A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A gyerek meg a net

Az internet és a modern kommunikációs (okostelefon, tablet, laptop stb.) eszközök életünk részévé váltak. A gyerekeknek ez a közösségi, informatikai világ természtes tér, otthonosan és kenyelmesen mozognak benne. De vajon meddig, és hol is a határ? Hol húzza meg a szülő a netszabadság határait? Mit engedjünk meg, és mit ne? Dr. Fülöp Péter IT-szakember, kétgyermekes apuka

Fotó: Shutterstock.com

Apukaként ön hogyan védi gyermekeit a káros internetes tartalmaktól?

Két bástyára helyezem a káros tartalmak elleni védekezést: a kommunikációra és a szoftveres védelemre. Informatikai szakemberként talán furán hangzik, de egyelőre az előbbire sokkal inkább támaszkodom és fektetek rá hangsúlyt, mint az utóbbira.

HOGY ÉRTSD A NETET!
A Bűvösvölgy, Magyarország első médiaértés-oktató központja 2014 óta működik, amely a 9-16 éves gyermekek számára nyújt térítésmentesen médiatudatosságra nevelő foglalkozásokat. Az indulás óta 2017 elejéig több mint tizenhétezer tanuló vett részt a budapesti Hűvösvölgyi úton fekvő Bűvösvölgy élményközpontú programjain a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által biztosított modern eszközparknak és a szakképzett animátoroknak köszönhetően. A foglalkozások hét téma köré szerveződnek, így a gyermekek többek között a tudatos, bölcs és biztonságos internethasználat terén is fejleszthetik kompetenciáikat, és megtanulhatják, hogy hogyan tevékenykedjenek a világhálón úgy, hogy miközben annak előnyeit kihasználják, nem teszik ki veszélyeknek magukat, és nem szolgáltatnak ki magukról meggondolatlanul személyes adatokat. A második központ Debrecenben nyílt 2017 februárjában.
A nagyobbik, nyolcéves gyermekünk, Kiara már érintett a témában, de ő igazán különleges. Nagyon fogékony minden új információra, és teljesen megbízható. Ezt kihasználva már egészen pici kora óta rengeteg energiát fektetünk a kommunikációra, próbáljuk mindennel megismertetni, őt és azt elmagyarázni.

Ennek eredményeképpen, életkora ellenére igazán tág látókörű, és bizonyos szinten már tisztában van a rá leselkedő veszélyekkel.

Ezek szerint tudatosan előre készültek erre?

Lényegében igen. A párommal már kezdetektől az az elvünk hogy „beszélni-beszélni-beszélni!”. Több előadást hallgattam, mások mellett dr. Zacher Gábortól, aki nem igazán mondható gyermekpszichológusnak, de remek rálátása van a gyerekekkel folytatott kommunikációra, és gyakorló apaként értékes tapasztalatokat oszt meg a hallgatósággal. 

Ő azt vallja, hogy korán el kell kezdeni kiépíteni a megfelelő kapcsolatot a gyerekkel, egyenrangú kommunikációs partnerként kell kezelni, széles körben kell informálni őt a világról, és megtanítani nemet mondani. A szakmájából adódóan ő leginkább a drog és az alkohol kérdésére gondol, de szerintem ez átültethető más területekre is.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2017. évfolyama 31. számának 66. oldalán!)

Címkék: gyerek, net, modern kommunikációs eszközök, netszabadság, káros internetes tartalmak, tudatos internethasználat

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!