A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Telefonnal a világ körül

Emma sportos, negyvenes, kétgyermekes anyuka. Nincs állásban, de terebélyes családja annyi feladatot ad neki, hogy estére, mire végleg hazaér, negyedórába telik, mire kifújja magát.

Fotó: Shutterstock.com

Miért szaladgál egész nap? A gyerekek különböző és távoli iskolákba járnak, édesanyja beteg, kórházról kórházra cipeli, férje hét közben külföldön, az ő ügyeit is képviselni-intézni kell, no és a sport, mert arról nem mond le. Emma fut, a napi minimuma tizenkét kilométer.

Életét telefonon szervezi. Hétköznap és ritka vakációi alatt is. Emma és régi barátnői kiharcolták a családban, a munkahelyen, hogy évente egy hetet együtt tölthessenek valami távoli, napos vidéken, ahol alaposan átbeszélhetik életüket. Erre így készülnek fel.

Keress, foglalj szállást!

„Beülünk egy étterembe, és mindenki előadja az ötletét – avat a részletekbe Emma. – Hogy menjünk Szicíliába, Mallorcára vagy éppen Korfura. Mindenkinél ott a telefonja, így rögtön utána tudunk nézni a helyszíneknek.

Az a legfontosabb, hogy fürdés-napozás után egy jót lehessen sétálni a városban, nem árt, ha a nevezetességek mellett vannak érdekes boltok is…”

A helyszín kiválasztása a TripAdvisorral kezdődik. „Ezt a programot használjuk az utazási cél kiválasztására. Szerintem mindenki ismeri. Az Advisor rögtön belevág a téma közepébe, rengeteg fényképet mutat, felsorolja a legfőbb nevezetességeket, és ha ez nem elég, akkor mutat újabb érdekes helyszíneket.

A legnagyobb székesegyháztól – annak teljes történetével és értékeivel – a használt holmik piacán át egy külvárosi kerekes kútig, minden látnivalót bemutat. Mellette bejegyzések: bárki hozzászólhat, képeket tölthet fel. Az Advisorral gyakorlatilag össze lehet állítani a heti programot.”

Bár az Advisorral is lehetne szállást foglalni, a barátnők a Booking.com-ot használják. „Azért, mert nagyon jók a szállások melletti értékelések. Rengeteg szálláskereső és -foglaló program van, biztosan létezik, ami olcsóbb árakat mutat, de ebben bízunk meg a legjobban.

Még soha nem csalódtunk. Azért, mielőtt kivennénk a szobákat, a Google Térkép Street View módja segítségével virtuálisan bebarangoljuk a környéket."

A repülőjegy megvétele, a beszállókártya intézése manapság nem ügy. „Majdnem minden légitársaságnak van már telefonos applikációja. Mindent látsz rajta, a menetrendtől az árakig. Semmivel nem nagyobb feladat, mint vonatjegyet venni Szolnokra.

Beírod a célt, bejelölöd az indulás napját a naptárban, eldöntöd, jó-e az ár, aztán pillanatok alatt meg tudod venni a jegyedet. Régebben az így megszerzett jegyet ki kellett nyomtatni, és be kellett mutatni a beszállásnál, ma már elég a telefont ráfordítani a terminálra, és ta-dam, mehetsz!”

Fotó: Shutterstock.com

Fizess vele!

Leszállnak a célnál, és előkerül a Revolut. „Ez egy virtuális bankkártya, amelynek olyan sok előnye van. Ha olyan helyen fizetek vele – mindegy, hogy étteremben-e vagy interneten –, ahol adataimat nem érzem a legnagyobb biztonságban, akkor jól jön, Revolut, mely minden fizetés után megsemmisíti az éppen használt kártyámat, és generál, azaz ad helyette egy újat, amelynek teljesen mások az adatai.

Úgy lehet elkezdeni a szolgáltatást, hogy az ember feltölt rá egy bizonyos összeget, mondjuk, annyit, amennyit az utazás alatt költeni akar. Ezt aztán a létező legkisebb költségek mellett használhatja. A valutaátváltás mindig középárfolyamon történik, és a tranzakciók gyakorlatilag ingyenesek, a felszámolt költség mindössze 0,5%.”

Közlekedj okosan!

A hölgytársaság leggyakrabban taxival indul szállására a repülőtérről. „Nálunk az Uber a nyerő, és a Taxify. Az Uber a legtöbb helyen működik, ismerjük, megszoktuk, nincs vele semmi gond. Otthonosak vagyunk benne, nem is gondolkodunk ezen. Nincsenek nyelvi problémák… Mi mást használnánk?”

Amikor beköltöztek a szállodába, megtörtént az első csobbanás a tengerben, megpirultak a napon, gyakran bérelnek egy kis autót, vagy a városban elektromos robogót, kerékpárt. Ilyenkor annak applikációja is felkerül a telefonjukra, mint – mondjuk – a Blinkee mopedé.

Ha ezeket vezetik, a Google Térkép vagy a Waze a navigátorokkal tájékozódnak. A városokban más a helyzet. Itt egy lépést sem tesznek a Google Trips nélkül.

„A Trips megmondja, hol vagy, és megmutatja, merre kell menned, ha van valami célod. Lépésről lépésre vezet, tökéletesen biztonságban érzed magad. Ha akarod, már otthon összeállíthatod vele, merre akarsz járni-kelni egy távoli városban.

De ha nincs ilyen terved, egyetlen gombnyomással megmutatja, milyen helyek lehetnek érdekesek számodra azon a környéken, ahol éppen állsz. Ne csak műemlékekre gondolj, hanem boltokra és éttermekre, autószervizekre is, méghozzá értékelésekkel, fényképekkel, foglalási lehetőségekkel együtt, szóval, ez nélkülözhetetlen.

Ahogy sétafikálsz diszkréten ajánlja a jobbnál jobb helyeket minden irányban, de kívánhatsz is tőle bármit. Például: Mutass egy fogorvosi rendelőt!”

Fotó: Shutterstock.com

Beszélj a családdal!

Hazatérve a szállodába aztán ki-ki elvonul egy csendes sarokba, az erélyre, a kertbe, hogy beszéljen az otthoniakkal. „Eleinte a gyerekek nagyon ki voltak borulva, hogy otthon hagyom őket, és nélkülük utazom el. Ettől meg én készültem ki, és az első ilyen utazás nagyon feszült volt.

De arra gondoltam, hosszabb távon nekik is jó, ha az anyukájuk időről időre feltöltődik, és kipihenten foglalkozik velük, amikor hazajön. Most már sokkal jobb a helyzet, azt is mondhatom, teljesen megszokták, hogy ezt a hetet csak apával töltik.

Esténként beszélünk egymással, régebben a Skype-ot használtuk, most inkább a Messengert, azért, mert az jóformán egész nap üzemel a gyerekeknél. Ezekkel az appokkal a világ egészen picire zsugorodott, és ezer kilométerre a lakástól is úgy érzem, a férjem, a gyerekeim csak karnyújtásnyira vannak tőlem.

Aztán, amikor hazaérek, és összeölelkezünk, kiderül, hogy mégsem… Legjobb, ha egy asztalnál, egy ágyban van az egész család.”

Címkék: skype, airbnb.com, messenger, google térkép, okostelefonnal szállást keresni, telefonos applikációk nyaraláshoz, uber, taxify, waze

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!