A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A gyerek meg a net

Az internet és a modern kommunikációs (okostelefon, tablet, laptop stb.) eszközök életünk részévé váltak. A gyerekeknek ez a közösségi, informatikai világ természtes tér, otthonosan és kenyelmesen mozognak benne. De vajon meddig, és hol is a határ? Hol húzza meg a szülő a netszabadság határait? Mit engedjünk meg, és mit ne? Dr. Fülöp Péter IT-szakember, kétgyermekes apuka

Fotó: Shutterstock.com

Apukaként ön hogyan védi gyermekeit a káros internetes tartalmaktól?

Két bástyára helyezem a káros tartalmak elleni védekezést: a kommunikációra és a szoftveres védelemre. Informatikai szakemberként talán furán hangzik, de egyelőre az előbbire sokkal inkább támaszkodom és fektetek rá hangsúlyt, mint az utóbbira.

HOGY ÉRTSD A NETET!
A Bűvösvölgy, Magyarország első médiaértés-oktató központja 2014 óta működik, amely a 9-16 éves gyermekek számára nyújt térítésmentesen médiatudatosságra nevelő foglalkozásokat. Az indulás óta 2017 elejéig több mint tizenhétezer tanuló vett részt a budapesti Hűvösvölgyi úton fekvő Bűvösvölgy élményközpontú programjain a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által biztosított modern eszközparknak és a szakképzett animátoroknak köszönhetően. A foglalkozások hét téma köré szerveződnek, így a gyermekek többek között a tudatos, bölcs és biztonságos internethasználat terén is fejleszthetik kompetenciáikat, és megtanulhatják, hogy hogyan tevékenykedjenek a világhálón úgy, hogy miközben annak előnyeit kihasználják, nem teszik ki veszélyeknek magukat, és nem szolgáltatnak ki magukról meggondolatlanul személyes adatokat. A második központ Debrecenben nyílt 2017 februárjában.
A nagyobbik, nyolcéves gyermekünk, Kiara már érintett a témában, de ő igazán különleges. Nagyon fogékony minden új információra, és teljesen megbízható. Ezt kihasználva már egészen pici kora óta rengeteg energiát fektetünk a kommunikációra, próbáljuk mindennel megismertetni, őt és azt elmagyarázni.

Ennek eredményeképpen, életkora ellenére igazán tág látókörű, és bizonyos szinten már tisztában van a rá leselkedő veszélyekkel.

Ezek szerint tudatosan előre készültek erre?

Lényegében igen. A párommal már kezdetektől az az elvünk hogy „beszélni-beszélni-beszélni!”. Több előadást hallgattam, mások mellett dr. Zacher Gábortól, aki nem igazán mondható gyermekpszichológusnak, de remek rálátása van a gyerekekkel folytatott kommunikációra, és gyakorló apaként értékes tapasztalatokat oszt meg a hallgatósággal. 

Ő azt vallja, hogy korán el kell kezdeni kiépíteni a megfelelő kapcsolatot a gyerekkel, egyenrangú kommunikációs partnerként kell kezelni, széles körben kell informálni őt a világról, és megtanítani nemet mondani. A szakmájából adódóan ő leginkább a drog és az alkohol kérdésére gondol, de szerintem ez átültethető más területekre is.

Hogy használják önöknél a gyerekek az internetet?

Köszönhetően a vázolt stratégiának, ha Kiara netezik, mi teljesen nyugodtak lehetünk. Bizalom mellett egyrészt laza felügyelet alatt teszi, másrészt korlátozott az általa elérhető alkalmazások köre. Például szabadon nem használhatja a böngészőt, általában játékokkal játszik, melyet csak felnőtt jelenlétében választhat és telepíthet.

Ha mégis használja a böngészőt, akkor csak mesét kereshet felügyelettel és nézheti egyedül. Ennek ellenére, amikor mégis olyan tartalomba jutna, ami kétes, veszélyes, akkor ő ezt rögtön jelzi, abszolút megbízható módon. Ez pedig előfordulhat.

Ezek szerint volt már példa erre?
Bő fél évvel ezelőtt történt. Akkor a Pindur pandúrok mese volt a kedvence, közösen néztük meg, hogy egy bizonyos videókat tartalmazó oldalon van belőle bőven. Eleinte együtt kerestük az oldalon a mesét, majd amikor láttam, hogy ezzel nincs gond, az oldal betöltését követően magára hagytam.

Eleinte ő lelkesen írta be hogy ’pindur pandúrok’ és használta a keresőgombot. De idővel rájött, hogy elég a ’pindur’ szócska is, majd tovább rövidített, és a ’pin’-t használta. Nem kell nagy fantázia hogy nem a ’Pindur pandur’ érkezett az első helyen. Hál’ istennek ő ilyenkor rögtön jön, nem kíváncsi még csak a felugró képre sem. Nem az jött, amit szeretett volna, tudja, hogy szólni kell.

Persze nincs illúzióm, a kamaszkor biztosan megtöri ezt a szép folyamatot, kérdés, hogy milyen mértékben. Bízom benne, hogy csak egy picit fog megingani ez a szép és kialakult, kialakított folyamat, ezért is szükséges a második bástya, melynek alapjai már el vannak helyezve.

Saját wifi routert használok, nyílt forráskódú operációs rendszerrel. Néhány alap tűzfalszabály már védi a router mögött elhelyezkedő gépeket.

Címkék: gyerek, net, modern kommunikációs eszközök, netszabadság, káros internetes tartalmak, tudatos internethasználat

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!