A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Zöldben zöldebb az élet!

Emlékeznek még, milyen volt, amikor az ablakon kinézve nemcsak a szürke ködöt, a fák kopár ágait és az ősszel össze nem szedett lomb vádlóan sötétbarna kupacait láttuk? Amikor még fű nőtt ott, ahol most bokáig merülünk a latyakban? És harsogott a zöld ezer színe? Zöld! Megvan?

Fotó: Shutterstock.com

A zöld az élet színe, és ilyenkor télen úgy, de úgy tud hiányozni! Csempésszünk hát életet a lakásba sok-sok zöld növénnyel, hisz talán még soha nem örvendett ekkora népszerűségnek a zöldnövény-dekoráció.

A növényeket pedig sokféleképpen elrendezhetjük, a növénytárolókat pedig a berendezés jellegéhez igazíthatjuk. A minimalista dizájnhoz éppúgy megtalálhatjuk a megfelelő növénydekorációt és kaspót, mint a country stílushoz, a skandináv letisztult formákhoz, vagy egy gazdag neobarokkhoz. 

És minden stílusba életet és otthonosságot visznek a szobanövények – különösen, ha olyankor virágoznak, amikor odakinn csak a szürkeség honol.

A karácsonyi kaktusz és a mikulásvirág - télen virágzó növényeink

Ki ne csábult volna még el egy virágba borult karácsonyi kaktusz láttán? Vigyázzunk azonban, mert a nálunk telente kapható virágzó szobanövények Közép- és Dél-Amerikából, illetve Afrikából származnak, és az ottani fény- és csapadékviszonyokat igénylik ahhoz, hogy szépen fejlődjenek, virágozzanak.

Nagyon nem mindegy, hová tesszük őket a lakásban - elég-e ott a fény, vagy túl sok, fűt-e alájuk a radiátor, vagy süvít-e időnként a huzat. A fokföldi ibolyát könnyű megölni azzal, ha nem alulról öntözi az ember, a korallvirágot meg azzal, hogy pont annyi vizet kap pont ugyanakkor, mint a többiek.

A kaktusz eldobálja a virágait, ha csak egy méterrel elmozdítjuk, a mikulásvirágot pedig csak a legprofibbak tudják még egyszer virágzásra bírni - már ha azt nevezzük virágzásnak, amikor szép piros felleveleket hoz jelentéktelen kis virágai körül.

Zöld otthonosság

Látványos zöldövezeteket hozhatunk létre a lakásban, ha egy helyre csoportosítjuk a növényeket. Segítségükkel kialakíthatunk olvasósarkot vagy társalgót, feldobhatjuk velük a dolgozóasztalt - még akkor is, ha a fényviszonyok nem a legtökéletesebbek: növényválasztás kérdése az egész.

Azt azonban mindig gondoljuk át, mennyire vagyunk képesek vagy hajlandóak naponta foglalkozni a növényeinkkel. Ha feledékenyek vagyunk, válasszunk igazi túlélőket: az anyósnyelvet, az agglegénypálmának is nevezett Zamiloculcast és nagyanyáink "futókáját", a kúszó filodendront.

A pletyka pedig még sötét helyeken is elél, és egyáltalán nem érzékeny a kiszáradásra. De hogy mennyire nem? A példám jól illusztrálja: nemrégiben találtam egy ágacskát otthon, a kanapé mögött, ami hónapokkal ezelőtt eshetett oda, amikor a macska leverte az egész polcot csavarostul-tiplistül.

Vízbe tettem, és meggyökeresedett!

Téli vendégek

Akinek kertje-terasza van, nehezen állja meg, hogy ne telepítsen olyan növényeket, amelyek nyáron kiválóan érzik magukat a mi klímánkon, ám télen védelemre van szükségük.

Azon már túl vagyunk, hogy bemenekítettük őket a lakásba, remélhetőleg arra a helyre, amit éppen megkívánnak: mert többségük a nem túl világos, és főleg nem túl meleg helyiségben érzi jól magát.

Vagyis az nem megoldás, ha a leandert föltesszük az ablakpárkányra, ahol jó meleget csinál alatta a fűtőtest. Ám a bugainvillea és a banán például szeret melegben telelni, vagyis télen egyszerűen bevihetjük őket szobai társaik közé.

És nekem ez már a futómuskátlival is többször sikerült: marad ugyanabban az ablakban, csak nyáron a külső párkányon, télen meg a belsőn.

Legújabb trend: zöld fal, zöld bútor

Az építészetben egyre inkább elterjedtek a zöld falak: nemcsak kívül, de a lakáson belül is számos formában jelen vannak már. A függőleges ültetés nem ördöngösség, akár egy konyhai fűszernövényfalról, akár egy lépcsőkorlátról van szó.

Ám a legújabb trend követői ennél is tovább mentek: a bútorokat ötvözik a tartósított zuzmóval, ezáltal fantasztikus dizájntárgyakat keltenek életre, legyen szó dohányzóasztalról, vagy térelválasztó panelről.

Címkék: zöld, fűszernövények, mikulásvirág, leander, karácsonyi kaktusz, fokföldi ibolya, zöldövezet, olvasósarok, társalgó, agglegénypálma, filodendron, bugainvillea, banánfa

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!