A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A lány, aki felment a hegyre

Dermedten olvastam beszámolóját a túlélésről egy közösségi oldalon. Az Andok legmagasabb hegycsúcsára indult két társával együtt. Az aznapi túra nem tűnt veszélyesnek. Csupán ezerméteres szintkülönbséggel kellett megküzdeni. Nyolc órával számoltak, 13 lett belőle. Csontig hatoló, kegyetlen széllel, hóviharral, teljes kimerültségben jutottak el egy darabig. Onnan már csak vánszorgott az idő, Melinda lépésről lépésre haladt, szinte álomban, oxigénhiányos állapotban. Nem számíthatott senkire, és már magára is alig.

Fotó: Farkas Melinda gyűjteményéből

Farkas Melinda kézfogása erős, határozott, ahogy bemutatkozik. Törékenynek tűnik. Karja izmos, de nem túlzottan. 25 kilós hátizsákkal együtt hetven kilót nyomhatott a háromhetes andokbeli túra előtt. Az Argentínában található 6961 méter magas Aconcagua csúcsát tervezte meghódítani. Sokáig eljutott. Hatszáz méter választotta el a végső határtól. Most csak ül nyugodtan, várja a kérdéseket. 

  • Mit jelent számodra a veszély? 

– Biztos furcsán hangzik, de nem egy több ezer méter magas hegycsúcs. Én többnyire a civilizációban érzem magam veszélyben. A városban. Amikor olyan emberekkel találkozom, akiken átlátva tudom, hogy mást mutatnak, mint ami a valóság. Számomra hozzájuk nem vezet híd. 

A természetben soha nem éreztem veszélyt, ott mindig komfortosan mozgok. Pedig pontosan tudom, hogy a hegyen bármikor meghalhatok. Mégis nagyobb veszélynek gondolom a ’lenti’ lelki haldoklást, amit sokan évtizedekig nem vesznek észre magukon.

  • Te honnan indultál?  

– Messziről jöttem. Távolságban és lélekben is. Brassóban születtem 1971-ben. Gyerekként, kamaszként a legnagyobb szabadságban nőttem fel családi körben. Nálunk nem volt olyan hétvége, hogy ne túráztunk volna, hogy ne a természetben töltöttük volna a szabadidőnket. Engem nem zavart, ha egyhetes hegyi túrán vérhólyagos volt a sarkam, és az sem, ha néha kiment bokával kellett legyalogolni a magas hegyről.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 3. számának 48. oldalán!)

Címkék: hegymászás, női hegymászó, andok, aconcagua

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!