcsolódó kulturális szokásokat is. Formálódik az ízlésünk, rögzülnek a táplálkozási minták.

Az étkezési zavaroknak széles a spektruma

Csecsemő- vagy kisgyermekkorban az átmeneti problémák még nem feltétlenül mutatnak kóros eltérést. Míg 2-3 éves kor között a növekedés lassulásával csökken az étvágy is, addig a 4-6 évesek gyakran válnak válogatóssá.

Gyenge Zsuzsanna pszichológus, a Yelon szerzője szerint csecsemőkorban lehet probléma a táplálási vagy szoptatási nehézség, míg kisgyermekkorban a szelektív evés, amely akkor adhat aggodalomra okot, ha 10-15-nél kevesebbféle ételt hajlandó a gyermek megenni.

A Yelon (You arE not aLONe) arról szól, hogy nem vagy egyedül. A Yelon szülői oldalán a kamaszkor és a gyereknevelés kényes kérdéseivel foglalkoznak. Igyekeznek gyermekközpontú információkat nyújtani nevelési kérdésekben, a digitális szülőségtől kezdve a szexuális edukáción keresztül egészen az iskolai nehézségekig. Hisznek abban, hogy a szülőség tanulható.
„Kisgyermekkorban fontos monitorozni, hogy a gyermek magassága és súlya a korának megfelelő ütemben fejlődik-e, ha problémás az étkezése, és nem fejlődik megfelelően, akkor mindenképp segítségre van szükség.

Ilyenkor a gyerekorvos és a védőnő, valamint a speciálisan ilyen problémákra képzett szakemberek (mint pl. szoptatási tanácsadó és szülő-csecsemő konzultáns) közösen nyújtanak segítséget az édesanyának abban, hogy a táplálkozási zavar ne okozzon fejlődésbeli elmaradást, vitamin- vagy tápanyaghiányt a csecsemőnél.”

Serdülőknél gyakran kialakul testképzavar

A pszichológus szerint gyakran már a serdülőkorban kezdődnek a problémák, leggyakrabban 14 éves kor felett, de van tapasztalat akár 10-12 évesekről is. A kiváltó okoknál, főleg ennél a korosztálynál, nem feledkezhetünk meg a mai társadalmunk hatásairól sem.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 6. számának 54. oldalán!)

Címkék: izomdiszmorfia, anorexia, bulimia, gyeremekkori táplálkozási zavarok, irreális testkép

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!