A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szorongani csak ok nélkül lehet

Terjed, mint a nátha. Egyre többen szorongunk, és nem tudjuk, mitől. Rosszul alszunk, rosszat álmodunk, rossz gondolatok, érzések lepik el az elménket. És nem tudjuk, mi az oka, és mit tehetnénk ellene.

Fotó: Shutterstock.com

A krónikus félelem hasonló ehhez, sokan össze is tévesztik vele. Ám az elhatalmasodó félelem még mindig jobb, mint szorongani. Félni valamitől még hasznos is lehet. Biztonságban tart minket. Cselekvésre vagy menekülésre késztet, ébren tartja a gondolkodást. A félelem figyelmeztet a veszélyre, és módot ad rá, hogy elkerüljük.

Ha félünk a közlekedési balesetektől, figyelmesebben lépünk ki az utcára. Ha félünk a járványoktól, megtesszük az óvintézkedéseket. Ha félünk a csődtől, előbb-utóbb megoldást találunk. De a szorongás? Vaksötét szobában tapogatózva keressük a kapcsolót.

Bele lehet halni?

A szorongás és a félelem önmagában nem jelent kóros állapotot – írja dr. Szabó Gyöngyi, a Benyovszky Orvosi Központ pszichiátere. A félelem testi reakciói, az izmok feszültsége, a szapora légzés és a gyors szívverés segít a menekülésben vagy a harcban.

Az általános és a kóros szorongás közötti átmenet nem éles, attól függ, hogyan érzi magát a beteg, mennyire szenvedi meg ezt az állapotot. Újabb szoronganivaló azonban, hogy a szorongásos zavarok eredete még nem tisztázott, de az öröklött tényezők mindenképpen szerepet játszanak a kialakulásában.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 1. számának 46. oldalán!)

Címkék: szorongás és félelem közti különbség, szorongás oka, szorongás gyógymódja, a szorongás testi tünetei, nyugtató gyógynövények

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!