A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A világ legtermékenyebb írói

Az ember elámul a százkötetes Jókain, és azon tűnődik, hogyan tudott valaki ennyit írni a számítógép feltalálása előtt. Pedig száz kötet az semmi. Kitartással, szorgalommal és pontos napirenddel ennél jóval többet is lehet írni. Legalábbis a világ legtermékenyebb írói ezt állítják.

Ryoki Inoue
Fotó: www.fumalibros.com

A hivatalos rekorder

A Guinness rekordok könyve szerint minden idők legtermékenyebb szerzője Ryoki Inoue, aki 1100 kötettel nyerte el ezt a címet. A portugál író a mellkassebészeti pályát hagyta ott az íróiért 1986-ban. Először detektívregényeket és kémtörténeteket gyártott hihetetlen sebességgel: megtörtént, hogy egyetlen nap alatt hármat is befejezett.

Hozzá kell tenni, hogy ezek csak úgynevezett „zsebkönyvek” voltak, azaz 150-200 oldalnyi hosszúak. Amikor elérte az ezer kötetet, úgy döntött, hogy változtat írói stílusán, maga mögött hagyja a ponyvát, és azóta komolyabb történelmi regényeken dolgozik, a nemzetközi piacot megcélozva. Ő azt állítja, az írás 98 százalékban izzadságos munka, egy százalék tehetség és egy százalék szerencse, és mindenkit bátorít, hogy fogjon bele nyugodtan.

Az ötezer kötetes írónő

Ha lenne ilyen cím, a legtöbbet író szerző díját a spanyol Corín Tellado birtokolná, aki élete során átlagosan nyolcnaponta írt meg egy könyvet: összesen több mint ötezret. Lehet, hogy a magyar olvasók számára ismeretlen a neve, de a műveit biztosan olvasták már: a romantikus történeteiről híres Harlequin füzetek egyik legfontosabb szerzőjeként dolgozott évtizedeken át.

Bár ezek a könyvek jóval rövidebbek, mint ahogy megszoktuk, és a téma sem olyan emelkedetten szépirodalmi, hazájában sokra becsülik a 2009-ben elhunyt írónőt, aki nemcsak romantikus történeteket, de fotónovellákat és teleregényeket is írt. Több mint 400 millió eladott könyvvel ő a második legnépszerűbb spanyol szerző – Cervantes után.

Akit a halál sem állíthat meg

Barbara Cartland életében 723 könyvet írt, de 2000-ben bekövetkezett halálakor (kilencvenkilenc éves korában) még 160 kézirat lapult a fiókjában, amelyeket azóta is sorra adnak ki – óriási sikerrel. A szerelmes regények koronázatlan királynője is bekerült a Guinness rekordok könyvébe azzal, hogy 1982-ben egy év alatt 27 könyvet írt.

Az már csak apró adalék a stílusához, hogy ebből tizenháromnak benne volt a „szív” szó a címében. A heroikus teljesítmény értékéből kicsit sem von le, hogy akkoriban, nyolcvanegy évesen már nem saját kezűleg gépelt.

Hat titkárnőt tartott, akiknek csak az volt a feladatuk, hogy leírják, amit diktál. Könyvei a kritikusok szerint meglehetősen egyformák: bajba jutott ártatlan hősnők, gonosz mostohák, kegyetlen hozományvadászok és persze az elmaradhatatlan rejtély. A rajongóknak soha nem kell csalódniuk: a végén a szerelmesek mindig egymáséi lesznek.

Minden idők legnépszerűbb gyerekkönyvírója

Ezt a címet meglepő módon nem J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek megalkotója birtokolja, hanem Enid Blyton, akinek 800 gyerekkönyve 600 millió példányban kelt el. Az Ötösfogat és Noddy teremtője napi 10 ezer szót írt le ölében tartott írógépén, és állítása szerint soha nem tervezte meg előre, miről fognak szólni a könyvei, egyszerűen csak szabadon engedte a fantáziáját.

Bár könyvei ma is óriási példányszámban kelnek el, egyre több kritika éri munkásságát és életét. Sokan elfogadhatatlannak tartják nyílt rasszizmusát és nemi sztereotípiáit, a saját gyerekei pedig arról panaszkodnak, hogy hideg és távolságtartó anya volt, aki soha nem játszott velük.

A hazai rekorder

Nemere Istvánt sokszor meggyanúsították már azzal, hogy „négerekkel” dolgoztat, tehát saját neve alatt adja ki egy egész írói műhely munkáját. A valóság ennek épp az ellenkezője: mivel az olvasók nem szeretik, ha kedvenc írójuk túl gyakran rukkol ki egy új kötettel, a könnyebb eladhatóság kedvéért hat írói álnév alatt is dolgozik.

Évente 300 ezer szót ír le, és 12 millió példányban keltek el könyvei – eddig 670 kötet. Ő azt állítja, mindez csak a szorgalmon és a kitartáson múlik, ezért mindennap hajnali 5-kor kel, majd kis szünetekkel napi 10 órát tölt az íróasztal mellett – vasárnap és ünnepnapokon is.  

Az egymillió könyves szerző

A világ legtöbb könyvét elkészítő szerző, Philip Parker egyetlen szót sem ír le. Egy 2008-ban általa kifejlesztett számítógépes program állítja össze a könyveket az interneten található írásokból. Minden könyv, amit elad, egyedi, és csak megrendelésre készül.

Egymillió címből lehet választani, és ha valakinek megtetszik, akkor a rendelés és fizetés után nyomtatják ki. Egy könyvecske körülbelül 150 oldal, és hogy érzékeltessem a témák gazdagságát, a WC-kefékről például hat különböző összeállítást kérhetünk.

Címkék: nemere istván, corin tellado, l. ron hubbard, ryoki inoue, barbara cartland, enid blyton, philip parker

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!