A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szerelemben, karanténban

Nyár volt, vagy inkább tavasz. És szerelem. És szabadság, mert aki főiskolára felvételizett, annak tanulnia kellett, és akinek tanulnia kellett, az kivehetett fizetés nélküli szabit.  

Fotó: Shutterstock.com

Ő meg én, meg a tinédzser éveink vége, meg ugyanazok a zord jegyzetek, polgazd, töri, ugyanaz a főiskola, ugyanannak a sikernek a képzete, ugyanaz a (tankönyvekkel lesúlyozott) szabadság.

A szülők is jóváhagyták, hisz abszolút érthető, ha már együtt járunk, és ha már ugyanarra a szakra jelentkezünk, hogy együtt is tanulunk, és ehhez együtt is kell lennünk, méghozzá éjjel-nappal, ugye, mert sok a tétel és kevés az idő.

Még szép, hogy odaadták a nyaralót. Kis faház a világ végén, fűtés nincs, de minek is, hisz tavasz van, izzó tudomány meg szerelem.

Volt villany. Konyha az nem volt. Csak egy kerek kis izzólap a földön, tapsoltunk, amikor felforrt rajta a teavíz. Fürdőszoba. Na, az sem volt. Volt viszont egy nagy kék lavór, meg rengeteg pók is. A lavórban. Meg fabudi a kertben. És volt víz. A kútban.

Volt két ágy is, L alakban, közéjük döntve vagy hat ásó, kapa. Nagyharang nem volt. Csak sarló és kalapács. (Mobil és internet? Mi az?) De volt még napfény, lágyan pislákoló, ígérgető, huncutkodó. Meg egyre több felhő.

– Szeretsz?
– Szeretlek.
– Ugye, felvesznek?
– Fel, fel.

Első nap még kit érdekelt, hogy süpped a sár, hogy nincs is lent ágynemű, hogy a babkonzerv ötödszörre elég nyomasztó lesz. Volt tojás, kolbász, kenyér meg szerelem, éhen nem halunk. 

Második napra a kolbásznak nyoma veszett, talán egy cica lehetett, a kenyérbe pedig hangyák költöztek. De kit zavar, délelőtt szerelmesen tanultunk, délután szerelmesen aludtunk, este szerelmesen számoltuk a csepergő esőt meg a világháborúkat.

Harmadnapra már picit nyomasztott, hogy se kenyér, se kolbász, és csak esik és hűl. Le kellett menni párizsiért a faluba, ami félórányira volt, sárban és esőben másfél. Már ha nincs autó. De nekünk volt. Csak nem indult be.

– Szeretsz? 
– Szeretlek.

Nem baj, ha az ember megázik, az sem baj, ha fázik, ha végre hazaér a kis kunyhóba, és befűt. Csakhogy fűtés nem volt. Volt viszont egy lópokróc, össze lehetett gubancolódni alatta, aztán tanulni, tanulni, szerelmesen. És enni. Aznap. Másnapra a párizsi is meglógott, a kocsi viszont továbbra sem indult be. Bőrünkön tapasztaltuk, milyen nyomorban is tengődhet a rút kapitalizmus. Már nem fürödtünk. Nem is tanultunk. Csak ettünk. Babot.

– Szeretsz?
– Aha.

Ha nincs remény, csak hideg és eső, ha a szerelem is csapdába esett, ha vesztegzár alatt a kéz, a száj, akkor nem marad más, mint a legutolsó bab. És a hideg, a nyirok és a szomorúság. Másnap megérkezett apám. Csak úgy, váratlanul. Nem örültünk még szülőnek ennyire. Esernyőt tartottunk fölé, míg megjavította a kocsit, segített rendet tenni, meglett a kolbász is a ház melletti pocsolyában.

És végre újra otthon. Külön-külön. Szabadon. (Nem vettek fel. Őt sem.)  

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!