A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A boldogság madara

Nem kell sok a boldogsághoz, elég letelepedni a tavaszi mezőn vagy egy vízparton, és bámulni a fecskéket. Villás farkú csicsergők, állítólag ők hozzák a tavaszt, bár az is lehet, hogy a tavasz hozza őket.

Fotó: Shutterstock.com

A fecskéket úgy is hívják, hogy a szabadság madarai. Ha elfogják őket, nem szaporodnak tovább. Az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálhatóak. Természetes élőhelyeik a rétek, erdők, szavannák, mocsarak, vízpartok.

Mágikus erő

Ezek a villámröptű kis lények a világ minden területére eljutottak, és mindenhol felfigyeltek rájuk. Létezésüknek mágikus jelentést tulajdonítottak a föld kerekén, leggyakrabban az újrakezdést, a megbocsátást, a boldogságot társították hozzájuk. Ahol egy fecske felbukkan, esetleg fészket is rak, oda beköltözik a jóság, a béke, a szeretet.

A szerelem madara

Ízisz, ókori egyiptomi istennő (a szerelem madaraként) fecskévé változva indult férje, Ozirisz keresésére. A Krisztushoz imádkozó, könyörgő hívek is fecskékhez hasonlítanak. Miközben költöző madárként tartjuk számon, a néphit szerint a fecske nem hagyja el az otthonát, hanem a nádasokba húzódik, és hallá változik, míg el nem jő a jó idő.

Tavasszal aztán újra fecskévé válik, és visszaköltözik a fészkébe. Kínában sem hiszik, hogy a fecske útra kél, ha jön a tél, úgy tartják, inkább kagylóvá változik, és a tengerben húzza meg magát egészen tavaszig. Nem tudni, hogy télen-e vagy nyáron, de a fecske a túlvilágra is át-átrepül, így számíthatunk rá, hogy ha meglátjuk, megboldogult hozzátartozónk üzenetével érkezett, aki így adja tudtunkra, hogy jól van odaát.

Fotó: Shutterstock.com

Minden új jelölője

A fecske szerencsét és boldogságot hoz, főleg, ha az ereszünk alá fészkel. De meggyógyítja a beteg embert, ha a közelébe száll, a fiatal házasoknak pedig tartós boldogságot és gyermekáldást ígér. Az érkezéséhez a tavasz eljöttét társítják, ahogy a napfelkeltét is a fecske csicsergése hozza. Innen is a varázsereje.

Minden új kezdetnek, pozitív változásnak a hírmondója a fecske. Megdöbbentő jele a fecskék érkezésének és távozásának a mennydörgésekkel durrogó vihar. Időjósként is beválnak (ennek természettudományos magyarázata van), ha alacsonyan szálldosnak, eső lesz. Ám rettenetes sorsfordulatot hoz, ha valaki elpusztít egy fecskét.

Őrizzük a fecskefészket!

Egyes fajaik művészi fészket építenek sárból, mások a homokos partoldalakba vájnak fészekodút, de harkályok elhagyott odúit is használják. A hazaköltöző fecske megtalálja a fészkét, és számít is rá. Ezért tilos bántani a fészküket. Indokolt esetben, pl. építkezéskor a Kormányhivatal adhat engedélyt a fecskefészek leverésére.

Figyeljünk a kisfecskékre!

Fotó: Shutterstock.com

A költési időszakban figyeljünk oda a fecskékre. Ha minden rendben, akkor sok kis tátott csőr ágaskodik ki a fészekből, melyet a mamamadár szüntelenül megtölt. Ám ha rossz az idő, túl párás a levegő, vagy nagy a szél, előfordulhat, hogy a fecskeszülők nem tudják etetni a fiókákat.

Ezt onnan lehet tudni, hogy az erőtlen kismadarak nem tudnak tátogni. Ha már fél napja nem tátogtak, segítenünk kell. Ha megoldható, ki kell venni a fiókákat a fészekből, és át kell telepíteni őket egy dobozba, melyet száraz helyre viszünk. Míg el nem múlik a rossz idő, csipesszel etethetjük őket apró kukacokkal, lisztkukaccal. Ha újra süt a nap, a fiókák visszaköltözhetnek a fészekbe, ahol a mama folytatja a táplálásukat.

Fecskeségek

  • Egy fecske nem csinál nyarat
  • Csacsog, mint a fecske
  • Nem jó verébnek fecskével perlekedni
  • Nyári szállásért nem telel veled a fecske
  • Hírmondó fecske tavaszt énekel
  • Nem sirat egy fecskét egy nyár
  • ­Elmegy a fecske, marad a túzok
     

Címkék: fecskefészek, fecskefiókák etetése, a fecske a boldogság szimbóluma, a fecske jót hoz

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!