A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szorong a gyerek az iskolakezdéstől? Így segíthetsz neki!

Szeptember első heteiben sok gyereknek okoz szorongást a suli, az iskolakezdőktől egészen a végzős gimisekig. Univerzális megoldás nincs a problémára, de több módszerrel is segíthetsz csemetédnek, hogy aggodalmai enyhüljenek.

Fotó: Shutterstock.com

Már percek óta az ajtóban toporogsz, és türelmetlenségednek immár hangot is adva várod a gyerkőcöt, hogy végre elindulhassatok a suliba, és ő végre megjelenik. Bizonytalan léptekkel botorkál feléd, arca sápadt, szemében őszinte aggodalmat látsz. „Anya, muszáj ma suliba mennem?” – kérdezi halálra vált arccal. És te látod, érzed, hogy a kis lelkét erősen szorongatja a félelem.

Árulkodó jelek

A szorongás nem csak az iskolakezdés miatt jelentkezhet a gyerekeknél, de tény, hogy ilyenkor több diák – és persze szülő is – megtapasztalja. Bekúszhat az életetekbe egészen enyhe formában, de olyan mértékű félelemként is, hogy az már testi tüneteket is okoz a gyereknél: nem tud aludni, fáj a feje vagy a hasa, nincs étvágya, esetleg bepisil. A legjobb persze, ha ezekről őszintén tudtok beszélgetni, vagyis ha a gyerek elmondja félelmeit.

De sokszor szavak nélkül is látszik a baj: csemetéd sápadt, levert, kedvetlen, bezárkózik a szobájába, a családi programokon is jóval kisebb lelkesedéssel vesz részt, mint addig. A nagyobbaknál az is árulkodó jel lehet, ha történeteket találnak ki, betegnek, lázasnak tettetik magukat. Ezzel nem a szülő átverése a legfontosabb céljuk, hanem az, hogy megússzák az iskolát – legalább aznapra.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 9. számának 52. oldalán!)

Címkék: iskolakezdés, stresszkezelés, szorong a gyerek, stresszoldó lépések, betegség tünetek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!