A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Udvari pompa Alsó- Ausztriában

Fotó: Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

A Duna és Morva folyók szögletében, Pozsonytól három, Bécstől hatvan kilométerre található Ausztria két legnagyobb vidéki kastélyegyüttese, Schloss Hof és a szomszédos Niederweiden. Savoyai Jenő herceg egykori vadászkastélya, Mária Terézia kedvenc vidéki rezidenciája teljes fényében fogadja a látogatókat a 2000-es évektől megvalósult felújítási munkálatoknak köszönhetően. Az eredeti állapotában rekonstruált épületegyüttesek, parkok bejárása kiváló kirándulási lehetőség családosoknak, egyszeri turistáknak és kultúrvándoroknak egyaránt.

Fotó: Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

A birtok története
Niederweiden 1725/26 ban került a Schloss Hoffal együtt Savoyai Jenő herceg birtokába, majd saját igényeihez igazítva Lucas von Hildebrandt építész tervei alapján vadászkastéllyá alakíttatta át. A Niederweiden vadászkastély egy romantikus francia villa báját sugározza, míg Schloss Hof Schönbrunn pazar barokk eleganciájával vetekszik. Több mint 800 mesterember tevékenykedett a barokk kastély, a kiterjedt kastélybirtok és a hét teraszból álló kert kialakításánál. Savoyai herceg halála után az örökösöktől 1755-ben vásárolta meg a birtokot a Habsburg császári család.

Fotó: Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

Schloss Hof Mária Terézia és férje, Lotaringiai Ferenc István kedvelt tartózkodási helye volt. Az épület a mai formáját az 1770-es átépítéskor nyerte el, késő barokk, klasszicista stílusban.  Az uralkodónő és fia II. József császár után a Habsburgok elvesztették érdeklődésüket a kastély iránt, majd Ferenc József 1898-ban katonai lovasiskolát költöztetett az épületbe. A Monarchia felbomlása után a birtok állami tulajdonba került, és továbbra is katonai igazgatás alatt maradt. Az Anschluss után a német Wehrmacht, 1945-ben pedig a szovjet Vörös Hadsereg katonái költöztek be az ingatlanokba, majd a szovjetek távozása után a birtok pusztulni kezdett. Az átfogó felújítási munkálatok csak 2000 után indultak el. 2012-ben az irányítást és a birtok kezelését az ismert Schönbrunn Group társaság vette át, a birtokot ma is ők üzemeltetik.

Fotó: Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

Mit kínál a varázslatos kert?
A több mint 70 hektáros terület, a barokk kastély történelmi díszletként szolgál, csodálatos vidéki varázst adva a helynek. A felújított kastélyépület a látványos teraszos barokk kert és a kiterjedt kastélybirtok ma már egy autentikus komplexumot alkot. Festői ösvények foglalják tökéletes szimmetriába a virágok, fák ezrei, frissítő szökőkutak, fasorok, pazar franciakert által kialakított egyedülálló képzőművészeti alkotást.

A német nyelvterület egyik legjelentősebb kertje mellett a kastély fő látványosságai közé tartozik a fényűző kastélytermeken, szobrokon túl az ausztriai viszonylatban is páratlannak számító uradalmi birtok. A majorság autentikusan őrzi a Habsburg-korabeli elrendezését gazdag állatvilággal, kalandjátszóterekkel, élményösvényekkel, konyhakerttel, télikerttel. Az autentikus történelmi birtokon tett sétát, a tematikus kertekben való tartózkodást a pónilovaglás vagy az állatlátogatás teszi még vonzóbbá. Számos ritka régi osztrák háziállatfajtával lehet találkozni, amelyek világviszonylatban is csak korlátozott mennyiségben fordulnak elő. Közkedveltek a fehér szamarak, a négyszarvú kecskék, amelyeket csak a Schloss Hof kastélybirtokán van lehetőség megsimogatni.

Fotó: Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

Bepillantás a 18. századi mindennapokba
A kastély stukkókkal, virágmintákkal gazdagon díszített termei eredeti berendezésükkel bepillantást engednek a 18. század mindennapjaiba. Emeletes baldachinos ágyak, hivatalos és magánszobák, rizsporos parókák, bolha és tetűfogó csavarok, csak néhány, mai szemmel megmosolyogtató részlet a korabeli arisztokraták világából. A császári lakosztályok pompáját is felülmúlja a meseszép barokk kápolna, ahol Mária Terézia császárné már nagybetegen nézte végig kedvenc gyermeke, Mimi esküvőjét.

A kastélykomplexum állandó kiállítása mellett a 2024-es év nagy meglepetése a Császári esküvők című, gazdagon dokumentált időszaki kiállítás. Mindkettő megtekinthető magyar tárlatvezetéssel is. „Bella gerant alii, tu felix Austria nube” „Háborúk másoknak bére, te boldog Ausztria, házasodj!” Ez a híres mondás jellemzi a Habsburgok házasságpolitikáját. Az uralkodóházaknál a házasság nem két személy boldog egymásra találásáról szólt, hanem két dinasztia egyesüléséről. A politika bábjainak csekély beleszólási lehetősége volt a párválasztásba. A Császári esküvők kiállítás különlegessége, hogy az udvari esküvők kulisszái mögé nézve az esküvők különböző aspektusait mutatja be az udvarlástól a mérnöki precizitással kidolgozott, gyakran több napos bonyolult ceremónián át az özvegységig. A színarany étkészletek, csodás hímzések, hatlovas hintók, pompás felvonulások mögött gyakran megható sorsok rejtőznek.

Schloss Hof kastélyának nyitvatartása:

Téli szezon:2023. november 2. - 2024 március 8.
Naponta: 10:00 – 16:00
Nyári szezon (főszezon): 2024. március 9. - november 3.
Naponta: 10:00 – 18:00

További információk a birtokról ITT TALÁLHATÓK.

Fotó: Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!