A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

25 év, 25 000 gyermek!

Hazánkban a gyermeket vállalni szándékozó párok mintegy negyede küzd meddőségi problémákkal. A szülők rengeteg áldozatot vállalnak leendő gyermekük érdekében. A hazai lombikbébiprogram úttörője, a Kaáli Intézet 1992 óta foglalkozik meddőségkezeléssel. Fennállása óta egy várost is be tudott volna népesíteni: orvosai eddig több mint 25 000 gyermek megszületését segítették.

Kaáli professzor a legidősebb és a legfiatalabb lombikgyerekkel
Fotó: Draskovics Ádám

Ritkán jut el az ember olyan buliba, ahol egyszerre huszonötezer ember születését ünneplik. Persze nem jelent meg mindenki személyesen a kerti partin, de ott volt az első "lombikbabák” egyike, Iványi Gábor, aki már végzős orvostanhallgató, és a huszonötezredik baba, a mindössze pár hónapos Szilágyi Anna. Megcsodálhattunk egy "lombikunokát” is, az első lombik hármas ikrek egyikének kislányát, Gréta Annát.

Nagy a család

Annak ellenére, hogy a Kaáli Intézet már országos hálózattá fejlődött, fontosnak tartják a családias légkört. Az orvosok boldogan mutatták be "jubileumi gyermekeiket”, és humorban sem  volt hiány: a tízezredik gyermek bemutatásakor bekiabált valaki: "Jé, hogy hasonlít!"

A Kaáli Intézet egyik erőssége éppen az, hogy a magas minőségű orvostechnikai megoldások mellett nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy tartsák a lelket a pácienseikben, hiszen rendkívül megterhelő végigcsinálni egy lombikprogramot. Dr. Bernard Artúr, aki számításai szerint mintegy háromezer gyermek "apukája”, a kezdetektől részt vett az intézet munkájában.

„Nagy kaland volt ez akkor, csak New Yorkban döbbentem rá erre, amikor vártuk a hivatalos megnyitáshoz szükséges engedélyeket, és bevásároltunk az utolsó szögig mindent. Az első tizenkét beültetésből hat terhességgel végződött, ez fantasztikus eredmény, és szerencsére ezeket az eredményeket sikerült még felül is múlni. Egy meddőségkezeléssel foglalkozó intézmény számára legjobb reklám a gyerek! Nagyon fárasztó a munkánk, de minden egyes megszületett baba felhőtlen boldogságot nyújt" – mondta Bernard doktor.

Nemrégiben adta át az intézet vezetését dr. Kovács Péternek, aki elmondta: minél fiatalabb valaki, annál nagyobb az esélye, hogy sikerül kezelni a problémákat.

Etikai kérdések

A lombikprogrammal kapcsolatban gyakran felmerül, hogy meddig lehet beavatkozni a természet rendjébe. Nekem erre a választ az első lombikbébik egyike, az idén végzős orvostanhallgató, kétszeres kick-box világbajnok, Iványi Gábor adta meg.

„Minden lélegzetvételemet annak köszönhetem, hogy orvos szüleim nem adták fel a reményt, és hét év várakozás után a lombikprogram mellett döntöttek. Az itteni orvosok isteni tehetségének köszönhetem, hogy élek. Általános iskolás voltam, amikor megtudtam, hogy lombik eljárással születtem, de csak gimnazista koromban értettem meg ennek a lényegét" – mondja a fiatalember, aki nem véletlenül választotta szakterületének az endokrinológiát.

Az intézet vezető orvosa, Kovács doktor pedig így fogalmaz: „Mi csak segítünk a természetnek, ha nem sikerül az anyaméhben a megtermékenyülés. Kivesszük az ivarsejteket, elvégezzük a megtermékenyítést, és visszahelyezzük a méhbe – onnantól ismét a természet teszi a dolgát, és csak bizakodunk, hogy létrejön a terhesség.”

Labormustra

Az ünnepség során a kíváncsi vendégeknek egy izgalmas szakmai élményben is részük lehetett, bekukkanthattak az intézet mintegy tízezer fagyasztott embriót tároló helyiségeibe, és választ kaphattak az ezzel kapcsolatos szakmai kérdésekre. Tízezer fagyasztott embrió, azaz még egy kisvárosnyi lombikbébi, akik a megszületés lehetőségére várnak.

"Szeretném, ha az Intézet ötvenedik évfordulóján arról számolhatnék be, hogy kétszer annyi gyermekünk született, mint az első huszonöt évben" – nyilatkozta lapunknak a jövőben bizakodó Kaáli professzor, az intézet alapítója.

Címkék: meddőség, lombikbébi, mesterséges megtermékenyítés, lombik program, lombikunoka, kaáli intézet

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!