A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Álom vagy valóság?

A magyar munkaerőpiac sajnos egy olyan elképzelt férfi munkaerőre épül, aki szinte korlátlanul terhelhető, és a munkán kívül semmi egyéb elfoglaltsága, kötelezettsége sincsen.

Fotó: Shutterstock.com

A The Economist 2012-es felmérése a nők gazdasági lehe­tőségeiről 128 ország közül Magyarországnak a 21. helyezést hozta, Közép-Kelet Európa régiójában pedig az előkelő harmadik helyezést értük el Litvánia és Szlovénia nyomában. Skandinávia tarol a nők helyzetének és lehetőségeinek vizsgálatakor: az összes szempontot értékelő listát Svédország, Norvégia és Finnország vezeti.

Itthon a nők többnyire kényszerhelyzetben vannak. Ahhoz, hogy a munkaerőpiac a női munkaerőhöz is igazodjon, a mun­káltatók (és nem mellesleg a társadalom) részéről mindenképpen szemléletváltásra van szükség. A Családbarát Munkahely pályázatot 2000 óta hirdetik meg évente, 2011-től megújult formában és tartalommal. A pályázatok értékelésénél több szempontot is figyelembe vesznek. Például hogy hogyan alakul a nők aránya a szervezeti hierarchiában, vannak-e részmunkaidősök a vállalatnál, dolgoznak-e náluk nagycsaládosok. További feltételek a rugalmas, atipikus munkavégzés biztosítása, a képzési lehetőségek, a férfi dolgozók szülői szerepének megerősítése illetve a gyermekek napközbeni felügyeletének megoldása vagy támogatása.

(A teljes cikket elolvashatják a Ridikül Magazinban.)

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!