Szépek és finomak, de gyakran szúrnak
Minden bogyós gyümölcsnek világos, napos, erős széltől védett helyre van szüksége az egészséges növekedéshez és a bő terméshozamhoz. Legjobb, ha reggeltől estig éri őket a napsütés, de elviselik a délutáni árnyékot, különösen nyáron. A jó vízelvezetésű, termékeny talajokon fejlődnek kielégítően.
Nem igényelnek annyi helyet, mint a gyümölcsfák. Ha sokféle fajtát ültetünk, akkor nyár elejétől késő őszig élvezhetjük egészséges, zamatos gyümölcseiket. Lássuk hát őket fajtánként.
Eper
Az eper az egyik legnépszerűbb, legegyszerűbben termeszthető gyümölcs. A növekedési időszakban az anyanövények egy gyümölcsöt, valamint három–hat hajtást hoznak – önmaguknak kisebb változatait, amelyeket ’leánynövényeknek’ is neveznek.
A termékeny eperültetvény fenntartásához a kertész feladata, hogy egyensúlyt teremtsen az anyanövények és a leánynövények között, azért, hogy megakadályozza, hogy az ágyás túlzsúfolttá váljon. A magyar kiskertekben azok a legismertebb fajták, amelyek nyár elején hoznak bőséges termést. Ezek a növények kúszó, futó formájuk miatt hajlamosak a rothadásra. Érdemes ezért egy műanyag vagy fémtámasztékkal megemelni, vagy emelt ágyásokban termeszteni őket.
Talán éppen e miatt a rothadásveszély miatt egyre népszerűbbek az akár cserépből lelógatva nevelhető, örökké termő fajták is, amelyek két kisebb termést hoznak, az elsőt a szokásos júniusi időszakban, a másodikat pedig a nyár végén, kora ősszel.
De létezik ma már olyan eperfajta is, amelyik egész szezonban ellát minket gyümölccsel. Érdemes folyamatosan nedvesen tartani a földjüket, különösen száraz időszakokban, de kerülni kell a túlöntözést, mert az gyökérrothadáshoz vezethet. A növények körüli talajtakarás segít megtartani a nedvességet, és elnyomja a gyomokat. Fontos teendő még, hogy rendszeresen el kell távolítani róluk a beteg leveleket.
(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 6. számának 70. oldalán!)
Még nincs hozzászólás