A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A Noszvaj-titok nyomában

Van egy falu Magyarországon, ami mindenkire hatást gyakorol. Aki járt már ott, egészen biztosan visszatér. Egy falucska, alig kétórányira Budapesttől, jellegzetes magyar hangulattal, mégis mediterrán légkörben. Kitalálta, hol járunk? Hát persze, hogy Noszvajon!

Fotó: Urbán Zsuzsi

Életemben először egy riport miatt érkeztem Noszvajra. A falu leghíresebb „betelepülője”, az észt kovácsmester, Antik Anti várt bennünket, aki családjával együtt fenséges észt lakomával látott vendégül.

Miközben az újságírók elégedetten falatoztak a kaporral bőven megszórt finomságokból, magával ragadott a falu harmóniája s háborítatlan nyugalma. Legközelebb már tudatosan tértem vissza Noszvajra, és a családomnak is megmutattam hazánk ezen ékkövét. Élve a falusi turizmus valamennyi előnyével, egy családnál szálltunk meg, és csodás vendéglátókra, no meg hajlékra találtunk. 

Azért szeretem a falusi vendéglátást, mert nagyon emberi. Remekül felújított és újragondolt parasztház, gondos kezek által összeválogatott bútorok és faliképek. Csipketerítőn izzadó sajtos-bundás kenyér, a dédmama bögréjében tálalt teával. S mindehhez olyan házigazda, aki érezhetően a szívét-lelkét adja a vendégekért. Noszvajon bizony szép emberi kapcsolatokra is szert tettem.

Mindennek már jó néhány éve, akkoriban Csernus doki még nem vetette meg a lábát a faluban, s nem volt négycsillagos hotel sem a környéken. Azóta folyamatosan figyelemmel kísérem a település sorsát, és meggyőződhettem róla, hogy Noszvaj divatos hellyé vált.

Vajon miben rejlik ennek az alig kétezer lelket számláló Heves megyei kisközségnek a titka? Noszvaj bővelkedik látványosságokban és földi javakban. Elég mindjárt a fekvését vizsgálni, hiszen a község kőhajításnyira helyezkedik el Egertől.

Noszvaj és üdülőövezete, Síkfőkút a Bükki Nemzeti Park déli határán, a 667 méter magas Várhegy lábánál, a Kánya-patak völgyében található, festői környezetet biztosítva a túrázók számára. Aki pedig a túrabakancsos programok helyett inkább csendes üldögélős, beszélgetős estékre vágyik, ugyancsak szeretni fogja Noszvajt.

Itt szinte minden vendéglátónak saját bora van, de nagy pincészetet is találunk. Noszvaj legjellegzetesebb látnivalója egy barokk ékszerdoboz, a De la Motte-kastély. A község délnyugati határán várja látogatóit a magyar építészet egyik miniatűr műremeke: késő barokk, copf stílusban alkották 1774-ben.

A kastély nevét a tulajdonosnő, báró Vécsey Anna második férjének, de La Motte ezredesnek köszönheti; a francia tiszt egykor Mária Terézia bizalmasa volt. A kastélytól néhány kilométerre pedig olyan barlangokat találhatunk, amelyek ritkaságszámba mennek Magyarország- és Európa-szerte is. A Csillagok háborújának egyes jeleneteiben érezhetjük magunkat a mára üresen álló barlanglakásokban sétálva, amelyeket a falu szegényei laktak a 19. században.

Rengeteg család kényszerült rá, hogy a kőbányászat után hátramaradt üregeket felhasználva maga faragja a sziklába kicsiny, szoba-konyhás házát. Beszédes adat, hogy 1930-ban 70 barlanglakás volt Noszvajon, sőt, egy időben a község lakosságának 30 százaléka pincelakásban élt. A mára elnéptelenedett, üres barlanglakásokat nyáron művészek veszik birtokukba, hiszen itt működik a Farkaskői Alkotótelep.

Ha kellőképp elfáradtunk a noszvaji barangolásban, akkor térjünk be a falu központjában álló hagyományos – a magyar paraszti építészet valamennyi jellegzetességét magában foglaló – gazdaházba. Itt mindig zajlik az élet. Noszvajon egész évben egymást érik a hangulatos rendezvények.

A tájház kemencéjében finomságok sülnek, augusztus végén Szilva-napra várták a vendégeket, szeptember a kemencében sült ételek hónapja, október 22-én pedig Birs-ünnep lesz, majd Márton-nap és Mikulás-parti zárja az évet. És egész évben palóc mesék hallhatók a noszvaji Meseúton.

A vendéglátók ugyanis tanösvényhez hasonló, kilenc állomásból álló „meseutat” alakítottak ki, s valamennyi megállóban egy palóc mesét és a meséhez kapcsolódó játékos feladatot találnak a meseutasok.

Csavargásunk végén szerezzünk be egy hátit! A háti mogyorófavesszőből fonott helyi különlegesség. A noszvaji ridikülnek csúfolt háti kosár különleges eljárással készül, kiváló teherbíró képességének köszönhetően messze földre elvitte a készítői hírét. Az országban mindössze két helyen fonják ezt a fajta háti kosarat, kár lenne kihagyni a különleges ridikült!  

Száz szónak is egy a vége: Noszvajon van valami titok, ami miatt muszáj ide visszatérni. Ez a rejtély a falu csodás adottságai mellett az emberekben, az itt élő kreatív, vendégszerető közösségben rejlik, amely ápolja hagyományait, s mindig kész megújulni is, kreatív meglepetésekkel várva a vendégeket. A titok tehát itt és most is az emberi kapcsolatokban keresendő – legalábbis szerintem. Aki nem hiszi, járjon utána!

Címkék: falusi turizmus, de la motte-kastély, noszvaj, barlang lakás, háti kosár

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!