A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Zsenik és égitestek

Köztudomású, hogy sztárokról neveztek már el csillagokat. De hogy fiatal magyar tehetségek nevét is őrzi egy-egy kisbolygó, azt csak kevesen tudják. Ezek az ifjak kiemelkedő műszaki teljesítményükkel érdemelték ki, hogy felkerüljön a nevük a csillagtérképre.

Hegyesi Donát
Fotó: http://ec.europa.eu

A 21 év alatti fiatalok részére meghirdetett Nemzetközi Tudományos  és Innovációs versenyt, az Intel ISEF-et 1950-ben rendezték meg először Philadelphiában. Ezt követően minden évben Észak-Amerika valamelyik nagyvárosa biztosít helyszínt a rangos eseménynek. Az Intel ISEF célja, hogy elismerje és díjazza a világ legélesebb elméjű fiatal tudósait, tudományos, valamint technológiai ismereteik további tökéletesítésére buzdítva őket.

Az Intel ISEF az egyes országokban rendezett tudományos versenyek olimpiája, rendezője a Society for Science & the Public. A döntőbe jutott diákok abból a körülbelül egymilliós mezőnyből kerülnek ki, amelynek versenyzői az Intel ISEF-hez kapcsolódó helyi tudományos megmérettetéseken – Magyarországon az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen – aratnak győzelmet világszerte.

A többlépcsős selejtezők alapján ma már több mint 1700 fiatalt hívnak meg a rendezvényre az USA összes államából, valamint 77 országból. A kiállítással egybekötött döntőn a neves zsűritagok személyes interjúk során győződnek meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítják ki a végleges sorrendet.

Az MIT Lincoln Laboratory LINEAR-programja  keretében felfedezett földközeli kisbolygókat világszerte a leghíresebb emberekről nevezik el. A verseny különdíjaként az Intel ISEF-en kiemelkedően szerepelt öt magyar fiatalról is neveztek már el kisbolygót:

Rátai Dániel 2005-ben adott nevet egy égitestnek, mert olyan találmányt mutatott be, mely minimálils – pár tízezer forintos – ráfordítással a közönséges személyi számítógépet háromdimenziós készülékké és egyben érintőképernyős PC-vé változtatta át.

Spohn Mártonról 2008-ban neveztek el egy kisbolygót, mert kutatásában a növények egy olyan csoportjával foglalkozott, melyek képesek bizonyos vegyületek kibocsátásával elriasztani a kártevőket. Marci kísérletekkel mutatta ki ennek a jelenségnek a kémiai hátterét.

Sugár Krisztina és Simon Dávid Szabolcs közös munkájuk alapján 2010-ben kaptak egy-egy égitestet. Ők a számítógép által termelt hőt egy Stirling-motor segítségével hasznosították újra, ezzel két ventilátor működését kiváltva. A Stirling-motor üzemeltetéséhez, illetve a hűtéshez a processzor által termelt hulladékhő önmagában elegendő lett.

2014-ben pedig Hegyesi Donát adhatta a nevét egy kisbolygónak, mert olyan szórakoztató pókerrobotot készített, amelynek célja ugyan a játék, de emellett a játékos a saját taktikáján is csiszolhat. A robothoz a fiatal egyedi színkóddal ellátott lapokat és zsetonokat készített, így a játék különösen élvezetes és gyors lehet.

Címkék: csillag, fiatalok, innováció, tudományos kutatás, nev, intel isef, kisbolygo, csillag neve

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!