A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A világ legszebb vízesései

A víznek varázslatos ereje van. Az emberek imádják a tengereket, folyókat, tavakat, óceánokat. A vizektől távol élők, ha pihenni akarnak többnyire valamelyik tenger vagy óceán partját választják. Mert a hatalmas víz békességet, nyugalmat áraszt.

Fotó: Shutterstock.com

Vagy éppen ellenkezőleg zúg, morajlik, sziklákon át vágtat és zuhan a mélybe. S az ember csak áll, az ilyen vízeséseknek a partján és képtelen betelni a látvánnyal. A világ híres vízeséseit minden évben emberek milliói látogatják. Összeszedtük a leghíresebbeket.

Victoria-vízesés

Afrika déli részén, Zambia és Zimbabwe határán található a lenyűgöző Victoria-vízesés, mely a világ hét természeti csodáinak egyike. Vízzuhataga a legszélesebb a világon, több mint egy kilométer szélességben 61-108 méteres magasságból zuhan a mélybe. 1989 óta az UNESCO Világörökség részeként nemzetközi védelemben is részesül.

Egy skót felfedező, David Livingstone 1855. november 17-én pillantotta meg a Zambézi folyó nagy vízesését, amelyet az akkori brit királynőről nevezett el Viktória-vízesésnek. Jól kiépített sziklasétányokon körbe lehet járni a területet, melyről, a hatalmas víztömeg lezúdul.

Az esős évszakban vagyis novembertől júniusig másodpercenként közel 15 000 köbméter víz ömlik itt. Robaja elnyom minden más zajt. Párája sok száz méterre beborít mindent maga körül. A száraz évszakban, júliustól októberig kevesebb víz ömlik a mélybe, ezért ilyenkor jól láthatók azok a sok száz méter magas kőfaragványok, amelyeket az évmilliók során a a vízcseppek a sziklafalakba vájtak.

Ha az utazó a száraz évszakban jár erre megfürödhet egy természetes módon kialakult medencében, az „Ördög úszómedencéje”-ben a vízesés tetején.

Seljalandsfoss-vízesés
Fotó: Shutterstock.com

Angel az Ördöghegy angyala

A világ legmagasabb vízesésének tartják a venezuelai Angel-vízesést. A víznek itt, több, mint egy kilométernyi mélységbe kell ahhoz zuhanni, hogy elérje a talajt. Az Angel hússzor magasabb, mint a Niagara vízesés. A gyakran felhőkbe burkolózó természeti csoda Venezuela trópusi erdőiben, a Canaima Nemzeti Parkban található, amely az UNESCO Világörökség része.

A zuhatag olyan hatalmas, hogy mielőtt a víz a földre érne, apró részecskéit köddé permetezi. A köd a vízeséstől akár több kilométerre is érezhető. Ehhez a csodálatos helyhez azonban csak légi úton vagy folyón lehet eljutni. Akkor sem egyszerű, ugyanis nem vezetnek hozzá utak. A vízesésekig tartó túrákat csomagokban adják el, és szigorú idegenvezetés és felügyelet mellett viszik el az érdeklődőket. Az élmény felejthetetlen.

Az őslakosok "tepui" , azaz Auyan Tepuyinak, vagyis Ördöghegynek nevezik a hegyet, melyről a víz lezuhan, s amely az egyike a több mint száz óriásnak. A sziklákat égig érő magasság, lapos csúcsok és teljesen függőleges lejtők alkotják. Tepui, más néven "mesa" évmilliárdokkal ezelőtt homokkőből alakult ki. Függőleges lejtőit sajnos folyamatosan erodálják a Guiana-felföldön gyakori esőzések.

Dudhsagar a tengeri tej

Dudhsagar-vízesés
Fotó: Shutterstock.com

Az indiai Goa államban található Dudhsagar-vízesés tejfehér vize buja, zöldellő domboldalon terül el. A vízesés négy emeletes. A többszintű zuhatagot fehér vízéről nevezték el. India legkisebb államában található a Mandovi folyón. Neve tengeri tejet jelent.

A népszerű turistalátványosság csúcsára lépcsők vezetnek, amely 309 méter magasságban található. A turisták akár meg is fürödhetnek a sok medence egyikében, amelyek a vízesés alatt alakultak ki. De a zuhatag más miatt is nevezetes. Ugyanis közvetlen közelében halad el az egyik menetrend szerinti személyi vonat, így az utazók a mellettük zúgó természeti csodának szinte a részesei lehetnek.

Yosemite grizzli

A háromszintes vízesés a Yosemite Nemzeti Parkban látogatható. S rengetegen kíváncsiak is rá, különösen késő tavasszal, amikor vízhozama a legnagyobb. Különlegessége, hogy zord, gránitsziklák veszik körül. Nevét arról a parkról kapta, amelyben található.

A Yosemite – indián eredetű szó, grizzlyt jelent, nem véletlenül. Hiszen a parkban védett állat a Grizzly medve. A vízesésnek három lépcsője van. Az első és egyben legmagasabb a 435 méter magas Upper Falls, ezt követően a víz számtalan, a vízesés aljáról alig látható kisebb zuhogón keresztül még 206 métert tesz meg, ezt a részt nevezik Middle Cascades-nek. Végül a víz újabb 98 métert esik az úgynevezett Lower Falls lépcsőn és a talajt elérve belefolyik a Merced folyóba.

A vízesés vízhozama meglehetősen változó, a téli csapadék mennyiségétől függ. A Lower Falls könnyen megközelíthető a Merced folyó völgyén keresztül, a vízesés többi része azonban csak egy meglehetősen megerőltető és meredek 5,5 kilométeres gyalogtúrával érhető el.

Yosemite-vízesés
Fotó: Shutterstock.com

Akaka vízesés, a különös halak otthona

Az Akaka-vízesés, amely 442 méter mélyen zuhan egy szurdokba, önmagában is lenyűgöző, a vízesést körülvevő táj különbözteti meg a világ sok más területétől. Buja, érintetlen esőerdők veszik körül melyek mélyén, Hawaii Nagy-szigetén található a Hamakua part mentén.

A sziget egyik legszebb régiójának számító Hamakua partvidéket évente több mint 84 centiméter csapadék éri, ezért a táj buja és trópusi. A park legpompásabb vízesése a 442 méteres és van mellette egy kisebb 100 méteres Kahuna-vízesés is. Az Akaka-vízesést körülvevő vibráló zöld esőerdő különleges a Hawaii-sziget nagy részét jellemző kopár vulkáni tájban. A látogatók a kijelölt utakon egyedül is végig sétálhatnak a sűrű dzsungelben a kilátókhoz, ahonnan remekül rálátni az Akaka és Kahuna vízesésére.

A 64 hektáros Állami Park területét vulkánkitörések hozták létre úgy 250 000 évvel ezelőtt. Különös állata az úgynevezett Oopu Alamoo hal. Ezek a halak ikráikat a vízesés tetejére rakják, és miután az ivadékok kikelnek, a lárva lebeg a vízesésen, és megkezdi a hosszú utat az alatta lévő óceánba. Néhány hónap után a tengerben megerősödött fiatal halak mérföldeket úsznak visszafelé a Kolekole-patak fölé, és tapadókorongszerű szájukkal és kismedencei uszonyaikkal függőlegesen felmásznak az Akaka-vízesés aljától 442 lábra a tetejére, megkezdve az egész folyamatot újra.

Iguazú-vízesés a határon

Iguazú-vízesés
Fotó: Shutterstock.com

Argentína és Brazília határát a zegzugos Iguazú-vízesés jelzi. A lépcsőzetes zuhatagok sziklák és buja zöld szigeteken át bujkálva  270 különálló zuhogót és kisebb vízesést alkotnak, melyek a folyón 2,7 kilométer szélességben húzódnak. A víztömeg átlagosan 82 métert esik.

Majd mindegyiket felfedezőikről, illetve az argentin szabadságharc hőseiről nevezték el. Található itt: Két nővér-, San Martin-, Victoria-, illetve Alvar Núnez Cabeza de Vaca- nevű zuhatag is. Ez utóbbi Alvar Núnez Cabeza de Vaca spanyol felfedezőről lett elnevezve, mert ő látta meg első európaiként 1541-ben a természetnek ezt a csodálatos alkotását, melyet Santa Maria vízesésnek nevezett el. Később az itt élő őslakos guarani indiánok által használt név vált hivatalossá: az Iguazú, amelynek jelentése nagy víz.

Az őslakos guarani indiánok legendája szerint a vízesést Mboi isten hozta létre. Mboi isten beleszeretett egy törzsfőnök lányába, aki azonban nem kért az égi kegyből. Földi szerelmével csónakba ült és megpróbált elmenekülni Mboi haragja elől. A vérig sértett és bosszúszomjas isten sziklákat teremtett, hogy elállja a szerelmespár útját, s, vízeséseket, hogy a folyón ne tudjanak elmenekülni.

Plitvice, a türkiz tavak vízesése

Európa egyik legszebb természeti képződménye a Plitvicei-tavak néven ismert tórendszer. S bár Budapesttől csupán 500 km-re fekszik, sokan mégsem nézik meg, mert sietnek a Horvát tenger partjára. Pedig a látványt kár kihagyni, hiszen a tórendszer Horvátország egyik varázslatos Nemzeti Parkjának részeként, egy erdős hegyek által körülölelt völgyben terül el, ami már 1979-től megtalálható az UNESCO természeti világörökségi listáján.

A kiterjedt Nemzeti Parkban 16 teraszos tó található, amelyeket különböző vízesések kötnek össze a fákkal borított dombok között. Talán a leghíresebb a Veliki Slap, egy 256 méter magas csoda, amely egy sziklán átbújva érkezik meg az alatta elterülő csodálatosan tiszta, türkizkék medencéhez.

Horvátország 7 Nemzeti Parkja közül a legjelentősebb a Plitvicei tavak vidéke. A Park területe 295 négyzetkilométernyi területéből mintegy 2 négyzetkilométernyit foglalnak el ezek a különös szépségű, vízesésekkel egymáshoz kapcsolódó tavak.

Niagara, a világ leghíresebb vízesése

Niagara-vízesés
Fotó: Shutterstock.com

A Niagaráról, mivel nagyon híres, sokan azt hiszik, hogy egyben a világ legnagyobb vízesése is, pedig nem. Magasságát tekintve egyáltalán nem számít kiemelkedőnek, még az Egyesült Államokban sem, ahol a Yosemita vízesés nagyobb nála. A félelmetes zuhatag az Egyesült Államok és Kanada határán terül el, mindkét oldalról fantsztikus látványt nyújt. Évente 9-10 millió turista keresi fel. A kanadai oldalról lehet a legjobban élvezni a látványt.

A Niagara tulajdonképpen három vízesést takar: a Patkó-zuhatag a kanadai oldalon, az Amerika-zuhatag és a Menyasszonyi fátyol az amerikai oldalon van. Geológiai értelemben viszonylag fiatalnak számít. 12.000 évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak idején alakult ki, ugyanannak a gleccserolvadásnak köszönhetően, amely az amerikai Nagy-tavakat is létrehozta.

A tavak a Niagara két oldalán: Erie-tó és Ontario-tó. Az Erie-tó vize egy nagy olvadás miatt kiöntött, és egy meredek szakaszon lezúgott, majd 100 méterrel alacsonyabban egy 10 km-es szakasz után, a gleccser által kivájt medencében létrejött az Ontario-tó. Ez a meredek lejtős szakasz a Niagara-vízesés, a két tavat összekötő folyó pedig a Niagara-folyó. Korábban nagyon nagy volt rajta a kereskedelmi hajók forgalma és magánkézben volt a környék.1885-ben azonban New York állam felvásárolta és Nemzeti Parkká nyilvánította.

Története során kétszer állt meg a vízesés. 1848-ban egy hatalmas jégtömb akadályozta a vízáramlást, ezért 30-40 órán át nem folyt le a víz. 1969-ben pedig szándékosan, komoly mérnöki munkával torlaszolták el egy rövid időre, mert meg akarták vizsgálni, el lehet-e távolítani néhány hatalmas sziklát, de végül erre nem került sor. Maga az akció is nagy szenzáció volt, emberek tízezrei utaztak a Niagara-vízeséshez, hogy lássák, milyen az, amikor le van zárva.

A három zuhatag közül az Amerikai vízhozama a legkisebb, ezért  be tud fagyni tartósan hideg tél idején. 1912-ig volt lehetőség arra, hogy télen a befagyott jégen, gyalogosan közelítsék meg az emberek a vízesést. Ezt a túrát azonban 1912-ben betiltották, mert 3 ember meghalt, amikor beszakadt alattuk a jég.

Kuang Si, a trópusi lepkék vízesése

Kuang Si-vízesés
Fotó: Shutterstock.com

A gazdag kultúrájú Luang Prabang városától délre található a Kuang Si nevet viselő háromszintes vízesés. A tövében található lenyűgöző tejkék víz vonzza az úszókat, fotósokat. A Kuang Si-vízesésrendszer Laosz egyik leghíresebb, legtöbb turista által látogatott természeti látványossága.

A zuhatagrendszer a dzsungel szívében, fantasztikus növények méteres levelei között, egy-két méteres szintkülönbséggel türkizkék vizű medencék során át folyik. A többszintes türkizkék vizű tórendszerben, a vízesések tövében meg lehet mártózni, miközben trópusi lepkék repkednek virágról virágra. A medencék után egy közel 100 méteres vízzuhataghoz érkezünk, aminek a tetejére is felmászhatunk.

Kaieteur, az Amazonas vízesése

Kaieteur-vízesés
Fotó: Shutterstock.com

A Kaieteur-vízesés nem csak Guyana, de az egész dél-amerikai kontinens egyik legnagyszerűbb természeti csodája. A 226 méter magasságával a Föld legnagyobb egylépcsős zuhataga, ráadásul a vízhozama sem csekély, 663 köbméter másodpercenként.

A Guyanai-ősmasszívumon tekergőző Potaro-folyón szakad alá, amelynek forrásvidéke a Roraima lábánál nyújtózó kétmilliárd éves homokkőplató. A területen hozták létre a csodálatos Kaieteur Nemzeti Parkot. A vízesés egész évben nagy mennyiségű vizet szállít.

Rendkívüli szépségét az óriási magasságnak és bő vízhozamának köszönheti. Egy szikla szélén, az Amazonas esőerdőjében ömlik alá. A Kaieteur-vízesést a világ legerősebb vízesésének tartják. Szárazföldön és vízen is megközelíthető. A környező esőerdőkben élő egyedülálló növényeket és vadon élő állatokat is megcsodálhatják itt a látogatók.

A szurdok és a vízesés gyűjtőmedencéje közelében törékeny páfrányok, broméliák és piros virágú afrikai ibolyák nőnek. Veszélyeztetett állatfajoknak is otthont ad a terület, itt él többek közt az erdei kutya, a jácintkék ara, a jaguarundi, a vörös szarvas és a tapír.

Seljalandsfoss a fotósok kedvenc vízesése

Seljalandsfoss-vízesés
Fotó: Shutterstock.com

A Seljalandsfoss Izland híres, festői szépségű, elegáns vízesése. A vízesést a 2010-es kitöréséről elhíresült Eyjafjallajökull vulkán nyugati lábainál lehet megcsodálni. A 66 m magas zuhatag azért is különleges, mert a vízfüggöny mögé sétálva egészen egyedi perspektívából lehet gyönyörködni az izlandi tájban. A látogatók biztonságosan bemehetnek a lezuhanó víz mögé és vízfüggöny mögül nézelődhetnek, fotózhatnak. Sokan ezért a különleges látványért utaznak el ide.

Címkék: vízesés, niagara, plitvicei-tavak, victoria vízesésé, dudhsagar-vízesés, rajna-vízesés,, seljalandsfoss

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!