A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A Kelet színvilága

A távoli keleten csodák születnek. Nők, akik a divat világában úgy vannak jelen, hogy saját kultúrájukat közvetítve a nyugati divatéletben is népszerűek. Ruháik pedig az egész glóbuszon hódítanak.

Fotó: PuzzlePix

Obin – aki megmutatja Indonézia sokszínűségét

Az Indonéziában 'nemzeti kincsként' is emlegetett Obin 1955-ben Josephine Komara néven jött a világra. Becenevét azért kapta, mert a világ összes kontinensén megismertette az indonéz divat és képzőművészet szépségeit.

Nemzetközi sikerei ellenére Obin még mindig rendkívül szerény, önmagát csak 'tukangkain'-nak, azaz 'ruhaárus'-nak nevezi, és úgy véli, az igazi művészek a textíliákat tervező és gyártó munkatársai, hiszen nekik köszönhetően megy az üzlete.

Vera Wang – az esküvői és estélyi ruhák királynője

A most hatvanhét éves divattervezőnő Manhattanben nőtt föl, szülei jómódú kínai bevándorlók voltak. Fiatalkorában szinte mindent alárendelt a sportnak: először az egyik legjobb amerikai balettiskolában tanult táncolni, majd a szíve a műkorcsolyázás felé húzta – aztán a jeges sportról szőtt álmait feladta, amikor nem válogatták be az olimpiai csapatba.

Ezután tanulmányaira és a karrierjére koncentrált, aminek meg is lett az eredménye, hiszen mindössze huszonhárom évesen a Vogue szerkesztője lett, majd tizenöt év után váltott, s Ralph Laurennél helyezkedett el. Első munkáját saját magának csinálta még 1989-ben, mivel egyik esküvői ruhaszalon kínálata sem nyerte el a tetszését, így elkészítette magának a nagy napra szánt ruháját, ami után nem volt megállás: saját szalont nyitott, azóta pedig számtalan világsztárnak tervezett alkalmi viseleteket.

Son Jung Wan – az elegancia kreatív mestere

Son Jung Wan Dél-Korában született és nőtt fel, a Sookmyung Női Egyetem Ipari Kézművészeti szakán végzett. A diploma megszerzése után a szöuli International Mode tervezőiskola képzésein is gyarapította tudását, majd 1989-ben megnyitotta első kisboltját abban az utcában, ahol a Galleria Department Store is működött.

Mivel saját tervezésű holmijai igencsak népszerűnek bizonyultak, a Galleria saját üzletet ajánlott neki a plázán belül – ettől kezdve az elegáns stílusáról híres Son Jung Wan márkanév egyre értékesebb lett, munkáját pedig különböző díjakkal is elismerték.

Ria Keburia – aki tapinthatóvá teszi a fantáziát

A nemzetközi divatipar egyik feltörekvő tehetsége, Ria Keburia eredetileg Lia Keburiaként látta meg a napvilágot Grúziában. Habár tanulmányait az Amerikai Párizsi Egyetemen és az Institut Français de la Mode-on végezte, grúz gyökerei a mai napig fő témái az alkotásainak. Márkáját 2012-ben hozta létre, a japán kultúra iránti érdeklődése miatt változtatta meg nevét Liáról Riára. Jelenleg Párizsban él, de az orosz divatszíntéren a legaktívabb.

Anita Dongre – aki textilbe önti az indiai kultúrát

Az ötvenhárom éves divattervezőnő igazi üzletasszony: nemcsak a saját divatmárkáját hozta létre – amelynek alapja az indiai kultúra és kézművesség, ennek köszönhetően pedig a mai napig járja a falvakat csapatával, hogy inspirációt gyűjtsön a következő kollekciójához –, de a teljes céget ő irányítja, beleértve a tervezést, a marketinget, a gyártást és a kereskedelmet is.

Első üzletét 1998-ban nyitotta meg, azóta pedig a nyugati divatipar is fejet hajtott tehetsége előtt. Dongre az indiai nők gazdasági szerepvállalását is fontosnak tartja, ugyanis nagy részben női takácsokat alkalmaz, mindemellett nagy állatvédő, PETA-aktivista, ebből adódóan nemcsak vegán, de ügyel arra is, hogy a kollekcióinak megalkotásakor ne használjanak fel állatbőrt.

Címkék: divat, távol-kelet, obin, anita dongre, ria keburi, son jung wan, vera wang

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!