A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Van még néhány nap szabid? Akkor last minute Magyarország!

Augusztusban már inkább a rövidebb nyaralásokat tervezzük. Belföldön néhány óra alatt eljuthatunk a legvadregényesebb tájakra is. Két-három napot teljes nyugalomban eltölthetünk itthon. Indulhatunk?

Fotó: Shutterstock.com

Amennyiben hinni lehet a felméréseknek, ha nyaralásról van szó, legtöbben még ma is a tengerre vágyakoznak. Ha erre nem telik, akkor a Balaton vagy a Velencei-tó a leginkább kedvelt úti cél, bár néha ezek a helyek sem olcsóbbak.

Nyaralásunk tervezésének elsősorban anyagi lehetőségeink szabnak határt. Ezután rögtön a gyerekek vágyait mérlegeljük, és csak ezt követően azt, hogy mit is szeretnénk igazából.

Összeállításunkban megpróbáltunk olyan, viszonylag olcsó belföldi helyeket, programokat összeszedni, amelyekre ritkábban gondolunk akkor, amikor a pihenést tervezzük.

Magyarország vízen

Magyarországon rengeteg folyó, tó, patak partján nyaralhatunk, hiszen természetes vizeink tiszták, lehet bennük fürdeni, úszni, horgászni. Sőt, lehet rajtuk vízi túrázni is. Ehhez persze nem árt egy kis kalandvágy, no meg felszerelés.

TIPP
Ha nincs felszerelés, ma már az sem gond. Több vállalkozás is kínál csónakokat, és azok helyszínre szállítását. Egy négyszemélyes kenut a hozzá tartozó felszereléssel, mellényekkel, evezőkkel napi kevesebb mint négyezer forintért is bérelhetünk. A túraprogramokat a boltokban kapható vízi térképekből pontosan össze lehet állítani. Napi 20-30 km az ajánlott és teljesíthető szakasz. A szállások általában nomád körülmények között vannak, ahol viszont van kemping, ott 1500 és 3000 Ft között változnak az árak.
Megéri megpróbálni, hiszen egy ilyen vízi túra garantáltan örök élmény, különösen akkor, ha gyerek is van a családban, és ha olyan barátaink vannak, akikkel nekivághatunk. 

Kell hozzá egy túrakajak, egy könnyen felállítható sátor, bogrács, felfújható fekvőhely mindenkinek, és a nyaralásra egyébként szükséges holmi negyede. Kivéve a szúnyogriasztókat, eső elleni vízhatlan ruhákat és napvédelmet, mert ezekből dupla mennyiséget fogunk használni.

A leghosszabb egybefüggő túrát a budapesti Római-partól Mohácsig tehetjük meg a Dunán. Átlagosan 40 km-es szakaszokban 10 napig fog tartani ez a túra, így csak haladóknak ajánlott, kevésbé gyakorlottaknak a kisebb szakaszok bejárását javasolják. Például a Szigetközt.

Magyarország legkiterjedtebb mellékágrendszere a Szigetköz térsége majd’ 200 km-nyi zegzugos útvonallal. Gyorsabb, zúgókkal, hidakkal, mellékágakkal teli túrára vágyóknak ajánlott. Minden jelentősebb ágrendszerből indulnak szervezett túrák.

Mosonmagyaróvárról, a Holt-Duna Kempingből Lipóton, Vízpart Campingből Dunakilitinél, vagy a zátonyi strandról Dunaszigeten. De sok szakaszon hajózhatóak a Bodrog és a Körösök. Gyakorlott, tapasztalattal rendelkező vízi túrázók számára a Hernád vagy a Rába kínálnak izgalmas terepet az evezéshez.

A folyami evezés mellett különleges élményben lehet részünk a Tisza-tavon, hazánk második legnagyobb összefüggő vízfelületén is. A mesterségesen létrehozott romantikus vadvízországban kajakkal, kenuval vagy akár motorcsónakon is bejárhatjuk a számtalan szigetet, holt ágat.

Aki most szeretné először kipróbálni a nyaralásnak ezt a módját, annak a Mosoni-Duna ajánlható. A 120 km hosszú, nyugodt, vadregényes folyó a kezdő túrázóknak ajánlott. A vízparti települések megfelelően ki vannak építve.

Az utat érdemes Rajkától indítani, ahol például az Aranykárász kemping ideális táborkezdő hely. Hideg-meleg vizes zuhannyal, büfével 1700 Ft-ért kapható benne szállás. Ugyanitt kenut is bérelhetünk napi 3000 forintért, kerékpárt pedig ezerért. A hajót vagy hajókat az ezzel foglalkozó cégek leszállítják, és a túra végén vissza is veszik.

Aki a békés vízi túrázás helyett több izgalomra vágyik, nyaraljon a Tisza-tó mellett. Az Abádszalók és Kisköre között elterülő mintegy 14 négyzetkilométer kiterjedésű Abádszalóki-öböl – Európában az édesvízi tavak között egyedülállóan – a motoros sporteszközök számára engedélyezett vízfelület.

Kipróbálhatjuk itt a vízibobot, vízisít, a jet-skit vagy a wakeboardot, a vízi banánt és ejtőernyőzést, vagy a tó felett repülő hőlégballont. Panzióban 9000 forint körül kapunk olyan szálláshelyet, amely klimatizált, televízióval, internettel felszerelt.

Ha olcsóbb megoldást keresünk, akkor például kempingben 4-5 fős faházban már fejenként négyezer forint körül alhatunk. A kempingtől harminc méterre található a kikötő. Kenuval, motorcsónakkal már indulhatunk is a vadregényes tóra.

Magyarország két keréken

Fotó: Shutterstock.com

Annak, aki az aktív pihenést kedveli, a kerékpártúrák jelenthetik az egyik legjobb kikapcsolódást. A kerékpár manapság, különösen a városlakók számára egy újfajta életszemlélet jelképe, alternatív kikapcsolódási forma, melyet az Európai Unió a kerékpárutak építésének részbeni finanszírozásával kiemelten támogat.

Pihenésünk néhány napjára egy-, vagy akár többnapos kirándulást is tervezhetünk a Fertő tó, a Kis-Balaton, a Balaton, a Velencei- és a Tisza-tó körül. A nyugodtan, bárkinek ajánlható kategóriába tartozik Mosonmagyaróvár és környéke.

A kerékpárút Mosonmagyaróvártól Győrig szinte teljes egészében kiépült. A sík vidéken különösebb erőfeszítések nélkül lehet haladni, és az útvonal számos szigetközi nevezetességet érint.  A Szigetköz falvai közötti utak jó minőségűek, a forgalom csekély.

Az út beletartozik az európai EuroVelo No. 6 kerékpárútvonalba. A szigetközi táj védett terület, vizekben, növény- és állatfajokban és sajnos szúnyogban is rendkívül gazdag.

Ha Mosonmagyaróváron találunk szállást – és miért ne találnánk? – akkor csillagtúraszerűen járhatjuk be a Szigetközt. Ha közvetlenül a Duna mellett szeretnénk lakni, ajánlható például Magyarország északnyugati kapujában, Győr és Mosonmagyaróvár között, a Szigetköz és a Hanság találkozásánál fekvő, apró néhány száz lelkes falu, Mecsér.

A falu végén, a folyó szomszédságában a Dunaparti Üdülőházakban, kőépületben, vagy faházakban nagycsaládok, sőt 6-8 fős baráti társaságok is kellemesen tölthetnek néhány napot. Bérelhetnek biciklit, kenut, túravezetőt a környékbéli sétákhoz vagy biciklizéshez.

8-10 éves gyerekkel bátran vállalhatók a túrák, melyek azért is jók, mert a gyerekek éppen eléggé elfáradnak ahhoz, hogy a túrák végén hagyjanak minket egy kicsit olvasgatni, beszélgetni, pihenni.

Magyarország a föld alatt

Magyarországon több mint 3700 barlangot tartanak nyilván. Bármelyik tájegységre megyünk is nyaralni, egy-egy barlangi túrával színesíthetjük programjainkat. A barlangi túrák különböző nehézségűek, de mindegyikben kellemes hűvös van, és ez a nyári kánikulában nagyon kellemes.

A Mecsek egyik fő látnivalója az Abaligeti-barlang, amelyet nemcsak a turisták, de a gyógyulni vágyók is felkeresnek, mert különleges levegője gyógyír lehet a légúti megbetegedéseinkre.

Különlegessége, hogy az a patak, amely hosszú évezredek alatt kialakította a barlangjáratokat, végig ott folyik. Betonból kiépített járdán nézhetjük végig a cseppkőképződés különböző fázisaiban lévő furcsa alakzatokat.

A barlang élővilága is különleges, halak, rákok és denevérek élnek itt. Az utóbbiakat a bejárat mellett a denevérmúzeumban is megtekinthetjük – a kiállítás bemutatja az itt élő több mint húszfajta denevért. A belépődíj is kifizethető, felnőtteknek 1200 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1000 Ft.

Ha a Balaton mellett nyaralunk, érdemes ellátogatni a Csodabogyós-barlangba, Balatonedericsre. Magyarország hetedik leghosszabb barlangja 5200 méteren járható végig. Kalandszerető gyerekek számára külön izgalmat jelent, hogy nincsen benne világítás, nincsenek kiépített sétautak, viszont többször kúszva kell közlekedni.

Természetesen felkészült barlangászok kísérnek minket, és a túrához fejlámpát, sisakot és barlangászoverallt is kapunk. Két út közül választhatunk, az alaptúra másfél órás, és keresztülvezet a Meseország, a Szülőlyuk és a Függőkert fantázianevű helyeken.

Barlangkedvelők nem hagyhatják ki hazánk legismertebb, leghosszabb és képződményekben leggazdagabb barlangját, a Baradla-barlangot Aggteleken. Leghíresebb képződménye a Tükörterem, ahol a mennyezet cseppkövei a vízben tükröződnek, és a Hangversenyterem különleges akusztikája miatt számos könnyű- és komolyzenei koncert helyszíne, továbbá egyre több esküvőt tartanak itt manapság.

Magyarország falun

Fotó: Shutterstock.com

A falusi turizmus inkább az idősebb korosztály és a kisgyerekes családok kedvelt pihenési módja. A falusi turizmusra berendezkedő falvak vonzó természeti környezetben, csendes, nyugodt helyeken, a város és a nyüzsgő üdülőhelyek zajától távol vannak.

A falusi, tanyasi vendéglátás rendszerint szállást, étkezést és programszervezési szolgáltatásokat is nyújt. A falusi turizmus a legalkalmasabb módja annak, hogy megismerhessük egy adott tájegység kultúráját és életmódját.

Vendéglátó helyein a városlakó találkozhat a természettel, a falusi életmóddal, mezőgazdasággal, állattartással. A kisgyerek rájöhet, hogy a tehén nem lila, a tojást nem a nyúl tojja, és a pónilovaknak nem színjátszó a sörényük.

A szálláson, étkezésen és programokon kívül legtöbb helyen megismerhetjük a népi kultúrát, a népi építészetet és a régi mesterségeket. Sőt, ezeket ki is próbálhatjuk. A szállások gyakran öreg parasztházban vannak, a tulajdonosok legtöbbször idős házaspár vagy egy család több gyermekkel.

Nyaralásunk, ha ilyen helyet választunk, családiasnak ígérkezik, és sokszor olyan barátságokat alakít ki, amelyek évtizedekig tartanak, s melyekért gyakorta visszajárunk egy-egy ilyen helyre.

A falusi turizmus leggyakrabban meglátogatott tájegysége az Őrség. Az Őrségi Nemzeti Park magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó völgyét és Szentgyörgyvölgy környékét. 44 település határát öleli fel. Igazgatósága Őriszentpéteren található.

Állatvilága és növényvilága a különböző tanösvényeken való túrázás során fedezhető fel. De ha erre a vidékre látogatunk, megismerkedhetünk a  sajt- és tökmagolaj-készítéssel, a fazekasság és szövés alapfogásaival is a helyi mesterek segítségével.

Vagy a Szalafőn található Pityerszeri skanzen házai közt sétálva úgy érezhetjük, mintha a múltba csöppentünk volna. Az épületek éppen olyanok, mint egykor voltak.

A szabadtéri falumúzeum nevezetességei az ún. „kerített ház” és az emeletes kástu, amely az országban ma már csak egyedül itt létezik. A kástu mellett látható az úgynevezett tóka, melyet az itatóvíz gyűjtésére és tárolására ástak. Ha a szükség úgy kívánta, vizét főzésre is felhasználták.

Kisgyerekkel aquaparkba

Fotó: Shutterstock.com

Magyarország minden régiójában nyíltak úgynevezett aquaparkok. A hullámmedencétől kezdve a vízi bobpályáig csúszdákkal szinte kimeríthetetlen szórakozást nyújtanak, és különösen ajánlhatók kisgyerekes szülőknek.

Előnyük a természetes vizekkel szemben az, hogy rossz idő esetén is élvezhetők. A jelentősebb fürdők is rendelkeznek gyerekszigettel és a nagyobbaknak is élményt adó csúszdaparkkal.

Közép-Európa legnagyobb vízi élményparkja Budapesttől csak 23 km-re északra, Mogyoródon fekszik. A 12 hektáros alapterületű, szabadtéri vízi élménypark 21 vízi csúszdával, különböző sportpályákkal, mesterséges folyóval, interaktív játékokkal, animációs programokkal és különféle masszázsokkal kápráztatja el az idelátogatókat. 

Feltétlenül említésre méltó a debreceni Aquaticum. Hatalmas üvegkupolája alatt egy mediterrán hangulatú vízi paradicsom várja a fürdőzőket. A szegedi vízi komplexum kialakításánál is mindenkire gondoltak – kicsiknek és nagyoknak, fiataloknak és időseknek kínál élményeket vagy gyógyulást.

A termálvízre épülő, nagy alapterületen elhelyezkedő, hajdúszoboszlói Hungarospa szintén komplex szolgáltatásokkal várja a fiatalabb és idősebb látogatókat. Ha nyugat felé indulunk, a legújabb csúszdaélményvilágot találjuk a bükfürdői fürdőkomplexumban.

A legjobb kalandparkok

Nyaralást tervezni talán kamasz gyerekeinkkel a legnehezebb. Ők ugyanis már régen nem velünk, hanem a haverjaikkal érzik legjobban magukat. Ahhoz azonban még kicsik, hogy egyedül nyaraljanak. Ezért marad a méregdrága tábor meg a nyaralás a szülőkkel.

Ha be akarunk vágódni kamasz gyerekeinknél, tervezhetünk a nyaralásba kalandpark-látogatást. Hazánk szinte minden zegzugában épült már egy kalandpark, paintball terep, bob- vagy canopy-pálya, sőt, van, ahol az ejtőernyőzést is ki lehet próbálni.

Íme néhány a legjobb pályák körül:

  • Zamárdi Kalandpark: kötélpálya, csúszópálya, ugrótorony, élménygőzös labirintus, vízi golyó, vízi henger, vízi dodzsem
  • Serpa Kalandpark, Balatonfűzfő: kötélpálya, mászótorony, íjászat, kalandösvény, felnőtt haladópálya
  • Maros Kalandpark, Makó: mászófalak, canopy a Maros fölött, akadálypályák és vízi kalandok
  • Tandem, Szeged – Szeged Flying Association: tandem ugrás, kipróbálhatjuk az ejtőernyős ugrást 3500 méter magasból
  • Mátra Segway: Mátrafüreden található az ország legnagyobb segway, downhill, mountain-cart pályája. A montaincart egy új fejlesztésű, mókás eszköz, mely lehetővé teszi, hogy egész évben szánkózhassunk, függetlenül attól, hogy épp van-e hó, vagy nincs, de itt található Magyarország leghosszabb rollerpályája is
  • Robin Kalandsziget, Tiszafüred: A kalandszigeten található játékok és élmények mindenki számára felejthetetlen élményt nyújtanak. A 15 m magas mászótorony és kilátó, a 140 akadályból álló kalandpályarendszer, az óriás csúszópályák a gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt kínálnak izgalmas és vidám perceket. A kalandsziget 18 hektáros területén pallóúton közlekedhetünk az ottani csodálatos élővilágot figyelve
  • Holdfényliget – Alpokalja Kalandpark: Itt található az ország leghosszabb drótkötélpályája, erdei quad, mezítlábas élményösvény, vagy mászófal
  • Mecsextrém Park Pécs-Árpádtető: mászófalak, bob, kábelpályák, kastély, játszóház, gokart

Címkék: szigetköz, abádszalók, magyarországi barlangok, aquaparkok, vízitúrák, kalandtúrák, túrakenu

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!