A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Van még néhány nap szabid? Akkor last minute Magyarország!

Augusztusban már inkább a rövidebb nyaralásokat tervezzük. Belföldön néhány óra alatt eljuthatunk a legvadregényesebb tájakra is. Két-három napot teljes nyugalomban eltölthetünk itthon. Indulhatunk?

Fotó: Shutterstock.com

Amennyiben hinni lehet a felméréseknek, ha nyaralásról van szó, legtöbben még ma is a tengerre vágyakoznak. Ha erre nem telik, akkor a Balaton vagy a Velencei-tó a leginkább kedvelt úti cél, bár néha ezek a helyek sem olcsóbbak.

Nyaralásunk tervezésének elsősorban anyagi lehetőségeink szabnak határt. Ezután rögtön a gyerekek vágyait mérlegeljük, és csak ezt követően azt, hogy mit is szeretnénk igazából.

Összeállításunkban megpróbáltunk olyan, viszonylag olcsó belföldi helyeket, programokat összeszedni, amelyekre ritkábban gondolunk akkor, amikor a pihenést tervezzük.

Magyarország vízen

Magyarországon rengeteg folyó, tó, patak partján nyaralhatunk, hiszen természetes vizeink tiszták, lehet bennük fürdeni, úszni, horgászni. Sőt, lehet rajtuk vízi túrázni is. Ehhez persze nem árt egy kis kalandvágy, no meg felszerelés.

TIPP
Ha nincs felszerelés, ma már az sem gond. Több vállalkozás is kínál csónakokat, és azok helyszínre szállítását. Egy négyszemélyes kenut a hozzá tartozó felszereléssel, mellényekkel, evezőkkel napi kevesebb mint négyezer forintért is bérelhetünk. A túraprogramokat a boltokban kapható vízi térképekből pontosan össze lehet állítani. Napi 20-30 km az ajánlott és teljesíthető szakasz. A szállások általában nomád körülmények között vannak, ahol viszont van kemping, ott 1500 és 3000 Ft között változnak az árak.
Megéri megpróbálni, hiszen egy ilyen vízi túra garantáltan örök élmény, különösen akkor, ha gyerek is van a családban, és ha olyan barátaink vannak, akikkel nekivághatunk. 

Kell hozzá egy túrakajak, egy könnyen felállítható sátor, bogrács, felfújható fekvőhely mindenkinek, és a nyaralásra egyébként szükséges holmi negyede. Kivéve a szúnyogriasztókat, eső elleni vízhatlan ruhákat és napvédelmet, mert ezekből dupla mennyiséget fogunk használni.

A leghosszabb egybefüggő túrát a budapesti Római-partól Mohácsig tehetjük meg a Dunán. Átlagosan 40 km-es szakaszokban 10 napig fog tartani ez a túra, így csak haladóknak ajánlott, kevésbé gyakorlottaknak a kisebb szakaszok bejárását javasolják. Például a Szigetközt.

Magyarország legkiterjedtebb mellékágrendszere a Szigetköz térsége majd’ 200 km-nyi zegzugos útvonallal. Gyorsabb, zúgókkal, hidakkal, mellékágakkal teli túrára vágyóknak ajánlott. Minden jelentősebb ágrendszerből indulnak szervezett túrák.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 8. számának 42. oldalán!)

Címkék: szigetköz, abádszalók, magyarországi barlangok, aquaparkok, vízitúrák, kalandtúrák, túrakenu

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!