A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A szép és hasznos kert

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének két tagja, a WHO (az Egészségügyi Világszervezet) és a FAO (a Mezőgazdasági Világszervezet) 2017-et az önellátás évének nyilvánította. Ezt az tette szükségessé, hogy a Föld népessége 7,3 milliárd fő, ami 2050-ig 10 milliárd főre növekedhet a csecsemőhalandóság csökkenése és az életkor növekedése következtében.

Fotó: Shutterstock.com

A lakosság közel 40 százaléka eközben ma sem jut hozzá ahhoz az élelmiszer-mennyiséghez, amennyi biztosítaná a kielégítő egészségi állapotát és a munkaképességét. Ezen a helyzeten csak úgy lehet változtatni, ha minden talpalatnyi megművelhető területen szakszerű termelést folytatunk. A feladatból pedig részt kell vállalniuk a városok polgárainak is.

Kezdjük a legegyszerűbb lehetőséggel!

Nincs olyan szerény lakás, amelynek egy napfényes pontján, az ablakban, az erkélyen vagy a teraszon ne lehetne elhelyezni néhány földdel megtöltött, nagyobb cserepet vagy egy faládát. Tessék ebbe egy tő paradicsompalántát ültetni – a piacokon és az áruházakban is kapható, előnevelt palánták június közepéig bátran kiültethetők.

Mellette bizonyára marad annyi hely, ahol elfér egy fiatal tő metélőpetrezselyem, egy tő metélőhagyma és két-három egynyári virágpalánta. Ha mellé állítunk két-három kisebb cserepet, az egyikbe ültessünk egy tő padlizsánt, a másikba bazsalikomot (ezzel igazi a paradicsomsaláta!), a harmadikba egy tő erős fűszerpaprikát – és készen áll a "mini paradicsomkert”!

Még több lehetőséget nyújt az ablak és a terasz virággal való beültetése. Itt már nagyobb virágzó és pozsgáslevelű növények is elférnek. Ne feledjük: a lakást a növények varázsolják otthonná!

És akkor mi legyen a szabadföldi kertben?

Nem is olyan régen még úgy gondoltuk, hogy a kert lényege a szépség és a rendezettség, ma azonban, úgy vélem, a kertben egyensúlyt kell teremteni a dísz- és a haszonnövények között. A szépség és a hasznosság nem egymást kizáró, hanem egymást erősítő fogalom. Egy virágzó meggyfa büszke éke a kertnek és a környéknek; szép és hasznos!

A konyhakertben az egyenes sorban kikelő zöldbab látványa biztonságot sugall, egyúttal jó főzeléket is ígér. A növénynemesítők munkája révén már sokféle salátát termelhetünk: vannak, halványzöld, sárga és vörös levelű salátafajták, amelyek tavasztól késő őszig változatossá teszik az étkezésünket. A céklasor piros leveleivel alkalmas a virágágy díszítő szegélyezésére is.

A növények társadalmi lények, éppen úgy, mint az ember! Az egyiket szeretjük, a másiknak legszívesebben a hátunkat mutatjuk. Egyes növények – főleg azok, amelyeknek közös kártevőik vannak – nem kedvelik a másik közelségét. Vannak védelmező növények is; ilyen például a kapor, amelynek erős illata távol tartja a szomszédaitól a levéltetveket, de nélkülözhetetlen fűszere a kovászos uborkának, a tökfőzeléknek és a nagyszerű kapros-túrós lepénynek.

Ültessünk a konyhakertbe a sokféle hasznos növény közé virágokat is, amelyek vidámabbá teszik a látványt, és több kedvünk lesz a rendszeres gyomirtáshoz, az öntözéshez, de még a talajlazító, izzasztó kapáláshoz is.

A minap kis sétát tettünk az ötéves dédunokámmal a kertjükben. Közeledve a szamócaágyáshoz a kislány figyelmes lett egy szép, nagy, pirosra érett szem szamócára, és odanyúlt, hogy letörje. Közben meglátott a gyümölcs mellett egy fehér szamócavirágot. "Ebből is ilyen finom gyümölcs lesz, ugye? Ne félj, azt nem töröm le!” – mondta biztató mosollyal. 

Címkék: virágok, kert, who, balkon, fao, önellátás éve, haszon növények

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!