A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A hátország

Élsportolónál jobb parti kevés van, főleg, ha még sikeres is az illető - gondolják sokan. Vajon tényleg jó dolog egy bajnok társának lenni?

Fotó: Thinkstock

„Közhely, de igaz, hogy minden sikeres ember mögött egy jó társ áll. Ez a sportolóknál is így van, ám nagyon nem könnyű egy sportoló »hátországának« lenni. A partnernek el kell fogadnia, hogy ő a sportolói szerep kiegészítője" –  mondja Dr. Járai Róbert sportpszichológus.  

A sportolók élete kemény szabályok és szigorú napirend mentén zajlik. Napi edzések akár lehetetlen időpontokban is, többhetes vagy hónapos edzőtáborok sokszor más országokban, és persze versenyek világszerte. Emellé jön még a rivaldafény és a csillogás.

Mindezek próbatételek elé állítják a társakat. „A kapcsolat elején tisztázni kell, szeretik-e egymást eléggé ahhoz, hogy ez a nem mindennapi életforma tartható legyen, és egymás mellett maradjanak. Amennyiben ezt nem beszélik meg, akkor csak 15 perc hírnév jut a sportoló társának."

A szakember szerint az a jó, ha a hátországot biztosító nem bálványozza a másikat, de nem is próbálja irányítani; megérti, hogy társa sokszor távol van, és a család működtetése rá hárul. Fontos, hogy a gyerekeknek is el tudja magyarázni, hogy anya/apa azért nincs otthon, mert edzőtáborban van, hogy jól felkészüljön a következő megmérettetésre.

A szakember szerint nagyon kevesen képesek arra, hogy valóban elfogadják ezt az életformát. „Továbbá ne feledjük, hogy a sikeres sportoló rivaldafénybe kerül, amire sokan felfigyelnek, és jönnek a rajongók, a csábítások és a kísértések. Nehéz ezzel a tudattal élni, és bízni a másikban. Biztos alapok kellenek hozzá.”

Címkék: párkapcsolat, siker, élsport, sportolófeleségek, sportolók társai

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!