A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A házasság betegségei orvosolhatók

Egy régi sláger szerint: "Mit tehet az ember egy eltört szerelemmel? A szétszakított álmot nem javítja senki, egyszerűen dobjuk el!" Hűen tükrözi ez a mai fogyasztói társadalom szemléletét, de szerencsére napjainkban már van, aki hivatásszerűen foglalkozik a megromlott, beszürkült házasságok helyrebillentésével. Mielőtt a válóper mellett döntenénk, érdemes párkapcsolati mediátorhoz fordulnunk.

Fotó: Thinkstock

Az ember úgy van ezzel, mint a fogorvossal: akkor fordul párkapcsolati szakemberhez, amikor már nagyon fáj. Amíg csak sajog egy kicsit, azt hiszi, hogy elkerülhető a baj. A párkapcsolati problémák esetében a hűtlenség a legnehezebb, ezzel fordulnak a legtöbben párkapcsolati tanácsadóhoz.

„Nagyon sokan fordulnak hozzám ezzel, hiszen a hűtlenség fájdalmas annak, akit megcsalnak, de annak is, aki a hűtlenséget elköveti. A házasságából kikacsingató fél ugyanis valami olyan visszajelzést keres, amit odahaza nem tud megélni. Hiányzik valami, érzi, de még az se biztos, hogy tudja, mi az. Számtalan sérülés egészen a kezdetekből ered.

Előfordulhat, hogy a házastárs olyasvalamit vár a párjától érzelmileg, amit gyerekkorában nem kapott meg a szüleitől. Sok esetben nem is a szeretőbe szeret bele a hűtlen fél, hanem abba képbe, amit az új kapcsolatban visszakap magáról. Hiszen sok esetben a házastársak – a napi taposómalomba belefásulva – elfelejtenek férfiként és nőként gondolni egymásra.

A megcsalt fél sokszor magát okolja, hogy nem tudta megadni a társának azt, amire szüksége lett volna. De egy ilyen krízishelyzetben semmi értelme a múltban vájkálni, csak az őszinteség és a jövőbe nézés segíthet – osztja meg tapasztalatait lapunkkal dr. Mészáros Ádám párkapcsolati mediátor. – Az is sokszor felmerül a tanácsadásokon, hogy kihunyt a házasságunkból a tűz, nincs már erotikus vonzódás, úgy élünk, mint a testvérek.

Ilyenkor elmondom, hogy az, hogy valaki mennyire érzi férfinak vagy nőnek magát, attól függ, hogy a társa hogy néz rá. Tanulással és gyakorlással el lehet érni, hogy a társam újra nőnek, illetve férfinak érezhesse magát mellettem" – mondja a párkapcsolati tanácsadó. Dr. Mészáros Ádám szavai is azt igazolják, hogy a házasságban milyen fontos a kommunikáció.

Szánjunk időt rá, hogy megbeszéljük a dolgainkat, ne csak a hétköznapi rutinról essék szó! Nem szabad mindent alárendelni annak, hogy szülők vagyunk. Ne csak anyai és apai minőségben funkcionáljunk, hiszen így nem tudjuk meghódítani egymást, szükség van rá, hogy újra és újra férfiként és nőként közelítsünk egymáshoz.

Az öt szeretetnyelv
Bár lapunk hasábjain többször foglalkoztunk a szeretetnyelvvel, nem árt, ha emlékeztetőül felelevenítjük a legfontosabbakat. A szeretetnyelvekről szóló könyv írója, Gary Chapman szerint a személyiségünk egy motorhoz hasonló, amelynek rendszeresen szüksége van üzemanyagra ahhoz, hogy megfelelően működjön. A házasságban a házastársak feladata nem más, mint egymás szeretettankjának a feltöltése. A félreértések, csalódások és házassági problémák hátterében az áll, hogy az érzelmeinket nem a partnerünk szeretetnyelvén fejezzük ki.
Az öt szeretetnyelv a következő:
- Elismerő szavak
- Minőségi idő
- Ajándékozás
- Szívességek
- Testi érintés
Ezek közül mindannyiunknak van egy elsődleges szeretetnyelve, amely mélyebben hat ránk az összes többinél. Ha nem beszéljük a párunk elsődleges szeretetnyelvét, akkor ő nem érzi eléggé szeretve magát, még akkor sem, ha a többi nyelven jól "kommunikálunk".

„Oda kell figyelnünk egymás igényeire, hiszen az idő múlásával a személyiségünk és az élethelyzetünk is változik. Fontos, hogy megismerjük a párunk szeretetnyelvét, és eszerint fejezzük ki az iránta való érzelmeinket. Tegyünk egymásért, hiszen ha nem érzem magam szeretve, én is kevésbé teszem oda magam, és elindul egy lefelé tartó spirál – mondja a szakember.  – Vitahelyzetekben pedig legyünk képesek az önvizsgálatra, hiszen a bajainkért hajlamosak vagyunk a másikat okolni. 

Csökken a feszültség, ha magunkba nézünk, és nem azon morfondírozunk, hogy a másiknak miben kéne változnia. Ráadásul változtatni csak a saját viselkedésünkön tudunk – árulja el a feszültség csökkentésének módját a tanácsadó, majd hozzáteszi: – Én párkapcsolati tanácsadással és mediációval segítek a pároknak rendezni a konfliktusaikat és a problémáikat.

Házasságpárti vagyok, és még sosem mondtam azt, hogy egy házasság nem menthető meg, legfeljebb az eszközeim nem elegendőek hozzá, hogy segítsek. De még a menthetetlennek tűnő kapcsolatok esetében is produkálhat az élet olyan eseményeket – baleset, betegség – amelyek újra összekovácsolják az elhidegült feleket. De ha csak az egyik fél akarja megmenteni a házasságot, érdemes elgondolkodnia azon, hogy meddig vár a másikra, hiszen csupán egy életünk van."

Címkék: mediáció, szeretet, házasság, válás, szeretetnyelv

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!