A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Akarod, hogy megkérjék a kezed?

Ha ezt akarod, akkor fordíts rá sok gondot, hogy puha, sima és esztétikus legyen. Ám ha nem akarsz férjhez menni, akkor is.

Fotó: Shutterstock.com

Az otthoni körömápoláshoz csak egyetlen lényeges dolog kell: idő. Minden más felcserélhető, pótolható. Ám ha rendszeresen (hetente) rászánjuk azt az 1-2 órát a körmünk, kezünk ápolására, az eredmény csodálatos lesz. Harmatos, rózsaszín, bársonyos kéz és fényes, sima, egészséges körmök.

Körömápolás belülről

Először is nagyon nem mindegy, mit eszünk. Ha erős, sima körmöket szeretnénk, minél több fehérjét kell enni, mert az indítja be a köröm növekedését. Ezenkívül kalciumot, cinket, jódot, vasat, valamint C- és E-vitamint kell fogyasztanunk.

Ezeket a vitaminokat és nyomelemeket a legtöbb gyümölcs és zöldség tartalmazza, ám ha tablettában vesszük magunkhoz, keressünk olyan étrend-kiegészítőt, amely biotint és B-vitamin komplexet is tartalmaz.

Először is áztasd be!

A manikűrözés első lépése, hogy illatos, langyos fürdőt készítünk a kezünknek, és 15 percig áztatjuk benne a körmünket, mert akkor könnyebb reszelni, vágni.

De vigyázat, túláztatni nem szabad, mert az agyonázott körmök gyengévé, törékennyé válnak. Mosogatáskor, takarításkor, kézi mosáskor például kötelező a gumikesztyű!

Fotó: Shutterstock.com

Ne siess!

Nem kell kapkodni, nagyon fontos, hogy az áztatás után alaposan szárítsuk meg a kezünket. Áttörölhetjük puha kendővel, de száríthatjuk hajszárítóval is. A krémezést hagyjuk későbbre.

Kivágjam, vagy ne vágjam?

A köröm körüli bőr csúnya tud lenni, ráadásul beszűkíti a köröm felületét. Ha valaki már évek óta kinyírja kisollóval, annak olyan erősen nő, hogy kénytelen újra meg újra levágni. A kivágás előtt mindenképp kenjük be bőrpuhítóval.

Ne nyírd, told!

De aki csak most kezdi a manikűrözést, annak ajánlatos csak feltologatni a körömről a bőrt, és idővel teljesen el fog tűnni. Vigyél fel körömágybőr-puhító krémet vagy olajat. Alaposan masszírozd a körmök tövébe.

Néhány perc hatóidő után óvatosan told hátra a bőrt, törlőkendővel töröld le, majd öblítsd le meleg vízzel a maradék puhítót.

Fotó: Shutterstock.com

Kerekítsd, csücskösítsd

A köröm formáját, ha már kinőtte a fazonját, először kisollóval adjuk meg. Többféle forma létezik, az ovális a közkedveltebb, a szögletes viszont tartósabb, mert kevésbé szakadozik, töredezik be a köröm széle.

Jöhet a ráspoly

A vágás-nyírás után egy puha reszelővel simítgassuk át a körmünk éleit, hogy esélye se legyen a beszakadásnak. Reszeld a körömvéget az egyik oldaltól a középvonalig, majd a másik oldaltól ugyanígy.

A reszelőt mindig 45 fokos szögben tartsd, úgy, hogy inkább a körömvég alját reszeled. Azután pedig a felszínét is átpolírozhatjuk az erre készült csiszolóval és polírozóval.

TIPP: Minden este kend be a kezedet E-vitaminos krémmel, hogy körmöd fényes és sima ragyogását meg tudja őrizni. Ha nincs krémed, törj össze egy E-vitamin-kapszulát, keverd össze olívaolajjal, és masszírozd a körmödbe.

Így lakkozz!

…de csak ha muszáj. Ugyanis a körömlakk inkább árt, mint használ.

Tudni kell, hogy bármi legyen is ráírva a körömlakk üvegére, ezek az anyagok nemigen segítik elő a körömlemez erősödését, inkább csak szárítják a természetes köröm felületét. A gél lakk a keménysége miatt védi a körmöt a külső behatásoktól, viszont a köröm állagának szintén nem tesz jót.

  1. Először is tisztítsd meg a körmöd minden zsíros szennyeződéstől.
  2. Kenj fel színtelen alapozólakkot. Ez egyrészt erősíti a körmöket, másrészt egységes felületet képez, így a lakk szebb lesz.
  3. A sötét lakkok esetében elegendő egy réteg, de a világosabbaknál elképzelhető, hogy két réteg szükséges a tökéletes színhez.
  4. A rétegek felvitele között mindig várj egy keveset.
  5. A körömlakkot két vékony rétegben kend fel, három ecsetvonással rétegenként. Az elsőt a köröm középvonalára, majd a két szélére. Az első réteg három perc alatt készre szárad. Ha szép az eredmény, akkor jöhet rá a következő réteg.

TIPP: Alvás előtt soha ne lakozz, mert az ágynemű tönkreteszi az eredményt.

TIPP: Ha bármitől elszíneződik a körmöd, dörzsöld át citromlével!

Házi kencék, praktikák

Fotó: Shutterstock.com

Az igazán szép kéz és köröm titka, ha hetente legalább kétszer pakolással kényeztetjük. Nagyanyáink rengeteg receptet gyűjtöttek össze, álljon itt közülük néhány.

Az erős körmökért: Egy-egy teáskanál kamillát és borsmentát önts le egy csésze forró vízzel. Hagyd állni két óra hosszat, majd szűrd le. Keverj hozzá egy fél evőkanál olívaolajat és egy evőkanál lisztet. Kevergesd, míg eltűnnek a csomók. Kend a körmödre, és egy órán keresztül ne is mosd le. Hetente kétszer-háromszor csináld ezt három héten át.

Hogy gyorsabban nőjön: A kéz körmei havonta kb. 4 mm-t nőnek, de a folyamatot felgyorsíthatod a természetes olajok segítségével. 

  • Keverj össze két tojássárgáját egy evőkanál tejjel és egy evőkanál mézzel. Tartsd a körmöket ebben a keverékben 10-15 percig. Ezután hideg vízzel öblítsd le és szárítsd meg. Tíz napon át ismételd meg, a körmeid erősek lesznek, és gyorsabban nőnek!
  • Keverj össze 1 evőkanál citromlevet 1 teáskanál sóval. Keféld át a körmeidet ezzel a keverékkel. Hagyd hatni a keveréket 15 percig, majd mosd le, és töröld szárazra. Világos, erős körmeid lesznek, és gyorsabban nőnek. A sós víz csodája ez.

Címkék: kézápolás, körömápolás, házi kencék körömre, a manikűrözés menete

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!