A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Adjon ritmust az életének!

Hol találkozik az élettempó és a csúcsteljesítmény? Ott, hogy meggyőződésem szerint csak akkor leszünk képesek a maximumot kihozni magunkból, ha helyes ritmusban éljük az életünket.

Fotó: Thinkstock

Akad, akiknek csak a felfokozott tempó hoz megelégedettséget, másnak szüksége van a csendes szemlélődésre az egyensúlyban maradáshoz. A legfontosabb, hogy megtaláljuk azt a tempót, amely jól idomul a belső zenénkhez. 

Az élet tele van ritmikus dolgokkal, a legalapvetőbb a szívdobogásunk vagy a légzésünk, de ilyen az alvás-ébrenlét ciklusa, vagy az évszakok váltakozása is. Ritmusa van a kávéivásnak, a fogmosásnak, de még az adóbevallásnak is. Minél komfortosabb számunkra a választott életritmusunk, annál teljesebb, izgalmasabb, élhetőbb életet élhetünk.

Amikor viszont rossz a tempónk, stressz, energiahiány, lehangoltság, kiégés fenyegethet minket.

Ki gondolná például Paulo Coelhóról, a bestselleríróról, hogy ő is elvétheti a ritmust? Miközben Franciaország, Svájc és Brazília között repkedett, az egész világon ismerték, mindene megvolt, és a könyvei félmilliárd emberhez jutottak el, hirtelen elkedvetlenedett.

Nem kereste többé a kalandokat és az ismeretlent. Később rájött, hogy azért nem érték új izgalmak, mert már nem kellett erőfeszítéseket tennie azért, hogy sikeresnek érezze magát. Rádöbbent: ahhoz, hogy újra felvegye a ritmust, hogy a lelkét és a szellemét energiával telítse, újdonságokra van szüksége.

Így hát attól kezdve mindennap beépített valami újat az életébe. Egy-egy apróságot, de az serkentően hatott rá. Attól ugyanis, hogy az agyunk újdonságokkal, kihívásokkal találkozik, sokkal éberebbek leszünk. Csak az aktív agy boldog – mondta Csíkszentmihályi Mihály.

Így ha eluralkodik rajtunk a kilátástalanság érzése, először talán lassítanunk kell, hogy befelé, a saját igényeinkre figyelhessünk, és úgy tervezzük meg a napjainkat, hogy ne unatkozzunk, de nem is érezzük túlterhelve magunkat.

A jó ritmus megtartásához hozzátartozik a minőségi pihenés is, a lazulás tudatos megélése, a személyiségünkhöz illő hobbik, és egy csipetnyi kihívásra is szükségünk lesz.

Címkék: unalom, paulo coelho, teljesítmény, élettempó

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!