A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Adni vagy nem adni, ez most a kérdés!

Minden családban elérkezik az a pillanat, amikor kérdéssé válik, hogy adjunk-e és mennyi zsebpénzt a gyereknek. Sokan jutalmazásként használják a zsebpénzt, pedig sokkal fontosabb szerepe van: a gyerekek így ismerkednek meg a pénz értékével, annak beosztásával és a takarékosság fontosságával.

Fotó: Shutterstock.com

Emlékszem, a régi szép időkben még házimunkával „kerestem meg” a sarki kis közértben a kedvemre való ínyencségekhez a pénzt. Egy kis mosogatással vagy takarítással kisebb összegekre tehettem szert. Ezzel így volt a környezetemben a velem egykorúak többsége is.

Aztán ahogy teltek az évek, az én gyerekeimnek tizenévesen már elég volt jó jegyet hazahozni az iskolából, hogy csörögjön valami apró a zsebükben. Most pedig már szinte tenni sem kell azért, hogy zöld hasú bankók landoljanak a mai fiataloknál.

Manapság már nem feltétlenül motiválásként, sokkal inkább a nagyvonalúság megnyilvánulásaként kerül sok gyerekhez a zsebpénz. Pedig ennek az összegnek a segítségével tanulhatnák meg, hogy mi a pénz értéke, hogyan kell beosztani, miként lehet vele takarékoskodni, vagy esetleg terveket szőni az anyagi feltételek megteremtésével.

Ennek elsajátításával jönne rá a takarékoskodás lényegére, értené meg az ár-érték arány fogalmát, vagy érezné, ha feleslegesen költött vagy drágán vásárolt. Így adódna rá mód, hogy kicsiben lemodellezzék, kipróbálják, vagy egyáltalán megtapasztalják azt, amit felnőttként, nagyban majd csinálni fognak. De gyerekkorban még tanulhatnának a hibáikból.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 2. számának 56. oldalán!)

Címkék: zsebpénz, takarékoskodás gyerekkorban, gyerekkori pénzügyek, pénzügyi ismeretek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!