A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szikényi motiváció

Az arányos arc, a hibátlan test mindig pozitív érzésekkel párosul. A szép embereket barátságosabbnak, intelligensebbnek és sikeresebbnek látjuk, nem meglepő, hogy szeretnénk vonzóbbá válni. Egyre nő azok száma, akik nem félnek kés alá feküdni az ideális testkép eléréséért. Hazánkban évente körülbelül kétszázezer plasztikai műtétet végeznek.

Fotó: Shutterstock.com

 „A kozmetikai vagy esztétikai sebészeti rendelésekre jelentkezőket nagyon változatos motivációk vezetik a rendelőbe – mondja Szászi Beáta pszichológus, PhD-hallgató, aki a téma lélektanát kutatja. – Sokszor kevéssé hangsúlyos a testi hiba, inkább a pszichés okból eredő szenvedés megszüntetése a motiváció.

Gyakran szerepel az indokok között valamilyen életeseménybeli változás (válás, életközepi válság, szülés utáni alak-helyreállítás, visszatérés a munkába), máskor egy közeli hozzátartozó kérésére vagy unszolására keresik fel a sebészt. A sokféle lelki hátterű panasz miatt a páciensek pszichés alkalmasságának megállapítása mind fontosabbá válik.

Egyre több országban dolgoznak együtt a plasztikai sebészek mentálhigiénés szakemberekkel, hogy segítsék a műtéti alkalmasság megállapítását.”

Ez utóbbi miatt válik fontossá a plasztikai sebészeten a pszichológus jelenléte. Közös feladat, hogy eldöntsék, valóban indokolt-e a műtét. Lényeges a pszichés szempontból kockázatos esetek kiszűrése, hiszen sokan a gyerekkori rossz élményeiket, a negatív énképüket vagy a kóros testképzavarukat szeretnék így korrigálni.

Változó test, változó viselkedés?

A plasztikai műtétek, azonkívül, hogy megváltoztatják a testet, változásokat idézhetnek elő a pszichében is. És nemcsak jó irányban.

A SZÉPSÉG RELATÍV?
Országonként eltérő, hogy melyik típusú plasztikai műtét viszi a prímet. Általában ezek a szépségideálok jelennek meg a címlapokon vagy a média különböző felületein: szimmetrikus, az aranymetszésnek megfelelő arányú fiatal arc és test, telt idomok és izmos testfelépítés.
A keleti országokban gyakoriak a szemhéjműtétek, a Közel-Keleten a karakteres orr formálása a cél, a déli országokban a nőies idomoktól szeretnének megszabadulni a feneket vagy combot célzó zsírleszívással. Az északi népek a rájuk jellemző fiús vonásaikat implantátumokkal igazíttatják ki. Hazánkban leggyakrabban a mell formájának és nagyságának megváltoztatását kérik a páciensek, és - talán nem véletlenül - a zsírleszívást.
„Ha valakinek eleve depressziós vagy szorongásos tünetei vannak, esetleg szuicid hajlamai is, annak egy plasztikai sebészeti beavatkozás elmélyítheti a problémáit. Főként azért, mert az ilyen ember túl nagy elvárásokat támaszt a műtéttel szemben, és ritkán lesz elégedett az eredménnyel.

A testképzavaros páciensnél gyakori, hogy egy számára sikertelen operáció után egyre több területet akar operáltatni, új eljárásokat és kezelőorvosokat keres fel. Ettől függetlenül még a mentálisan stabil páciensek is összezavarodnak a műtét után. Képzeljük csak el: ha valaki arcfiatalításon esik át, a beavatkozás után elkezd másként viselkedni, mint a kortársai.

Kirívóan öltözik, nála jóval fiatalabbakkal létesít párkapcsolatot, a szabadidejét is fiatalosan tölti el. Ezek a viselkedésbeli változások negatív visszajelzéseket is hozhatnak, amelyek miatt önértékelési problémák merülhetnek fel a páciensnél.

Ezért hangsúlyozzuk mindig a műtét előtt, hogy az operáció következményeit is gondolja át az illető. Milyen változásokat fog maga után vonni? Milyen hatással lehet a környezetére? Tudja-e viselni ezeket?”

Éppen ezért nagyon fontos átgondolni az életünket, mielőtt plasztikai műtétre vállalkozunk. Hiszen egy kozmetikai operációnak hosszú távú hatásai vannak: gyökeresen megváltoztathatja az életünket, és hatással lehet a személyiségünkre.

Szászi Beáta tapasztalatai szerint egy műtét előtt őszintén fel kell tennünk magunknak az alábbi kérdéseket: Valóban akarom ezt a műtétet, vagy mások várják el tőlem? Az operáció után tényleg szebb leszek, jobban érzem majd magam a bőrömben?

A műtendő szépséghiba mennyire befolyásolta eddig az életemet? Anyagilag, egészségileg készen állok-e a műtétre? Megbízom-e az orvosomban?”

Félistenek kezei között

A plasztikai sebészekre másként tekintenek az emberek, mint az általános sebészekre. A pszichológus elmondása szerint ennek oka abban keresendő, hogy míg egy sebész orvos legtöbbször az egészséget adja vissza a betegeinek, addig a plasztikai sebészek műtéteikkel a lélekben, a pszichében is változásokat idéznek elő.

Sokan egyfajta félistenként tekintenek rájuk, hiszen új külsőt – és ezáltal új belsőt – teremthetnek.

„Évekkel ezelőtt az egyik női páciensem nagy súlyfeleslege miatt testileg és lelkileg is távol került a férfiaktól. Jelentős fogyása után a plasztikai sebésze volt az első férfi, aki az intimszférájába lépett. A nő beleszeretett az orvosba, és hogy minél többet lehessen a közelében, még több műtétet végeztetett el magán.

Nagyon érzékeny a határvonal a pszichés problémák és az ideális külső utáni vágyakozás között. Nekünk az a feladatunk, hogy az ideális és a reális testkép közötti távolságot észleljük, és ügyeljünk arra, hogy a páciens fejében élő ideális alak ne menjen a lelki egészsége rovására” – árulta el a pszichológus.

Címkék: plasztikai sebészet, mentálhigiéné, sebész, vágyakozás, ideális test, súlyfelesleg

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!