A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A legszebb európai adventi vásárok

Évről évre megszavaztatják az utazási szakértőket arról, melyek Európa legszebb és legérdekesebb adventi vásárai. Más-más sorrendet állítanak fel, de a listán szereplő nevek nagyjából ugyanazok. Vannak állócsillagok, mint a híres német vásárok, de vannak új üstökösök is, amelyek egyre nagyobb nevet szereznek maguknak.

Fotó: Shutterstock.com

Nem kis munka eredménye, hogy Budapest is a legjobbak között van évek óta. Így, aki nem utazhat messzebbre, a Vörösmarty téren és a Bazilika előtt megtalálhatja e vásárok jellegzetes elemeit, a kézművestermékeket és a helyi karácsonyi ételeket. És persze a türelmes, ezerszínű, kíváncsi tömeget, amely legalább olyan látványosság, mint az ajándéktenger.

Bécsi adventi vásárok - november 17-től december 26-ig, naponta 10 órától 21.30-ig

Minden karácsonyi vásárok őse a bécsi, az egykori „Decemberi Vásár”, amiről már 1294-ben feljegyzés született. A tradíció olyan erős, hogy csak ez az esemény évente hárommillió embert vonz a városba az egész világról. Szerencsére a tömeg szétoszlik, mert Bécsben a vásár fogalma valójában húsz különböző rendezvényt jelöl.

Az egyikről általában elláthatunk a másikra, így a látvány, a hangok és az illatok folyamatosan kalandra csábítanak. A Rathausplatzon megrendezett Christkindlmarkt a leghíresebb vásár. Ide főleg a gyerekes családokat várják, mert a kicsiket számtalan játéklehetőség várja a 144 stand nagy részén, és van kisvasút meg egy 8000 m2-es korcsolyapálya is.

Az Am Hof vásáron a kézimunkával készült játékok és használati tárgyak foglalják el a legnagyobb teret, de vannak ékszerek, régiségek is. A Karlskirche előtt mindezeken felül zenekarok, árnyékszínház és tűzijáték is szórakoztatja a sokaságot. Lehet lovagolni pónikon, és beleshetünk a kézművesműhelyek titkaiba.

Aki nosztalgiával tekint a Monarchia korára, örömét fogja lelni a Schönbrunni kastély előtti elegáns vásárban, ahol ebből az időből való képeskönyvek, bádogjátékok és kézi szőttesek közül vásárolhat, miközben kórusok énekelnek, zenészek muzsikálnak.

Ha viszont a mára kíváncsi, akkor a Museums Quartierbe menjen, ahol lemezlovasok szolgáltatják a ritmust, és távirányítós autókkal is versenyezhet. Ínyencségek vására van az opera mellett: omlós vaníliás kiflik, az Alpok csúcsait idéző Salzburger Nockerl és forró puncsok!

Vásár a Stephansplatzon, és egy egész kis karácsonyi falu a Belvedere-palota közelében. Hasonló van a Maria Theresien Platzon és Spitalgassén is. Nem maradhat ki a séta a Grabenen és a Kärntnerstraßén sem. Bécs profi módon készül az eseményre, mindenről részletes tájékoztatás van az interneten, és számtalan kedvezmény várja a vonattal, busszal érkezőket.

Zágráb mellett nyáron csak elrohanunk - Vásár december 1-től január 6-ig

Egyes utazási portálok szerint Zágráb már harmadik éve a legjobb adventi helyszín. Gyakorlatilag a Jelačić tértől a Zrinjevac parkig az egész belváros egyetlen vásár, ahol minden szökőkutat, fát-bokrot kicsinosítanak, és a meglévő boltok mellé rengeteg pavilont építenek.

A város sikerének titka, hogy sok-sok játékot kínálnak a gyerekeknek, a felnőtteknek meg egyetlen élménybe forr a hagyományos kézművestermékek piaca mellett megrendezett kiállítások és koncertek sora. Mindez a délszláv ételekkel és borokkal, megfizethető árakon.

A hidegben jól melegít a štrukle, mely édestésztába töltött lágy sajtos sütemény. Akit a délszláv hangulat marasztal, rövid úton átrándulhat a szomszédos Ljubljanába, ahol kisvárosi hangulat fogadja, és már érződik az olasz kultúra közelsége.

Szlovéniában is szeretik a betlehemi történet minél életszerűbb megjelenítését. Az utcákon-tereken felállított karácsonyi díszletek között gyakran igazi állatok és hivatásos színészek adják elő Jézus születését.

Fotó: Shutterstock.com

A német karácsony – szabvány

Németországban 2500 helyen rendeznek karácsonyi vásárt. A nagyobbakon – Berlinben (Gendarmenmarkt , 11.06.–01.06.), Nürnbergben (Christkindlmarkt , 11.30.–12.24.), Münchenben (Rindermarkt , 11.27.–12.24.) – kétmillió vásárló is megfordul.

Míg Berlinben 51 többé-kevésbé szakosodott karácsonyi piac szerveződik, addig például Drezdában (11.28–12.24.) és Lipcsében (11.27.–12.24.) a hatalmas főtérre zsúfolódik a rengeteg árus.

Németországban fenyő-, forralt bor- és gyümölcskenyér („Stollen”)-illatú a karácsony, amit feldúsítanak a gyertyakészítő és üvegfújó mesterek műhelyeiből kiszökő gőzök. Ezek keverednek a sonkás-hagymás sült krumpli és sör szagával. Zene szól, és a németek fékezhetetlenek a közösségi örömökben.

Csak csendesen említjük, hogy a hétszáz éves német vásárok történetében szemet csípő újítás a hamburgi Sankt Pauli negyed piaca a kikötő rakpartján, ahol szinte csak érzékies ajándékok kaphatók. Nincs nagyváros vásár nélkül, mégis a kisebbeket ajánljuk, mint a fekete-erdei Ravennáét vagy a schlitzit.

Ahol belefájdul a szem a mézédes szépségbe

Megint mások szerint az elzászi Strasbourgban (Christkindelsmärik, 11.23.–12.30) legcsodálatosabb az advent, messze elhomályosítva a párizsi Champs-Élysées fényeit. Ráadásul a közeli városok is szemkápráztatóan gyönyörűek még a szürke hétköznapokban is. Metz és Colmar karácsonyi díszben a romantikus szépség csúcsa.

Mi lehet a titok? Ahogyan a virágok alatt roskadozó ősrégi városmagok csillogva tükröződnek a Rajna csatornáinak vizében? Colmar belvárosi házainak többsége az 1400-évekből való, és a hatszáz éves, olajjal festett kátrányos favázak sajátos illata már önmagában is mesés.

Állunk a tél közepén a virágözönben, pretzelt majszolunk (innen a mi perec szavunk), és rajnai bort kortyolunk hozzá, vagy beülünk choucroute-ot enni baeckeoffe-fel (párolt káposzta elzászi pörkölttel).

Krakkó ismét ellenállhatatlanul vonz majd? - November 30-tól december 26-ig

Fotó: Shutterstock.com

A magyarok közül sokan az októberi ünnepek alatt Lengyelországba utaztak. Zakopanéba, Krakkóba, de még Boroszlóba (Wrocław) is. Lehet, hogy nem lesz ez más adventkor sem? Krakkóba már az út is élmény: átkelni a téli Kárpátokon.

Aztán odaát a Rynek meglepően mediterrán hangulatot áraszt reneszánsz Posztócsarnokával a közepén. (A helyi időjárás is jóval melegebb az országos átlagnál.) A főtér minden sarkában egy-egy építészeti csoda, melyek előtt jászolt ácsolnak, és énekesek éneklik a karácsonyi dalokat.

Gyerek és felnőtt is betelhet itt a jellegzetes borostyán ékszerek meleg fényével, a friss fa illatát árasztó játékokkal és a lengyel karácsony ételeivel. Legalább egy tucat ételük van, melyet csak ilyenkor fogyasztanak. Aki nem akar sokat költeni, ehet egy smalecet, amely leginkább a mi zsíros kenyerünkre emlékeztet, de kerülhetnek bele bogyós gyümölcsök is.

Kóstoljuk meg az oscypeket, ez a Tátra oldalán nevelt birka tejéből készült füstölt sajt. Utána jöhet az igazi lengyel különlegesség, a forró sör, a belefőzött málna, áfonya és gyömbértől édeskés ízű. Aki inkább forralt bort inna, az Grzaniec Galicyjskit rendeljen. A hölgyekre különösen nagy veszélyt jelenthetnek a szőrme-, bőrtáska-, csizma- és kesztyűárusok! De híresen szépek az üvegáruk, a Bolesławiec fazekasedények is.

Prágát legalább egyszer kóstolni kell - December 1-től január 6-ig

Prága Budapesthez hasonlatos abban, hogy itt is két nagy adventi vásár van. A Vencel téri a nagyobb, az óvárosi a meghittebb – ez mívesebb és drágább készítmények piaca. Mindkét tér kellően nagy ahhoz, hogy elférjen rajta a tömeg.

Prágában kétszer annyi a turista, mint nálunk, amire a város kellően felkészült. Minden lehetséges fórumon meghirdették a vásárokat kísérő kulturális programokat is. Nincs adventi este 8-10 nagyobb koncert vagy opera-előadás nélkül. (A jegyek 400 és 1100 korona között mozognak, egy korona 13,20 forintot ér.)

Az Óvárosi tér közepén hatalmas fenyőfa áll, alatta igazi állatok legelésznek, énekesek itt is karácsonyi dalokat énekelnek. Jellemzőek a fából készült játékok, a kovácsoltvas termékek, üvegek, kristályok, csipkék, és minden, ami derűt áraszt.

Az emberek klobását (a mienknél rostosabb kolbászt) esznek, trdelníket (faszénen sütött cukormázas tésztát) és medovinát isznak rá (forró mézes bort.) A tér északi közepénél induló utca a Pařížská utca gazdag és előkelő, úgyhogy vigyáznunk kell a pénztárcánkra.

Ha tehetnénk…

Ha tehetnénk, elutaznánk például Tallinnba, hol a vásár emberszabásúan kicsi, viszont tökéletes. Mint amilyenek a német vásárok lehettek két-háromszáz éve. Vagy Koppenhágába, esetleg Tivoliba. Netán Amszterdamba, ahol nincs is vásár, hiszen az egész feldíszített város az.

Milyen jó volna látni Bolognában a Fiera di Natalet az 1100-as években épült Szent Péter-katedrális előtt, vagy Barcelonában a Fira de Nadalt a Sagrada Família tövében.

Bizonyára a legkülönlegesebb a sevillai Navideño Mercado de Artesanía volna a település jelentős részét beborító Metropol Parasol / Városi Napernyő alatt, és éjfélkor narancslikőrt iszogatni a helyiekkel. Talán. Egyszer eljutunk ezekre a helyekre is. De az sem lenne rossz, ha Pesten, karácsonykor esne a hó. Az lenne tán a legszebb.

Fotó: Shutterstock.com

Címkék: prága, budapest, németország, bécs, adventi vásár, krakkó, nürnberg, zágráb

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!