A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A mókus és a kígyó

Volt egyszer, hol nem, volt egy mókus. Ja, és egy kígyó. A mókus vöröske volt, játékos és kedves, és imádott ide-oda ugrándozni a fákon, és hemperegni a fűben. Legszívesebben diót evett meg mogyorót, de egy kedves barátomtól tudom, hogy a csokit is igen szerette.

Fotó: Shutterstock.com

A kígyó (az én megítélésem szerint) félelmetes volt, ronda és sziszegős, ráadásul pszichopata sorozatgyilkos. Ő legszívesebben mókust evett. Persze beérte az egérrel, patkánnyal, nyuszival vagy kisebb vaddisznókkal is, de a mókus volt a kedvence. (A csoki nem érdekelte.)

A kígyó sokszor bújt meg egy bokorban, hátha arra jön a mókus. Imádta figyelni, ahogy ide-oda ugrál, és aprócska testét dobálja, mintha labda volna. A mókus nem szerette figyelni a kígyót, mert félt tőle. A dédnagymamája mesélte, hogy egyetlen harapása is halálos, de az is lehet, hogy nem a dédnagymamája, hanem a kollektív tudatalattija mormogott neki ilyen rémségeket a kígyóról.

A mókus valahonnan (na, ezt aztán senki sem tudja, hogy honnan) azt is tudta, hogy a kígyó nem úgy látja őt, ahogy ő látja a kígyót, hanem a hőmérsékletét látja. Ahol a mókus teste meleg volt, ott látta a kígyó, ahol kevésbé, például a farkán, ott nem látta, vagy csak halványan.

A mókus gyakran elmerengett ezen a furcsaságon, hogy a kígyó a hőmérsékletet látja, és nagyon nem szerette volna, ha megeszi őt. Ki akar egy olyan rémség bendőjébe kerülni, aki még csak nem is látja a csodaszép világot olyannak, amilyen?

Azt is tudta, hogy a kígyó kétféleképpen eszi meg a mókusokat. Vagy nincs is méregfoga, és csak az izmait használja, méghozzá úgy, hogy a mókus köré csavarodik, és kiszorítja belőle a szuszt, míg meg nem fullad, és akkor hamm, megeszi. Vagy van méregfoga, és hamm, megharapja a mókust, aki a méregtől lebénul, mire a kígyó már megint hamm, lenyeli, és a belsejében hetekig emészti.

Hátborzongató, gondolta a mókus, hogy milyen szadista dögök lábatlankodnak itt az erdőben, és elhatározta, hogy ha összefut egy kígyóval, akkor bizony elijeszti. És mit ád Isten?

Másnap, vagyis egy bizonyos májusi kedden, 12 óra 42 perckor rémisztő szisszenésre lett figyelmes. Ahogy felkapta a fejét, meg is látta a delejező, bénító kígyótekintetet, meg az undi kígyónyelvet, amint hol kilövell, hol visszafut a még undibb kígyószájba.

Ez az! – gondolta a mókus, de picit sem örült, inkább rettenetesen megijedt, ám tartotta magát eredeti elhatározásához, hogy elijeszti a zakkant kígyót. Na, és ekkor tette azt, amit senki sem ért, hogy milyen logika mentén eszelt ki, de heves farokcsóválásba kezdett. Ide-oda rázogatta, táncoltatta, riszálta a popsiját, amitől a vér a farkába futott. A mókus vére pedig meleg, és amint az általában hűvösebb farkába ért, a farka is meleg lett.

– Nahát! – ráncolta a homlokát a kígyó. – Hát ez meg hogy lehet? Az előbb egy falatka mókus volt itt, most meg egy hatalmas vadkutya vagy mi. Jó nagy, az biztos.

A mókus nem hagyta abba, fáradhatatlanul táncoltatta a farkát, és le nem vette a szemét a kígyóról. A kígyó pedig egyre hátrébb kúszott, aztán sutty, elszaladt. A hasán. Na mindegy, a lényeg, hogy úgy eliszkolt, hogy egy mókus sem látta soha többé. (Remélem.)

A kaliforniai mókus egyedi védekezése ragadozók ellen

Fotó: Shutterstock.com

Ha a mókus kígyóval találja magát szemben, vagy olyan területre lép, ahol csapda lehet, a vér azonnal a farkában koncentrálódik. Így a farok hőmérséklete megemelkedik, és a kígyó figyelme erre irányítódik. Olyan ez, mint egy csali, hogy esélye legyen szépen kibújnia a támadás elől, míg ő ez idő alatt jól megrágcsálja a kígyó testét.

Egy ilyen találkozásnál sok esetben a csörgőkígyók fel is adják a támadást, kivéve, ha a mókus tovább támad. Merthogy általában ez történik. Ezután átnyalogatják a prémüket, hogy kígyószaguk legyen. A tudósok szerint ettől a ragadozók tévesen azt hiszik, hogy a mókus fészkében néhány mérgező, veszélyes állat él, így messzire elkerülik azt.

Címkék: táncoló mókus, kígyótévesztő mókus

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!