A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Víz, mozgás, fény. Hamarosan itt a tavasz!

Közérzetünket, hangulatunkat, bőrünk állapotát, de még emésztésünket is alapvetően befolyásolja az időjárás. A tavasz közeledtével sokkal jobb a kedvünk, derűsebbek a hétköznapjaink, bizakodóbbak, optimistábbak vagyunk.

Fotó: Shutterstock.com

Erre azonban készülnünk kell. A hideg, a korán sötétedő borús napok, a fény, a megfelelő mennyiségű levegő hiánya nem múlik el belőlünk egyik napról a másikra. Hamarosan beköszönt a tavasz. De hát akkor miért vagyunk örökké fáradtak, lehangoltak, energiahiányosak? Miért fáj annyit a fejünk, miért ásítozunk naphosszat, és miért szédülünk?

Üzemmódváltás

A tél múlásával jelentkező tavaszi fáradtság teljesen természetes állapot, hiszen szervezetünk a téliről ilyenkor vált át tavaszi üzemmódra. Ehhez energia kell. De honnan vegyünk, amikor télen raktáraink szinte teljesen kimerültek? Persze valójában ez nincs így, azonban így érezzük. Az örökös fáradtságot elsősorban a hormonháztartásunkban lezajló folyamatok okozzák. Azt pedig alapvetően a fény mennyisége befolyásolja.

Télen, amikor a nappalok rövidebbek, és kevesebb napfényhez jut a szervezet, fokozódik az álmosságért felelős hormon, a melatonin képződése, és ezzel együtt megnő az alvásigény. Ahogy közeledik a tavasz, egyre több fény éri szervezetünket, csökken a melatonin termelődése. Ez ilyenkor tél végén átmeneti álmatlanságot is okozhat. De más kémiai anyagok aktiválódása is megfigyelhető.

A boldogsághormon, a szerotonin termelődésének is köze van a fényhez. Télen az örökös sötétség miatt jelentős szerotoninhiány alakul ki szervezetünkben, amely a tavaszi napsütés hatására elkezd növekedni, bár csak lassan, fokozatosan. Boldogsághormonjainkra olyan szükségünk van, mint éhezőnek egy falat kenyérre. Az alacsony szerotoninszint ugyanis depressziót, örömtelenséget okoz.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 2. számának 24. oldalán!)

Címkék: fogyókúra, mozgás, böjt, vízfogyasztás, fényhiány, zsírégetés, tél végi fáradtság, lehangoltság okai, melatonin szint, szerotoninhiány, vitaminhány, táplálkozási tanácsok tavaszra

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!