A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A nyúlárnyék, avagy a zöld síp, amely nem csak ínyenc falat, de sokat tehet az egészségünkért

Van belőle fehér vagy zöld változat, legalábbis ezt a kettőt ismerjük belőle igazán. Nevezik lófarknak vagy nyúlárnyéknak. Ültetés után csak második vagy akár a harmadik évben szüretelhető. De mindenekelőtt nagyon finom, és nem utolsósorban egészséges, számos gyógyhatással rendelkezik. Ezúttal a spárga hasznosságát és történetét kínáljuk tálcán, mert itt a spárgaszezon, amely - sajnos - meglehetősen rövid, legalább annyira, mint a medvehagyma ideje.

Fotó: Shutterstock.com

A tavasz második igazán különleges, ínyenc ajándéka a spárga, az első a medvehagyma. Persze közbeékelődik az újhagyma és számos salátaféle is, de ezeket az év más szakában is élvezhetjük. A friss spárgához azonban csak április és június között juthatunk.

Exkluzivitását tovább fokozza, hogy igazán hosszan tárolni és tartósítani nem lehet. Bár egész évben kapható lében eltett, vagy épp fagyasztott formában, de annak az íze közel sem adja vissza a friss zöldségét.

Mindezen túl nem is a legolcsóbb alapanyag, amelynek oka az is, hogy ültetés után csak két-három év múlva szüretelhetők a friss hajtások. Mindezek ellenére vadon is megtalálható számos országban a tengerpartok és folyók közelében.

Bár különlegesség, de nem újdonság, mert már 2500 évvel ezelőtt is ismerték, mi több, gyógynövényként is használták.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 5. számának 32. oldalán!)

Címkék: spárga, fehér és zöld spárga, lila spárga, spárgás rizottó recept

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!