A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

'A legfőbb dolog, hogy szeressük őket'

Kicsi kora óta két álma volt: hogy anyuka és újságíró legyen. Mindkettő sikerült. Négy lánya van, és több mint húsz évig dolgozott újságíróként. Erdélyben született, 1992-ben a négy lányával átköltözött Magyarországra, majd négy évvel ezelőtt Böjte Csaba, az árvákat befogadó ferences rendi szerzetes hívására visszatért szülővárosába. Bartos Csilla a nagyváradi Szent Angéla Gyermekotthon vezetője.

Bartos Csilla
Fotó: Szabó Péter

RIDIKÜL MAGAZIN Hogyan telt el az első harmincöt év Nagyváradon?

BARTOS CSILLA Engem megszült egy nő, aztán ott felejtett a kórházban. Nem tudom azt mondani rá, hogy az anyám, nem is kerestem soha. Másfél évig voltam árvaházban, aztán a szüleim örökbe fogadtak.

Érettségi után színjátszó és irodalmi körökbe jártam, dolgoztam konzerv- és cipőgyárban, péntekenként hasonló gondolkodású emberekkel találkoztam az Ady-körben, írással próbálkoztam. Ceauescu idején csak az lehetett újságíró, aki a kommunista párt tagja volt. Én nem lettem.

1989 decemberében nagy dérrel-dúrral elfoglaltuk a helyi újság szerkesztőségét. Utána új újságok indultak, az egyiknek, az Erdélyi Naplónak én is alapító tagja vagyok. Három évvel később két hétre átjöttem Pestre, hogy tájékozódjam, és munkahelyet keressek. Végül az Esti Hírlapnál kaptam állást.

RM Kezdetben Csepelen laktatok, majd Érdre költöztetek, ahol alapítottál egy saját újságot, az Érdi Lapot.

BCS Úgy érzem, sikerült „meghálálnom”, hogy befogadott a város. Nyolc évig vezettem a Környezetvédő Egyesületet, ez idő alatt rendbe raktunk természetvédelmi területeket, a Beliczay-szigetet, a Fundoklia-völgyet, kamerákat helyeztünk ki, tanösvényt hoztunk létre, könyveket adtunk ki Érd természeti értékeiről. Évekig dolgoztam a művelődési házban, jól ismertem a város lakóit és vezetőit. Aktív életet éltem.

RM Melyik volt az a pillanat, amely eldöntötte, hogy ismét Nagyváradon fogsz élni?

BCS Egyszer elmentem Assisibe egy kirándulásra, ahol Szent Ferenc útját jártuk végig. Én evangélikus vagyok, de Szent Ferencet nagyon tisztelem. Amikor hazajöttem, „véletlenül” hallottam meg, hogy egy katolikus pap, Böjte Csaba gyermekeket ment, árvaházat hozott létre, és megalapította a Dévai Szent Ferenc Alapítványt.

Azonnal jelentkeztem nála, és önkéntesként eljutottam a házaiba. 2012-ben írt egy levelet, Csíksomlyóra hívott kertépítő lelkigyakorlatra. Csaba testvér már az első nap félrevont, és megkérdezte, hogy nem szeretnék-e visszamenni a szülőföldemre, Váradra.

„Na, de Csaba testvér, nekem ott se házam, se munkahelyem, Érden van munkám, gyerekeim, unokáim, egyesületem, terveim." „És ha adnék neked munkát s lakást?" Váradon Csaba testvér kapott egy üres házat az Orsolya nővérektől, és otthonvezetőt keresett. Mondtam neki, hogy hazamegyek, és megbeszélem a gyerekeimmel.

A négy lány egyébként is négyféle, akkor is többféleképpen reagáltak. Az egyik hisztérikus rohamot kapott, hogy milyen felelőtlen vagyok, elhagyom az unokáimat. A másik egy időre megszakította velem a kapcsolatot, a harmadik azt mondta, hogy ha nekem ez a jó, akkor csináljam, a negyedik pedig kijelentette, ha úgy érzem, hogy ez az utam, akkor ő mindenben támogat. Ő volt akkor állapotos, aki két év múlva ikreket is szült.

RM Nem sokat segítettek a döntésben.

BCS Nem, de a döntés igazából már Csíksomlyón megszületett. Persze, ha otthon óriási ellenállásba ütköztem volna, akkor most minden másként lenne. Útban hazafelé már megálltam Váradon, megnéztem a házat, aztán Csaba testvérrel megbeszéltük a részleteket. Úgy terveztük, egy évet adunk magunknak, hogy rendbe hozzuk az öreg, problémás épületet.

Én ott is és Érden is vagyok, ott a munkálatokat irányítom, és az építkezés idején nem vállalunk gyermeket. De öten ott kóboroltak az utcán, úgyhogy befogadtuk őket, és 2012 szeptemberében megnyitottuk a gyermekotthont. A következő évben már 17 gyerekkel kezdtük az iskolát.

RM A gyerekeket Csaba testvér küldi nektek?

BCS Azt tudni kell, hogy minden ház önálló. Csaba testvér adja a kovászt, de a lisztet, sót, vizet, ami a kenyérhez kell, nekünk kell előteremteni, és mi gyúrjuk a kenyeret. A házvezető önállóságot kap abban is, hogy befogadja-e a gyereket vagy sem, hogy ki legyen a munkatársa, mire költi a pénzt, vagy hogyan irányítja a házat.

Csaba testvérre mindenben lehet számítani, folyamatosan kapcsolatban vagyunk. Egy dologban nem dönthetünk: nem küldhetünk el gyereket. Akit egyszer befogadtunk, az csak akkor mehet el, ha változtak a körülményei, és a szülők elviszik, vagy Csaba testvér úgy dönt.

RM Mi az elvárás részéről, milyen szellemiségben kell nevelni a gyerekeket?

BCS A legfőbb dolog, hogy szeressük őket. Akármilyen problémát vetek fel Csaba testvérnek, a válasza mindig úgy kezdődik, hogy Csilla, akkor jobban kéne szeretned azt a gyermeket. A szeretet az alap. A következő, hogy az életre neveljük őket, ne nyújtsunk nekik mindent tálcán. A gyerekek keresztény és nemzeti szellemű nevelést kapnak.

Mikor Csaba testvér Váradra hívott, rögtön mondtam neki, hogy én evangélikus vagyok. „Mi a gond ezzel? – kérdezte. – Hiszel Istenben, hiszel Jézus Krisztusban, meg tudod tanítani imádkozni a gyermekeket? Neked nem kell gyóntatni, áldoztatni, arra ott vannak a papok."

A gyerekeink egyházi iskolába járnak, vallásos nevelést kapnak. Együtt megyünk a templomba, és akinek kell, annak igyekszünk keresztszülőt találni és megkeresztelni. Most 18 gyerek él a váradi házban, előkészítő osztályostól egyetemistáig.

Három nagy fiam már kirepült. Olyanok, mint a testvérek. Veszekednek, verekednek, mikor baj van, összezárnak, ha jön a mumus – aki természetesen én vagyok –, akkor megvédik egymást, takargatják a kis bűnöket.

RM Kevés olyan szerény és hiteles ember él a világon, mint Csaba testvér. Egyszer azt mondta, hogy milliók mennek át a keze között, de neki nincs semmije.

BCS Ferences rendi szerzetesként szegénységi fogadalmat tett. A barna habitusa derekán egy öv van, rajta három boggal, melyek a tisztaság, az engedelmesség és a szegénység jelképei.  Mindig azt mondja: „én, aki szegénységi fogadalmat tettem, én vagyok Románia leggazdagabb embere. Van 84 házam, 2500 gyerekem, 400 munkatársam.

A pénzt se bankba, se szalmazsákba nem teszem, gyerekbőrben tartom. Ez a legjobb befektetés.” Az interneten látható, honnan indult, 1992-ben hogy nézett ki a negyven évig elhagyatott, omladozó dévai kolostor. Csaba testvér leverte a lakatot, és beköltözött 3-4-5 utcagyerekkel, akikkel egy helyiségben lakott. Szobáról szobára újították fel az épületet.

Mindig mindenki számára érthetően, egyszerűen mondja el, amit szeretne. Nagyon sok története van, érdemes ezeket elolvasni.

RM Hogyan tartjátok fenn magatokat?

BCS Adományokból. Tavaly télen például egy budapesti házaspár járt nálunk. Fáztak, és megkérdezték, hogy nem tehetnénk-e még a tűzre. Éjjel is fűtöttünk, mert reggel sokszor 8-10 fok volt a gyerekek szobájában, ami tarthatatlanná vált.

A házaspár pénzt gyűjtött, megbeszélték az ablakgyártó céggel, hogy a lehető legkedvezőbb áron kapjunk meg mindent, megszervezték a szállítást, sőt, még arra is gyűjtöttek, hogy kifizessük a kivitelezőket. Aztán úgy döntöttek, hogy a padlást is leszigetelik.

Számunkra a legnagyobb kihívás a hatalom. Külön nehézség az engedélyek megszerzése, mert minden évben változnak a gyermekvédelmi törvények, és olyan feltételeket szabnak, melyek szinte teljesíthetetlenek. Mondok egy példát.

A konyhánkban négy hűtőszekrénynek és hét mosogatónak kellene lennie. Egy a zöldségnek, egy a tojásnak, egy a piszkos lábasnak, a másik a koszos tányéroknak, csészéknek, a szakácsnak, ahol kezet mos. Ott, ahol mosogat, nem moshat kezet, külön fürdőszoba kell neki, ami a konyhából nyílik. Ablakon kell átadni az ételt, és egy másik ablakon beadni a mosatlant.

Most házhoz hozatjuk az ételt. Sokkal kifizetődőbb lenne, ha mi főznénk, de a feltételeknek csak úgy tudnánk megfelelni, ha az egész udvarunkat, ami nagyon pici, beépítenénk.

RM Váradon mire lenne szükségetek?

BCS Mindenre… És semmire.

RM Mégis, mit kérnél a háznak?

BCS Imádságokat. Az a legjobb. A Jóisten úgyis azt küldi, amire szükségünk van, nem azt, amit kérünk.

Címkék: szegénység, újságírás, adomány, gyereknevelés, istenhit, böjte csaba, dévai szent ferenc alapítvány, szent angéla gyermekotthon, nagyvárad

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!