A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A kalap örök

A tavaszi-nyári kollekciók tele vannak szebbnél szebb kalapokkal, sapkákkal és fejdíszekkel. De ha nem britnek született az ember lánya, honnan tudja, hogy mikor hordjon kalapot, és milyet? Mire figyeljen a vásárlásnál?

Fotó: Thinkstock

Lehet vászonból, szalmából, lószőrből vagy gyapjúból, hordhatjuk minden nap vagy csak különleges alkalmakkor: széles karimával vagy kicsivel, behúzósan, turbánszerűen vagy csak stilizáltan, fejdíszként. Választhatunk feketét, fehéret, kéket, rózsaszínt, tollal, gyöngyökkel, csokordísszel vagy mindezek nélkül, esetleg szarvasagancs formájút (tudják, az a nevetséges fejdísz, amit Beatrice hercegnő viselt négy éve William herceg és Kate Middleton esküvőjén – bejárta a világhálót és a sajtót).

Ha puha fejfedőre vágyunk, vegyünk sapkát, ha határozottabb kontúrokat, keményebb anyagot szeretnénk, akkor kalapot. Ha pedig csak feldobnánk a megjelenésünket valami extrával, keressünk egy szép fejdíszt. A lehetőségek tárháza végtelen, mert a kalap öltöztet télen és nyáron. Még a szalmakalap is lehet elegáns vagy vicces, nőies vagy vagány.

Változatlanul klasszikus
Húsz éve foglalkozik kalaptervezéssel és -készítéssel Bara Marianne. Az első, amire felhívta a figyelmemet, hogy a kalapdivat – szerencsére – nem változik olyan gyorsan, mint a konfekció: „Természetesen a nagy tervezők, mint a brit Philip Treacy és Stephen Jones, a francia Marie Mercié vagy a német Nicki Marquardt, követik a trendeket, vannak szezonális kollekcióik, de egy jó kalap igazából sosem megy ki a divatból. Mindegy, hogy milyen a színe vagy a formája.”

Ettől függetlenül idén nagyobb hangsúlyt helyeznek a forma különlegességére – viszont hanyagolják a romantikus díszítőelemeket.

Hogyan válasszunk kalapot?
Először nézzünk körül a családi kincsek között: nekem szerencsém volt, édesanyám régi kalapja színben, formában is tökéletesen illett az elképzeléseimhez és a franciás trendhez, no meg a ruhatáramhoz. „Télen, persze, leginkább a kabátunkhoz illeszkedjen színben és stílusban – hangsúlyozta Marianne –, nyáron pedig a többi kiegészítőnkhöz.”

Természetesen a kalapnál is befolyásoló tényező lehet az alkatunk, a testmagasságunk, a hajunk és a szemünk színe. Ráadásul nincs két egyforma fejméretű ember – viszont olyan sincs, hogy valakinek nem áll jól a kalap. Csak meg kell találni a megfelelőt.

Érdemes először több, különböző típusú darabot is felpróbálni, megtalálni, milyen forma vagy stílus áll nekünk a legjobban; utána jöhetnek a konkrét elképzelések. Kifejezetten mókás anya-lánya vagy barátnős program elmenni egy kalapszalonba vagy fastfashion üzletek kiegészítő részlegére, és felpróbálni akár az egész kollekciót, amíg meg nem találjuk a tökéletes darabot.

Ne a ruhásszekrényben landoljon!
„A kalapokra is érvényes az öltözködés aranyszabálya: érezd jól magad benne! Nem azért veszünk kalapot, hogy aztán a ruhásszekrényben landoljon. A lényeg, hogy merj kimenni vele az utcára, láss benne jól, legyen kényelmes. Az extrém formák, színek, díszek csak másodlagosak” – hangsúlyozta a kalaptervező.

Persze, ehhez tudni kell, hogyan hordjuk a kalapot: görnyedt vállal, lehajtott fejjel semmi értelme. Ám ezt is, mint a magas sarkú cipőben való járást, lehet gyakorolni. És érdemes is. Mert a jól kiválasztott, kényelmes kalap, sapka vagy fejdísz egészen elvarázsolja a megjelenésünket, s tapasztalatból tudom, valóságos önbizalombomba. Ellenállhatatlanná teszi a viselőjét.

Címkék: divat, kalap, trend, kalapdivat, kalaptörténelem, tavaszi-nyári kalapok, fejdísz

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!