A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A nem az nem, vagy mégsem?

Az udvarlási szokások sokat változtak ebben az évezredben. Egyrészt könnyebb, más tekintetben nehezebb a helyzet, mint korábban. Könnyebb, mert sokkal több módja van az ismerkedésnek, s nehezebb, mert kibillentek a férfi és a női szerepek, és velük együtt az ismerkedés szabályrendszere is. Ha egy nő nemet mond, vajon valóban azt mondja, vagy mást gondol?

Fotó: Thinkstock

A világ fejlődése okán, szinte mindenütt,így hazánkban is, az elmúlt évtizedekben megváltoztak a nők és a férfiak egymás közötti kommunikációja. Hol van már a virágokkal való üzengetés vagy a legyezővel jelzés? A fiatalok manapság SMS-ben szakítanak.

De ma honnan tudhatják a férfiak, hogy ha egy nő „nem"-et mond nekik, az valóban nem-e, vagy csak szabódás, hogy ne nézzék őt rosszlánynak? „Minden nőnek meg kell tanulnia »nem«-et mondani – avat be minket Szász Angéla pszichológus a nemet mondás művészetébe. – Ami már csak azért is nehéz, mert a lányokat gyerekkoruktól engedelmességre nevelik a férfiközpontú társadalomban.

Kevés nő meri határozottan állítani, hogy nem kér a keresetlen udvarlóból, mert tart a következményektől: hogy megbántja, netán haragra gerjeszti az elutasított férfit. Holott egy ismerkedési szakaszban mindkét félnek joga van »nem«-et mondani, ezért felesleges megsértődni az elutasítás miatt: ízlésekről nem lehet vitatkozni.”

Szögezzük le azt is, hogy a férfiaknak illik tiszteletben tartaniuk, ha egy hölgy verbálisan és a gesztusaival is nemet mond. Az intelligens férfiak így is tesznek.

„A férfiaknak meg kell tanulniuk olvasni a jelekből – avat be a nonverbális kommunikáció ismeretének fontosságába Lázár Gergely pszichológus, a Randi Doctor alapítója. – Olyan ez, mint a közlekedési lámpa: a zöld egy nő szájából az »igen«, a piros az egyértelmű »nem«, a sárga jelenti a »talán«-t, amit a hölgy egy határozatlan »nem«-mel is a tudtunkra adhat. Ilyen esetben van még értelme a kitartó udvarlásnak.

Előfordulhat ugyanis, hogy a nő még maga sem döntötte el, valóban akar-e kezdeni valamit a felé irányuló érdeklődéssel; még nem áll készen rá. De azt is észre kell venni, ha csak játszmázik, azaz csupán sütkérezni akar egy kicsit a felé irányuló figyelemben.”

Érzelmekkel játszani nem szép dolog, ezért egy nőnek nagyon határozottan, nemcsak szavakkal, hanem nonverbális jelekkel is meg kell erősítenie, hogy komolyan gondolja a „nem"-et, és nemcsak csigázni akarja az utána epekedő férfit.

A férfiaknak pedig el kell fogadniuk, hogy a „nem" az „nem", a reményre a „talán" ad okot, míg az „igen" hozza el a kapcsolatot, amelynek során, persze, ismét előkerülnek majd másfajta „igen"-ek és „nem"-ek, de ez már egy következő történet...

Címkék: udvarlás, nonverbális üzenetek, nemek csatája, férfi-női ellentét, nemet mondás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!