A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A szakképzésben rejlő lehetőségek - Miért fontos, hogy gyermekeink szakmát tanuljanak?

Jó szakemberre mindig szükség van: egy biztos szakma egy életen át segíthet a boldogulásban. A szakképzésben tanulók olyan konkrét készségeket sajátíthatnak el valós munkahelyi tapasztalatok révén, amelyek értéket képeznek a mai munkaerőpiacon. Versenyképes szakmát szerezhetnek, folyamatosan fejlődhetnek és karriert építhetnek.

Fotó: Shutterstock.com

A pályaválasztók előtt rengeteg lehetőség áll. 25 ágazat közel 180 szakmája közül lehet választani, így mindenki megtalálhatja a személyiségéhez, képességeihez legjobban illeszkedő szakmát.

A szakképzés nagy előnye, hogy a diák már a tanulmányok alatt rendszeres jövedelemben részesülhet ösztöndíj vagy munkabér formájában, illetve a tanulmányi eredmény és szociális helyzet alapán támogatásra is pályázhat. A tanulmányok sikeres elvégzése után pedig egyszeri pályakezdési juttatás is segíti a szakképzésben tanulókat.

Milyen intézményben tanulhat szakmát gyermekünk?

Szakképző iskolában, ahol 3 éves képzés során, 1 év ágazati alapoktatásban és 2 év szakirányú oktatásban részesül. Jelentkezéskor csak ágazatot kell választani, a szakma megszerzését szolgáló szakirányú oktatás a 10. évfolyamon kezdődik el. Az ágazati alapoktatás tartalma az adott ágazatban azonos a technikumban és a szakképző iskolában, így technikumba való átlépés lehetősége adott az első szakaszban.

Technikumban, ahol 5 vagy 6 éves képzés alatt, 2 év ágazati alapoktatásban és 3 vagy 4 év szakirányú oktatásban vehet részt. Jelentkezéskor itt is csak ágazatot kell választani, a konkrét szakma oktatása a 11. évfolyamon kezdődik.

A technikumban a kötelező érettségi tárgyak oktatása a gimnáziumival megegyező tartalommal és óraszámmal történik. A technikumi oktatás végén egyszerre szerezhető érettségi végzettség és szakképzettség. A szakmai vizsga ötödik érettségi vizsgatárgyként emelt szintű érettséginek számít. A technikum elvégzése előnyt jelent a felsőoktatási felvételi pontszámításban.

Az egyetemekkel együttműködő technikumok ún. okleveles technikusképzést is indítanak, amelybe a középiskolai felvételi eljárás során, az ágazati alapoktatást követően vagy érettségi után lehet jelentkezni. A képzés 5 vagy 6 éves, felsőoktatási többlet tartalmakkal kibővített.

Egy okleveles technikusképzés elvégzése után magasabb szintű szakmai ismeretek kerülhetnek gyermekünk tudástárába. A képzés sikeres elvégzése a felsőoktatási felvételi pontszámításban jelentős előnyt jelenthet (a szakmai vizsga megszerzésétől függően akár 500 pont szerezhető), az adott egyetemen meghatározott képzésében való továbbtanulás esetén pedig akár 30 kreditpont is beszámításra kerülhet.

A szakképzésbe nem csak az általános iskolát követően, hanem felnőttként is be lehet kapcsolódni.

Az IKK Zrt. által működtetett ikk.hu honlapon minden szükséges információ megtalálható a szakképzéssel kapcsolatban.

Miért érdemes ellátogatni az ikk.hu oldalra?

Fotó: Shutterstock.com

A Szakmakártyák részletesen bemutatják a különböző ágazatokat, szakmákat, a választható szakmairányokat. Minden fontos információ elérhető egy helyen.

A Térképes intézménykereső segítséget nyújt abban, hogy megtaláljuk a lakóhelyünkhöz közeli szakképző intézményeket, illetve megnézhetjük, hogy a különböző szakmákat országszerte mely intézményekben oktatják. A Térképes intézménykeresőből könnyen elnavigálhatunk a kiválasztott intézmény honlapjára további információért.

Az IKK honlapján elérhető a Digitális SzakmaAjánló, melynek célja, hogy segítse, támogassa a pályaválasztás, szakmaváltás előtt állók döntését. A kérdőív kitöltését követően személyre szabott ajánlást kapunk. A mesterséges intelligencián alapuló rendszer a személyiségtípusnak megfelelően ajánl ágazatokat, szakmákat. A kérdőív két részből áll, egy személyiségtesztből és egy szakmai képességfelmérő tesztből. Minél több kérdésre válaszolunk, annál pontosabb eredményt kaphatunk.

A SkillsCom egy olyan közösségi tér, ahol a szakképző intézmények, duális szakmai oktatásban részt vevő partnerek bemutatkozhatnak. A SkillsComban hírek, érdekességek olvashatóak a szakképzéssel kapcsolatban.

Bekövethetünk intézményeket, ágazatokat, szakmákat, így érdeklődési körünknek megfelelő témákkal találkozhatunk. Az IKK a közösségi médiában is jelen van. A Facebook, Instagram, TikTok oldalán, illetve YouTube csatornáján folyamatosan új tartalmakat oszt meg, megszólaltat fiatalokat, népszerűsíti a különböző szakmákat.

Az IKK, mint szakmai, tájékoztatási és információs központ, részt vesz a digitalizált szakképzési rendszer kialakításában, támogatja a szakképzéssel, pályaorientációval kapcsolatos fejlesztések tervezését és megvalósítását, a modern szaktudás megszerzését.

Az IKK folyamatosan azért dolgozik, hogy segítse az eligazodást a szakképzés rendszerében. Ennek érdekében olyan eszközöket, alkalmazásokat hoz létre, melyek támogatják, segítik a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, szüleiket, továbbá a szakképzés iránt érdeklődőket.

Címkék: szakképzés, technikum, okleveles technikus, ikk

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!