A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szeretni, kicsit másképp

Vannak, akik nem hisznek a mesékben, csak gúnyosan legyintenek arra a sorra, hogy a királylány meg a királyfi megesküdtek, és boldogan éltek, míg meg nem haltak. Az ötven-hatvan százalékos válási statisztikák valóban azt erősítik bennünk, hogy a szerelem mulandó, és amikor megjelennek a hétköznapi gondok, a sok vasalatlan, a szanaszét hagyott játékok a nappaliban, a befizetetlen számlák, a fáradtság, akkor a szerelem, huss, eltűnik, mintha sosem lett volna.

Fotó: Shutterstock.com

Sok kapcsolatban mégis együtt maradnak a felek, de nem feltétlenül azért, mert dúl köztük a szerelem, hanem mert egyikükben sincs kellő elszánás a változtatásra. Talán nincsenek köztük nagy drámai jelenetek, nincs hangos veszekedés, nincs csábító harmadik, így aztán beletörődnek, hogy jó ez így, ahogy van. Pedig más sincsen köztük. Nincsenek kedves szavak, biztató érintések, boldogító, közös programok, szenvedélyes szexualitás…

De nem kell belenyugodnunk abba, hogy az el nem vált párok ilyen bús közönyben élnek a házasságuk tízedik, tizenötödik éve után. Egy amerikai kutatás, mely a szerelem biológiáját vizsgálta, bebizonyította, hogy egyes párok valóban képesek megőrizni az egymás iránti rajongást és szenvedélyt, akár évtizedekig is.

Gépekkel mért érzelem

A Social Cognitive and Affective Neuroscience című idegtudományi szaklap megírta, hogy a New York-i Stony Brook Egyetem kutatói közel húsz olyan felnőttet vizsgáltak, akik legalább tíz vagy több éve éltek házasságban, és azt állították, hogy még mindig ugyanolyan szerelmesek párjukba, mint a kapcsolat elején.

Hétfokú skálán kellett jellemezniük a szerelem intenzitását a kapcsolatukban, ahol a legmagasabb szint az volt: „nagyon szerelmes vagyok”. A vizsgálat során a résztvevők agyi aktivitását funkcionális mágneses rezonenciavizsgálattal (fMRI) vizsgálták, miközben három fotót mutattak nekik. Az első kép partnerüket ábrázolta, a második egy közeli ismerősét, a harmadik pedig egy felületesen ismert személyét. A kutatók arra jutottak, hogy a szeretett partner látványára a jutalomérzet és a kötődés agyterülete különösen aktív volt, annál aktívabb, minél magasabb pontszámot ért el az illető a szerelem intenzitását mérő skálán.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 11. számának 50. oldalán!)

Címkék: örök szerelem titka, gépekkel mért érzelem

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!