A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A látvány varázslója

Különös helyet foglal el a filmművészet panteonjában a 110 éve született, magyar származású festőművész, fotós, látványtervező, aki makettek használata helyett festett díszletekkel, optikai trükkökkel teremtette meg nyolcvan, köztük számos korszakos jelentőségű film látványvilágát.

Fotó: www.photoceros.com

Trauner Sándor, vagy miként egyik legjobb barátja, Jacques Prévert becézte, Trau, Rippl-Rónai József növendéke volt, majd Csók István irányításával folytatott festészeti tanulmányokat. A Képzőművészek Új Társaságát megalakító avantgárd csoport tagjaként nagy hatással volt rá Kassák Lajos.

1929-ben az erősödő antiszemitizmus miatt Franciaországba emigrált. Párizsban egy magyar szobrásszal bérelt közös lakást, aki beajánlotta díszletfestőnek. Az Aranykor című Buñuel-film volt az első önálló tervezése. Közben René Clair díszlettervezője mellett asszisztenskedett a Párizsi háztetők alatt című zsánerfilmben, később a rendező állandó munkatársául választotta. 

A harmincas évek közepétől Trauner Sándor neve összeforrt a költői realizmussal. Marcel Carné rendező, Jacques Prévert forgatókönyvíró és Joseph Kosma zeneszerző alkotói hármasához csatlakozva olyan híres melodrámák képi világát jegyezte, mint a Ködös utak, a Mire megvirrad vagy a Szerelmek városa.

Magyar származású fotóművész barátaival, Brassaival és André Kertésszel fáradhatatlanul rögzítette Párizs utcáit. Stúdiókban építette fel a város letűnt negyedeit, bohémtanyáit, úthálózatát.  A háború alatt zsidó származása miatt illegalitásban dolgozott, neve csak később kerülhetett a kópiákra.

A látvány varázslójára, az impozáns díszletek megálmodójára Párizsban forgató amerikai rendezők is felfigyeltek. Nemzetközi hírnevét olyan alkotók alapozták meg, mint Orson Welles, Jules Dassin, Fred Zinnemann s nem utolsósorban Billy Wilder. Az osztrák származású Wilder biztatására költözött az ötvenes évek közepén Amerikába.

Hollywoodban Alexander Trauner vezette be az art director, vagyis a díszlettervező-látványtervező fogalmát. A legénylakás című film irodai látványtervét a perspektívára építve alkotta meg, amiért 1961-ben Oscar-díjat kapott, az Irma, te édesben pedig a párizsi Les Halles vásárcsarnokot rekonstruálta korhűen. John Huston Aki király akar lenni című filmjével 1974-ben búcsút mondott Hollywoodnak, és visszaköltözött a Szajna-partra, illetve Normandiába, ahol házat vett magának. 

Utolsó korszakának emblematikus filmjei közé tartozik Joseph Losey Don Giovannija és a Metró című Luc Besson-film posztmodern vizualitása. Egyetlen hazai mozgókép őrzi a látványterveit, Simó Sándor Matuska Szilveszterről szóló filmje, a magyar–német­–amerikai koprodukcióban készült Viadukt. Színházi munkásságából említésre méltó a Kean, a színész díszlete, Jean-Paul Belmondóval a címszerepben.

A viccelődő, bohém természetű, magyarságát mindvégig megőrző Trauner Sándor szélütés következtében, nyolcvanhét évesen halt meg. Hamvai Jacques Prévert mellett nyugszanak Ormonville-la-Petite temetőjében.

Címkék: film, oscar-díj, párizs, díszlettervező, filmforgatás, alexandre trauner, trauner sándor

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!