A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Zárd üvegbe a nyarat, vidd magaddal az ízeket!

A nyári ízeket nem csak azért érdemes tartósítani a télre, mert gazdaságos, de azért is, mert biztosan csak az van benne, amit szeretnénk. De az is a házi tartósítás mellett szól, hogy kiváló családi vagy baráti program is lehet, mi több, akár a szüreteléssel együtt, amennyiben saját termésről van szó. Régebben szokás volt, hogy a betegeknek saját készítésű kompótot vittek a kórházba ajándékba almából, körtéből vagy cseresznyéből. Egyszerű gesztus, mégis mennyi minden van benne. Pont, mint egy általunk készített gasztro ajándékban, amit adhatunk bármilyen ünnepi alkalomra, vagy csak a látogatás örömére. Nem bonyolult, és nincs is jobb időszak az elkészítésére, mint az augusztus, amikor a legtöbb zöldség és gyümölcs ontja termését.

Fotó: Shutterstock.com

Ha eljutottunk a házi befőtt készítéséig, akkor már csak egylépésnyire van a tartósítás minden más lehetősége. Alkothatunk lekvárokat, nem csak gyümölcsből, szörpöket, dzsemeket, savanyúságokat, zöldségkrémeket, fűszeres olajokat, félkész ételeket. Erre remek példa a lecsó, ami igazi gyors (fél)kész étel a rohanós napokra.

Milyen a jó alapanyag?

Fotó: Shutterstock.com

Amennyiben befőzni szeretnél, akkor elsősorban a szép és érett gyümölcsöket, zöldségeket válaszd. Ugyanakkor vannak kivételek. Például a majdnem érett szilva remek savanyúság-alapanyag. De azon zöld paradicsomok is végezhetik ecetes lében, amelyek már az ősz közepe-vége felé biztosan nem érnek meg, és a zöld, puha héjú dióból remek likőr készülhet.

Elengedhetetlen, hogy az alapanyagot alaposan tisztítsd meg, vágd ki kíméletlenül a foltokat és az oda nem illő részeket, mert ez az egyik fontos összetevője a sikeres tartósításnak.

Amennyiben saját kertedből származnak a termények, akkor fokozatosan tudod befőzni azokat, amikor épp egy nagyobb adag beérik, és nem fogy el nyersen. Minden más esetben érdemes nagyobb tételben vásárolnod gyümölcsből vagy zöldségből, mert úgy sokkal kedvezőbb az ára, és nem utolsósorban egyszerre letudhatod a munkát.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 8. számának 32. oldalán!)

Címkék: befőzés, dunsztolás, tartósítás, aszalás, szárítás, befőzési technikák

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!