A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A klimaxról őszintén és hitelesen - Hello, Klimax! konferencia

A Hello Klimax! program öt év után most először vállalkozott arra, hogy nyilvánosan, tabumentesen szóljon minden nőhöz - mondta üdvözlésként az I. Menopauza Konferencián Koch Mária, a program alapítója. Hogy minden nőhöz - nem túlzás, tesszük hozzá, hiszen előbb-utóbb mindenkit érint a változókor, annak testi, lelki tünetei. A konferencián a téma legjobb szakemberei tartottak előadásokat, ezekből szemléztünk néhányat.

A klimax, azaz a változókor nem betegség, hanem egy természetes folyamat, amelyről akkor beszélünk, ha minimum 12 hónapon át nem jelentkezik menstruáció, tehát már nincs peteérés – mondta a konferencia nyitó előadásán dr. Cseh Erika szülész-nőgyógyász, a Hello Klimax! program munkatársa.

– Az utolsó menzesz jellemzően a 45–51. életév között jelentkezik, de a 40. év előtt már egy százalékban előfordul. A kezdet függ az első menstruáció időpontjától, múlik genetikai tényezőkön, a dohányzás és alkoholfogyasztás meglétén, az étkezési szokásokon és az aktív mozgáson. A tünetek és ezek elviselése, feldolgozása, a változókor könnyebb-nehezebb megélése is különbözhet egymástól, épp annyira, amennyire mi, nők is különbözünk egymástól.

A változókor diagnózisát a szakorvos a tünetek alapján állítja fel, többek között a hőhullámok, a menstruációs ciklus változása, a súlygyarapodás, az emlőfájdalom, vizelettartási nehézségek, hüvelyszárazság, a bőr, a haj minőségének változása, lelki és idegrendszeri tünetek alapján.

Tudnunk kell, hogy ezek mellett a változókor nagyon komolyan befolyásolja hosszú távú egészségünket, hiszen az ösztrogénszint csökkenésével a kardiovaszkuláris megbetegedések, a magas vérnyomás is megjelenhet, csökkenhet a libido, memóriaromlás és testképváltozás állhat be. Ezek tükrében teljesen normális, ha a változókorú nő úgy érzi, valójában más nő lett ebben az időszakban.

Az egyik legfontosabb üzenet a szakembertől, hogy ne féljünk felkeresni tüneteinkkel az orvost, rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra, mert a méhnyakrák előfordulásának aránya ekkor a legmagasabb, az emlőrák pedig (évente még mindig 8000 megbetegedést diagnosztizálnak!) 50 év felett a leggyakoribb daganatos megbetegedés. Az idejében diagnosztizált betegség pedig nagy eséllyel gyógyítható, kezelhető. 

Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika orvosa a korai menopauza (a 45. életév előtt jelentkezik) tüneteit ismertette, mint mondta, a nők 5-10 százalékát érinti ez a kérdés. De nem mindegy, hogy az érintettek életében hány év telik el a jótékony ösztrogén hiányában, így ezek a páciensek szigorú ellenőrzés mellett, élethosszig tartó hormonterápiában részesülnek, emellett pszichoterápiás kezelést is kapnak – mesélte a szakember. 

A változás koráról dr. Nas Katalin belgyógyász háziorvos tartott izzó hangú előadást, ő elsősorban az ebben az időszakban jellemző súlygyarapodásra hívta fel a figyelmet. Ekkor ugyanis a szokásosnál minimum 400 kalóriával kevesebbet igényel a változókorú nő szervezete, így komolyan érdemes átgondolni az étrendet.

És itt már nem csak a mennyiségről, hanem a minőségről is szó kell, hogy essen. Mert ahogy mondta, mennyiségileg túltápláltak, minőségileg azonban alultápláltak vagyunk. A kiegyensúlyozott étrend, a diétásnapló vezetése, az elegendő folyadékfogyasztás, a heti minimum három alkalommal történő aktív mozgás, a pajzsmirigyműködés-, a vitaminszint (folsav, B6, B12, D-vitamin) és a csontsűrűség ellenőriztetése alap kellene, hogy legyen. 

A menopauza után gyakran kialakuló magas vérnyomásról a nők 41 százaléka nem is tud – említette előadásában dr. Masszi Gabriella kardiológus, a Nyírő Gyula Kórház osztályvezető főorvosa. A kezeletlen hipertónia hosszú távon nagyon komoly betegségeket okoz, ma már a 60–65 év közötti magas vérnyomással küzdő nők többen vannak, mint a hasonló korú, ugyancsak ezzel a betegséggel küzdő férfiak.

Ez pedig egyértelműen a változókornak ’köszönhető’, s bár az öregedésért 45%-ban a genetika felel, de a többi rajtunk múlik, így amit megtehetünk az egészségünkért, azt ne hanyagoljuk el, tegyük meg, hiszen ezt sem az orvos, sem a barátnőnk, sem a kolléganőnk nem tudja megtenni helyettünk – zárta előadását a kardiológus szakember.

A témában további hasznos információkat a helloklimax.hu oldalon találtok. 

Címkék: helloklimax program, helloklimax.hu, i. helloklimax konferencia

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!