A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A szépségnek rengeteg arca van

Első filmjében, a Viktóriában rögtön övé lett a főszerep, ráadásul nem csak itthon robbant be vele a köztudatba. Farkas Franciska fiatal, gyönyörű, ambiciózus nő, aki határozottan építi a pályáját. De ha nem úgy alakulnak a dolgai, ahogyan eltervezte, akkor sem esik kétségbe.

Farkas Franciska
Fotó: Pitrolffy Zoltán

RIDIKÜL MAGAZIN Amikor találkoztál Brad Pittel, elhatároztad, hogy majd kiküldöd neki a Viktóriát. Megtetted?

FARKAS FRANCISKA Angelina Jolie filmjében dolgoztam statisztaként, amit azért is vállaltam el, mert arra számítottam, tudok majd egy közös képet készíteni vele, hogy az apámnak, aki nagy rajongója, elküldhessem. Ezt el is mondtam Jolie-nak, mire ő meghatódott, és rábólintott a dologra.

Tudni kell ehhez, hogy nekünk, statisztáknak még csak megszólítani sem volt szabad a sztárpárt. De egyszerűen meg kellett próbálnom. A telefonom ott volt nálam, ezt adtam neki, mire ő átadta Brad Pittnek, aki végig ott állt mellettünk. Így ő fotózott le minket.

Gyorsan kihasználva ezt a hihetetlen véletlent, elárultam neki, hogy bár az apám valóban Jolie-ért van oda, én Brad-rajongó vagyok. Tanácsot is kértem tőle, hogyan lehetnék hollywoodi sztár. Azt javasolta, menjek ki oda. „Csak úgy tudnék, ha örökbe fogadsz” – mondtam, és nevettünk.

A másik mód az lehet, és itt már komolyan beszélt, ha készítek itthon egy filmet, és kiküldöm neki. A Viktória első asszisztense, Lukács Tamás, Jolie filmjében másodasszisztens volt, vannak kapcsolatai Brad cégéhez. Így hát igen, a filmemet kiküldtük. Persze, még nem jött válasz, de én optimista vagyok. Ha minden hónapban elküldöm négyszer, mondjuk öt évig, akkor tíz év múlva a harmadik, aztán az első asszisztens törli ki, majd végül csak megnézi Brad is.

RM Mindenben ilyen kitartó vagy? Temérdek dolgon mentél már keresztül: kamaszkorodban, a szüleid válása után hagytad el a szülői házat, azóta folyamatosan tanulsz és dolgozol. Voltál már szociális munkás, jelnyelvi tolmács is.

FF Ha van célom, kitartok. És sokáig nem volt ilyen erős célom, mint most. Én tényleg szeretnék nemzetközi karriert, hogy együtt dolgozhassak az általam nagyra tartott színészekkel. Azt tanultam, hogy merjek nagyot gondolni, és az élet eddig igazolt is. Nagy álmom volt, hogy eljussak egyszer Holywoodba, és tessék, megtörtént, a Viktóriát kihívták egy fesztiválra, ahol megkaptam a legjobb színésznőnek járó díjat.

Megéltem olyan szintjeit az életnek, aminél nincs lejjebb, és ez sok mindenre megtanított. Éppen Brad Pitt mondja a Harcosok klubjában, hogy aki megéli a mélypontját, azzal onnantól bármi megtörténhet. Én amúgy is csak az optimizmusnak látom értelmét. Ha mindig azon rágódnék, mi nem sikerül, nem tudnék létezni.

RM Ha már mélypont: Hollywood után arra tértél haza, hogy nincs munkád. Így aztán egy bárban szolgáltál fel, majd eladóként dolgoztál.

FF Erős váltás valóban a Hiltonból a pult mögé kerülni. Mintha csak álmodtam volna az addigiakat. De igyekszem mindent a helyén kezelni. Nagyon figyelem, ki hogyan csinálja. Tudatosan készülök a pályára, és nézem, hogy akiket nagyra tartok, hogy boldogulnak. Figyelem, min múlik, hogy valaki ne tűnjön el egy-két jó szerep után.

Azt vettem észre, hogy az egyetlen hozzáállás, amivel túl lehet élni, az az, ha alázatos vagy, nem feleded, honnan indultál, és sosem dőlsz elégedetten hátra. A nagy művészeket nem húzza vissza a nehézség, és a siker nem teszi kényelmessé. Én is ezt szeretném követni. Hogy elismerték a Viktóriát, azt jelentette számomra, hogy jó, az első lépcsőfokon túl vagyok. De nem szabad ebbe belekényelmesednem.

Nekem sosem derogált a munka, hát dolgoztam, amit lehetett. Aztán tessék, hamarosan jött is a felkérés a Brazilok című filmhez, amit M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor rendezett, és idén nyáron forgattuk, valamint az HBO-n az Aranyélet. Mikor befutott ez a két telefon, megerősödtem abban, hogy igen, mehetek tovább.

RM Vidéken forgattatok két hónapon át. Te városi lány vagy, Budapesten nőttél fel.

FF A szüleim vidékiek voltak, és a nagyszüleim is, sokat jártunk hozzájuk. Megvolt tehát az atmoszféra, csak vissza kellett gondolnom a gyerekkoromra. Nagyon jó, szinte családias hangulatú volt a forgatás, ajándék az egész stábnak. Lenyűgözött például Lakatos Eriknek, a tizenkét éves főszereplőnek a tehetsége és profizmusa, ám az egész focicsapat – ők a Brazilok – hihetetlen kitartással dolgozott a negyven fokban. Mindenki úgy érezte, ez egy jó ügy, hiszen megmutatunk egy ismeretlen világot. Én a tizennyolc éves kamaszlányt, Rozit alakítom.

RM Te magad ennyi idősen már keményen dolgoztál…

FF Nem kerestem a kapcsolatot Rozi karakterével, fel kellett őt építenem. A Viktóriában a hősnő kitörési vágya és nehéz sorsa ismerős volt nekem, a film egyik vonala közelített a saját sorsomhoz. Ott kicsit hozzám is alakították a karaktert, így lett csendes, visszahúzódó valaki, aki befelé figyel hosszan, majd egyszer csak kitör. Persze, ezzel együtt is nehéz volt őt hitelesen megformálnom.

Rozi gyökeresen más. Fiatal, pörgős, nagyszájú. Épp nővé érik, látja, hogy tetszik mindenkinek, és ezt ki is használja. Egyik pillanatban sír, a másikban nevet, igazi hangulatember. Én lassabb, megfontoltabb személyiség vagyok, talán túl sokat is gondolkodom.

RM A Viktória lelkileg megterhelő szerep volt, hiszen egy minden módon bántalmazott prostituáltat alakítasz. Hogyan készültél fel minderre?

FF Mindent beleadtam. Terepmunkát végeztem, kimentem a lányok közé is szociális munkásokkal. A film stílusa naturalista, fontos volt, hogy passzoljon a valósághoz a játék. De más szerepeknél is komoly háttérmunkát végzek, hiszen nem tanultam ezt a szakmát. Értenem kell, ki miért viselkedik úgy, ahogy. Hogyan ül, hogyan beszél. A mozgás nagyon fontos és nagyon jellemző, ebből jön sok egyéb dolog is.

RM Bizonyos kritikák a Viktória kapcsán felrótták, hogy túl szép vagy ehhez a karakterhez. Roziként direkt szépnek kellett lenned. Korábban alternatív modellként is dolgoztál. Mit jelent a szépség számodra?

FF Egyrészt azt gondolom, a szépség üres, mulandó nyűg, és szerintem sokkal őszintébb lenne az életem, ha nem így néznék ki. Sok olyan helyzetben voltam a külsőm miatt, ami inkább a visszájára fordította számomra az egészet.

Például bizonyos rendezők csalinak használták a munkaajánlatot – egy egészen más ajánlatot elleplezve. Más színésznőktől kértem tanácsot, hogyan lehet ezt a megalázó, kiszolgáltatott helyzetet kezelni, hiszen a közhiedelemmel ellentétben nem csak így juthat előrébb egy színésznő. Többen azt tanácsolták, kérdezzek rá nyíltan. És már meg is kellett tennem. Lett meglepődés.

Másrészt pedig ez a szakma nem igazságos. Ha valakinek a fizikai adottságai nagyon kedvezőek, valahogy előrébb kerül, zseniális tehetségek pedig, akik esetleg nem néznek ki olyan jól, kiszorulnak. Nem is értem, miért csak egyfajta módon lehet szép egy nő.

A szépségnek rengeteg arca van, csak fel kellene fedezni. Sajnos azt látom, a mai fiatal lányok is beleesnek ebbe a csapdába. Én azt nevezem szépnek, aki erős személyiség, tisztában van önmagával, és tudja viselni, kommunikálni önmagát. A mai lányok példaképei olyan sztárok, akiken alig van valami természetes, és akik kiteszik mindenüket.

Ráadásul az egész világ mintha kifordult volna: a férfiak szinte elvárják, hogy a nők udvaroljanak nekik. Pedig kell a tartás, büszkének kell lenni a női mivoltunkra, meg kell lennie az egészséges értékrendnek. A lélek adja a szépséget. Az, hogy nőként viselkedünk. Ne az legyen a trendi, hogy akárki elvihet téged. A férfiak is belekényelmesedtek ebbe, így nemigen törik magukat. Miért is tennék?

Én az egyszerűség, a természetesség híve vagyok, és ez nem jelenti azt, hogy ne szeretnék például öltözködni, ne törődnék magammal. Igenis fontos, hogy a saját adottságainkból a legtöbbet hozzuk ki – természetes úton. Ezért sok teát iszom, és sokat alszom, járok edzeni, és jógázom.

Szükségem is van erre, hiszen most éppen egy mozgásszínházi előadásban veszek részt, erős fizikai jelenléttel. A szakma része az állóképesség. Nem eszem mű-dolgokat, gyorsételeket, ha tehetem, én főzök. Egyszóval figyelek a testemre, mert ő tudja, mi kell nekem, és mindig egyértelműen üzen.

RM Már támadhatatlan vagyok – mondtad egyszer, mikor rákérdeztek arra, hogyan viseled, ha a roma származásod miatt hátrányba kerülsz. Engem az érdekelne, miképpen érint, hogy nagyon meghatározza a származásod, milyen munkákra kérnek fel.

FF A helyén próbálom kezelni ezt is. Megértettem, hogy itt is működnek a kategóriák. Jelenleg nem nagyon van ilyen karakterű színésznő, mint én, kevesen vagyunk cigány származásúak a pályán, így most szinte automatikusan én kapom ezeket a szerepeket. De ezzel már nincs gondom. Persze, én is boldog lennék, ha valami meglepő szerepet kapnék, ezért is örülök a Macbethnek, amit októberben kezdünk el próbálni, és ahol rögtön hat szerepem is lesz.

Fontos lépcsőfok nekem a színházi munka, hiszen alapvetően tisztában vagyok a képességeimmel, így tudom azt is, mit kell még fejlesztenem magamon. Bejárok a Színművészetire beszéd- és színészettechnikai órákra, folyamatosan próbálok a körforgásban maradni, igyekszem minél több munkát minél jobban elvégezni, rutint szerezni. A kategorizálás pedig most még nem jelent semmit a jövőre nézve. Halle Berry, az első színes bőrű Oscar-díjas színésznő is tipikus karakterekkel kezdte.    

RM Most van B terved?

FF Most nyakig vagyok az aktuális munkákban, de nekem mindig van még C tervem is. Valamikor írni is szeretnék majd, lejegyezni a történeteimet, de azzal is kibékülnék, ha pandákat kellene gondoznom Kínában. Nem félek: mindig találok megoldást az életemre. 

Címkék: szépség, karrier, tehetség, filmforgatás, életmód, optimizmus, viktória című film, roma származás, brazilok

Egy hozzászólás

  • Lenkeiné Tóth Irén

    Gratulálok Franciskának az eddig elért eredményeiért, és a további munkájához sok sikert kívánok! Legyen mellette mindig segítő, szerető "jobb kéz"!

    Tisztelettel: Irénke

Szóljon hozzá Ön is!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!