A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ideák születése - Csak hinni kell benne?

Sokan mondják nekünk, hogy merj nagyot álmodni, mert ha valamit nagyon akarsz, az többnyire be is teljesedik. Ennek ellenére sokan kishitűek vagyunk, nem bízunk önmagunk képességében, esetleg alacsony a kockázatvállalási szintünk. Vendégeink történetei bebizonyítják, hogy ha senki sem bízik bennünk igazán, ha furcsa álmokat szövünk, a kitartás és az eltökéltség komoly eredményeket képes hozni. Ezt bizonyítja be Temesvári Andrea, Vida Ágnes és Farkas Ágnes. Meglepetés vendégünk dédelgetett álmából világhírű esemény született.

"Az álmok mindig valóra válnak. A gond az, hogy sokan egy bizonyos álmot kergetnek, és nem veszik észre a sok-sok beteljesült álmot maguk körül." Dean Ray Koontz

Az önmagunkba vetett hit, adja meg a löketet ahhoz, hogy nagyokat tudjunk álmodni, és az önbizalom, hogy ezt meg is tudjuk valósítani. Kell egy bizonyos mértékű kockázatvállalási képesség is. Aki az álmok megvalósításának útjára lépett, az sokszor a környezete szavait, és véleményét kizárva töri előre a kitaposatlan útvonalat. Az álmok szövögetésében én is remekeltem az egyedül töltött esték alatt, majd amikor egyszer reményt vesztve összetörtem, azt a tanácsot kaptam, írjam le az egészet egy papírra és tegyem a pénztárcámba. Ahogy a mondás is tartja „a szó elszáll, az írás megmarad”. Azóta is minden nap, írott formában is megtalálhatóak a vágyaim. Nemsokára itt lesz december 31-e, amikor a legtöbb ember számvetést készít az elmúlt évről.  Lassan én is megnézhetem mi az, ami teljesült az álmaimból. Vendégeink nagyra törő álmai már megvalósultak, izgalmas történetekkel érkeztek hozzánk.

Önmegvalósítás feltételei

Abraham Maslow, amerikai pszichológus kutatásának középpontjában az önmegvalósító emberek álltak. Öt szükséglettípust határozott meg, melyek szigorú hierarchikus sorrendben követik egymást, melyet Maslow-piramisnak neveznek. Miszerint, ha az ember alapszükségletei nincsenek kielégítve, akkor nem tud koncentrálni a piramis tetején elhelyezkedő igényre, az önmegvalósításra. A piramis alapköve a fiziológiai szükségletek megléte: a levegő, a víz, az étel, az alvás stb. Ezt követi a biztonság és a védelem igényének megteremtése. Ha ezek az emberek birtokában vannak, akkor tudjuk kielégíteni a szeretet és az önbecsülés megteremtésének vágyát. Ha ezek létrejönnek, akkor vagyunk képesek összpontosítani az önmegvalósításra, mely magába foglalja a vitalitást, a kreativitást és a céltudatosságot is. Az első négy igény egy hiányszükséglet, melynek az utolsó, növekedés alapú szükséglethez feltétlenül realizálódnia kell.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Csokivarázs

Bonbonevés közben született meg a tanárnő fejében a bolt - három gyerek mellett lett a...

Tovább olvasom