A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Akik tudják, hogy kell bánni a férfiakkal

Rég szerettem volna a hiénákról írni, mert bár tény, hogy nem túl cukik, mégis érthetetlen, miért utáljuk őket annyira.

Fotó: Shutterstock.com

Végeztem egy kis közvélemény-kutatást hiénaügyben, a kérdésem így szólt: Mi a véleményed a hiénákról? Mielőtt a válaszokat ismertetem, elárulom, hogy a kérdést az emberi faj tagjainak tettem fel, akik aligha találkoztak élő hiénával, ha mégis, akkor az állatkertben.

Szóval a válaszok: – Pfuj! – Hiéna? Hagyjál már! – A hiéna, az baromi büdös. – Dögevő dög! – Jesszus, visítva röhög, mint az anyósom! – Nála rusnyább cuccot még nem láttam… (Szerkesztőim, akik bár megengedték, hogy hiénázzak egy kicsit - csak hogy örüljek -, megkértek, hogy ne írjak róla túl hosszan, bőven elég lesz két oldalt elcsúfítani a hiénaportrékkal.)

Hát, ilyen a humán vélekedés a hiénáról. És ez elgondolkodtató. Nem a hiéna okán, hanem az ember okán, aki csakis úgy képes létezni e világban, ha mindenről és mindenkiről kategorikus véleményt alkot, még akkor is, ha soha az életben nem kávézott, nem ment moziba, nem táncolt és nem vihogott együtt egy hiénával. Vegyük akkor sorjában, igazságos-e ennyire utálni őket.

Még hogy büdös!

A hiéna egy ragadozó, pont, mint az oroszlán vagy a farkas, esetleg még a tigris. Márpedig, ha húst eszik, és folyton véres marad a pofája, akkor az büdös. Tény, hogy a hiéna azt a húst is megeszi, amelyik már két hete bűzlik, de nem azért, hogy büdös legyen, hanem azért, hogy rend. Hogy nézne már ki a világunk, ha lépten-nyomon szétmarcangolt, véres tetemek hevernének döglegyekkel a tetejükön?

Fotó: Shutterstock.com

Pfuj de rusnya!

A hiéna egy négylábú, kutyaforma, szőrös jószág, igaz, emberi viszonylatban nagyon úgy tűnik, hogy nincs ízlése. Valahogy keveri a stílusokat, mindent kipróbál egyszerre, a sima szőrt vegyíti a göndörrel, a hosszú lábat, (amelyik elöl van neki), a röviddel (amelyik hátul), a kerek fület a hegyessel, a csíkos mintát a pöttyössel, szóval nagyon szenvedhet szegény, hogy nem elég trendi, így aztán csapong.

Hogy ez nekünk nem tetszik? Na, és anno a csíkos térdzokni, márványfarmer, dauerolt séró, és manapság a szőrmellény???  

Visítva röhög

Ez igaz. Ezért ha kettesben leszünk vele, ne nagyon meséljünk neki vicceket. Egyébként ez a visítás nem a röhögése, hanem egy jelzőhang, amely egyrészt a többiek hívására szolgál, másrészt azt mutatja, milyen helyet foglal el az illető a rangsorban. Jó tudni, nehogy óvatlanul megegyünk előle valamit.

És amiben szuper…

Kevesen tudják ám, hogy a hiénák közt a leggyengébb láncszem a férfi. A hiéna csajok simán leigázzák őket, mert több tesztoszteront termelnek, mint a fiúk, és ettől olyan, de olyan veszekedősek lesznek, hogy csak na. A pasi hiénákat onnan lehet felismerni, hogy (a csajok által) sebesre van harapva a nyakuk.

Arról, hogy falloszuk van, nem nagyon, falloszméretű izéjük, ugyanis a nő hiénáknak is van, mert nagyra nő a micsodájuk a sok tesztoszteron miatt. Ez tehát egy nők uralta társadalom, amilyen csak kevés van a világon.

Fotó: Shutterstock.com

Okosak és rafináltak

A brit St. Andrews Egyetem tudósai kísérletekkel igazolták, hogy a hiénák kicsit sem buták, sőt, még számolni is képesek. A problémamegoldó gondolkodásnak olyan szintjét mutatják, mint néhány főemlős.

A kísérlet témája az volt, hogy egy hússal teli dobozt kellett felnyitni. Miután különféle módokon kinyitották, meg is jegyezték a módját, és legközelebb már azonnal sikerült. Olyan hiéna is akadt, amelyik csak megpihent a doboz mellett, szépen kivárta, hogy egy rátermettebb társa kinyissa, majd gyorsan befalta előle. (Hát nem egy vérbeli csaj?)

Tudtad?

  • A hiénák lehajtott fejjel ordibálnak, nem úgy, mint a farkas.
  • A hiéna nyelve kedvelt csemege Indiában. (Ugye, hogy pfuj?)
  • Némelyik hiénafaj nem iszik vizet, csak más állatok testnedveiből és növényekből szerez folyadékot.

Az oroszlánnal is szembeszáll

Igaz, egy magányos hiénának nincs esélye egy oroszlánnal szemben, de csapatban gyakran szembeszáll akár több oroszlánnal is a zsákmányért. Ha baj van, jöhet a jól bevált kísérteties kacaj, és máris ott van még egy tucat hiénaharcos. 

Címkék: hiéna, hiéna kacaj, a hiéna faj női táradalomban él

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!