A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Valóban a haláltól félünk?

A november mindig szomorkás egy kicsit. Az elmúlás, a természet élettelensége, a sok eső és nyirkos hideg ellepi a lelkünket. A halottainkról is ebben az időszakban emlékezünk meg.

Fotó: Shutterstock.com

Sokan úgy gondolják, hogy nem a halál a félelmetes. Hiszen meghalni azt jelenti, megérkezni a semmibe. Minden emlék, minden bánat, minden fájdalom elszáll. Persze a jó dolgok is, de amire nem emlékezünk, azután nem búslakodunk. A túlvilágban hívők pedig azért nem félnek a haláltól, mert szépet ígér. A vikingeknek a Valhallát, az indiaiaknak a mokshát, a keresztényeknek a mennyországot, a gyerekeknek tündérkertet.

Ahány ember, ahány legenda, ahány történelem, ahány kultúra, mind-mind másképp vélekedik a halálról. Mégis egy kicsit ugyanúgy. Nem a haláltól félünk tehát. Hanem az oda vezető ismeretlen úttól. A fájdalomtól, kiszolgáltatottságtól, veszteségtől.

Nem vég, csak egy új kezdet

A hitetlenek úgy vélekednek, hogy a vallás egyfajta kapaszkodó. A hit a halál utáni életben segít elviselni a mulandóságunk tudatát. Ahogy Freud mondta, a vallás egyfajta össznépi neurózis. Az emberiség többsége – különböző formákban bár – mégiscsak hisz a halál utáni életben. Vagyis a halált nem befejezésnek, a végnek, hanem egy új élet kezdetének tartják.

A másvilágot sokan gyönyörű, békés mezőnek képzelik, ahol legszebb valójukban, gondtalanul sétálgatnak az elhunytak, találkozhatnak szeretteikkel, miközben angyalok énekét hallgatják és mannát eszegetnek.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 11. számának 51. oldalán!)

Címkék: platón, halálfélelem, freud, halottak napja, valhalla, moksha, mennyország

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!