A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Tessék kopogni!

Már a gyerekek is titkolóznak: igaz, kisebb korban alig várják, hogy elmesélhessék azt, amit nem fognak elmesélni. Hat-hét éves korra már ízlelgetik a magányügy fogalmát.

Fotó: Thinkstock

Ilyenkor kerülnek ki a gyerekszoba ajtajára először a „TILOS BEJÖNNI!" feliratok, vagy a „BELÉPÉS CSAK JELSZÓVAL!"  A nagyobbak, akik technikai dolgokban ügyesek, megoldják azt is, hogy ha valaki megközelíti az ajtajukat, megszólaljon egy hang: „NE KÖZELÍTS!"

Az érzelmek, a gondolatok, a tulajdon tiszteletben tartása már kisgyermekkortól fontos, később központi tényezővé válik, a kamaszoknak pedig egyre nagyobb igényük van a magánszférára, arra, hogy kialakítsák testi és lelki határaikat.

És megtanulják, hogy vannak jó titkok és rosszak. Csakhogy a kicsik és a kamaszok  biztonságosnak hisznek olyan helyzeteket is, amelyek nem azok. Fontos, hogy a szülő megóvja őket ezektől. De hogyan, ha ehhez a magánügyeiket is firtatni kellene?

 A Ridikül vendége, Medveczky Kata pszichológus szerint a kulcsszó a bizalomteljes kapcsolat:

„Maximálisan tiszteletben kell tartani a gyerek privát szféráját, csak az engedélyével nyúljunk bele pl. a táskájába, és kopogjunk az ajtón, mielőtt a kamasz gyermekünk szobájába bemennénk!

Ha nyitottak vagyunk arra, amikor a gyerek mesélni kezd, abbahagyjuk, amit épp csinálunk, leülünk, és teljes figyelemmel meghallgatjuk őt, azzal azt üzenjük neki, hogy fontos a számunkra. Ha a mindennapok része a nyílt, de a határokat tiszteletben tartó kommunikáció közöttünk, akkor gyermekünk szívesebben osztja meg velünk az élete részleteit.”

Az internet biztonságos használata is tanulási folyamat, amihez kell a szülő segítsége. A gyerekkel el kell fogadtatni, hogy ne csak az utcán, de az online térben se álljon szóba idegenekkel.

És tudja, hogy amit feltölt, azt nemcsak a barátai látják, de a tanárai vagy a szülei is, esetleg rosszakaró felnőttek. Csakhogy ahhoz, hogy bármit megtanítsunk a gyerekeknek, az kell, hogy el tudjunk szakadni a monitortól vagy a telefon kijelzőjétől.

Joggal féltjük a gyerekeket az online pedofiloktól és zaklatóktól, de ugyanolyan sokat árt nekik az is, ha a szülőt besodorja a saját közösségi oldala, és nem figyel rájuk. Pedig a gyerek esetleg mesélne!

Címkék: pszichológia, gyereklélektan, gyereknevelés, titkaink, gyerektitkok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!