A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Üres lelkű ragadozók

Becslések szerint a társadalom 1-2 százaléka pszichopata. Ők azok, akik teljesen érzéketlenek mások iránt, bár időnként remekül alakítják ennek ellenkezőjét. Lelketlen manipulátorok: kikövetelik, amiről úgy gondolják, hogy jár nekik. Ha nem ismerjük fel a játszmáikat, könnyen az áldozatukká válhatunk.

Fotó: Shutterstock.com

Hannibal Lecter A bárányok hallgatnak című filmből. Patrick Bateman az Amerikai psychóból. Max Cady A rettegés fokából vagy Annie Wilkes karaktere a Tortúrából. Lehengerlő modoruk mögött sötét személyiség lapul. Fontos leszögezni, hogy bár a filmek ezt sugallják, csak csekély százalékuk lesz bűnöző.

Sekélyesek és számítók

A pszichopatákat sokan a társadalom ragadozóiként aposztrofálják, hiszen az emberek manipulálásával életeket tesznek tönkre, szíveket törnek szét, és sokszor semmi nem marad utánuk, csak kifosztott emberi lélek és üres pénztárca.

Nem éreznek bűntudatot, megbánást vagy részvétet senki iránt. Meggyőződésük, hogy rájuk nem érvényesek a társadalmi normák. A saját maguk által felállított 'szabályok' szerint élik az életüket.

Mindez jól mutatja, hogy érzelmi életük kifejezetten sekély. Nem érzékelik a szeretet, a szerelem erejét, nem tapasztalják meg a szomorúság, a szorongás, a félelem érzését sem, mások emóciói hidegen hagyják őket. Környezetükre eszközként tekintenek a céljaik megvalósításához.

HÍRESEN FÉLELMETESEK
SZTÁLIN: Véres kézzel tartotta a hatalmát. Nem ismert ellentmondást még a családja körében sem. Felesége halála napján is képes volt a nyugodt megszokott életre, és gyermekeivel szemben sem ismert atyai érzéseket.
OSHO: Rajneesh Chandra Mohan Jain jógaoktatóként férkőzött az emberek bizalmába, de csalások, lopások és kábítószer-kereskedés miatt hamar lelepleződött a hazájában, Indiában. Ezután kivándorolt az USA-ba, ahol a szabad szellem gurujának kiadva magát hatalmas vagyonra tett szert. Szónoklataival, ma is idézett szavaival emberek millióit tévesztette meg. Amit nyájas, bájolgó modorával nem ért el, azt zsarolással, erőszakkal, gyilkossággal tette meg.
JIM JONES: A Peoples Temple nevű vallási szekta alapítója és vezetője volt. Azt tartotta magáról hogy a szegények megmentője, de ezt az állítását hataloméhsége hamar leleplezte. Elvárta, hogy Atyának szólítsák. Lehengerlő személyiségének köszönhetően emberek ezreit tévesztette meg, akiket aztán tömeges öngyilkosságba taszított 1978-ban.
Párkapcsolataik rendszerint idillien indulnak, a másik fél bizalmába férkőznek, akár még szánalmat is keltenek maguk iránt, de az álom hamar rémálommá válik. Egy pszichopata kapcsolata addig tart, amíg az érdekei úgy kívánják.

Nem izgulnak

A pszichopaták számára mindig ők maguk az elsők, prioritást élveznek mindenben. Parkolásnál gátlástalanok, vendégségben ők szednek először az asztalnál, otthon náluk van a távirányító. Elsőbbségüket meg sem próbálják szép szóval, rábeszéléssel elérni, erőszakosak szóban – és akár fizikailag is.

A munka világában törtetőek, és mindent megtesznek azért, hogy hatalomhoz, pozícióhoz jussanak. Ha kell, céljaikat gátlástalan eszközökkel érik el, megaláznak, becsapnak, megfúrnak másokat, de a zsarolástól sem riadnak vissza. Hogy a manipuláció mesterei, mi sem bizonyítja jobban, hogy még a hazugságvizsgáló gépet is képesek megtéveszteni, hiszen nem működik az agyukban az a funkció, amely hazugság esetén aktivizálódik.

Jól tűrik a stresszt, egyvalamitől mégis nagyon szenvednek, és ez az unalom. Ezért keresik szüntelenül az újdonságokat és a kockázatos helyzeteket.

'Kiválaszt téged és szavaival lefegyverez'

Valamennyi szavuk és tettük mögött hátsó szándék lapul, amelyet felszínes vonzerővel takarnak el. Jellemző

KÖZTÜNK ÉLNEK!
Kevin Dutton angol pszichológus készítette el A nagy brit pszichopata felmérést (Great British Psychopath Survey), amely szerint a legtöbb pszichopatát foglalkoztató szakmák listája a következő:
ügyvezető igazgató, ügyvéd, médiaszemélyiség (TV/rádió), értékesítő, sebész, rendőr, újságíró, egyházi munkás, séf, köztisztviselő.
rájuk a kiváló kommunikációs készség, legtöbbször humorosak és szórakoztatóak, tele csattanós sztorikkal, amelyek szinte mindig róluk szólnak, és persze amelyekben tündökölnek.

Hazugságaik révén sokszor keverednek ellentmondásba, és ha lebuknak, ezen is könnyedén túllépnek. Tipikus megnyilvánulásaik: soha többé nem fordul elő, ez egy tévedés volt, bízz bennem, mostantól másképp lesz, szavamat adom, megtanultam a leckét. Látszólag kiterjedt baráti körrel rendelkeznek, szeretnek szövetségeket alakítani, ahol ők az irányítók. Mihelyst azonban valami nem úgy alakul, ahogyan elképzelik, csak káoszt és békétlenséget teremtenek.

Címkék: sztálin, osho, charlie sheen, pszichopata, jim jones

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!