Szépek és finomak, de gyakran szúrnak
Minden bogyós gyümölcsnek világos, napos, erős széltől védett helyre van szüksége az egészséges növekedéshez és a bő terméshozamhoz. Legjobb, ha reggeltől estig éri őket a napsütés, de elviselik a délutáni árnyékot, különösen nyáron. A jó vízelvezetésű, termékeny talajokon fejlődnek kielégítően.
Nem igényelnek annyi helyet, mint a gyümölcsfák. Ha sokféle fajtát ültetünk, akkor nyár elejétől késő őszig élvezhetjük egészséges, zamatos gyümölcseiket. Lássuk hát őket fajtánként.
Eper
Az eper az egyik legnépszerűbb, legegyszerűbben termeszthető gyümölcs. A növekedési időszakban az anyanövények egy gyümölcsöt, valamint három–hat hajtást hoznak – önmaguknak kisebb változatait, amelyeket ’leánynövényeknek’ is neveznek.
A termékeny eperültetvény fenntartásához a kertész feladata, hogy egyensúlyt teremtsen az anyanövények és a leánynövények között, azért, hogy megakadályozza, hogy az ágyás túlzsúfolttá váljon. A magyar kiskertekben azok a legismertebb fajták, amelyek nyár elején hoznak bőséges termést. Ezek a növények kúszó, futó formájuk miatt hajlamosak a rothadásra. Érdemes ezért egy műanyag vagy fémtámasztékkal megemelni, vagy emelt ágyásokban termeszteni őket.
Talán éppen e miatt a rothadásveszély miatt egyre népszerűbbek az akár cserépből lelógatva nevelhető, örökké termő fajták is, amelyek két kisebb termést hoznak, az elsőt a szokásos júniusi időszakban, a másodikat pedig a nyár végén, kora ősszel.
De létezik ma már olyan eperfajta is, amelyik egész szezonban ellát minket gyümölccsel. Érdemes folyamatosan nedvesen tartani a földjüket, különösen száraz időszakokban, de kerülni kell a túlöntözést, mert az gyökérrothadáshoz vezethet. A növények körüli talajtakarás segít megtartani a nedvességet, és elnyomja a gyomokat. Fontos teendő még, hogy rendszeresen el kell távolítani róluk a beteg leveleket.
Áfonya
A rendkívül népszerű, de zöldségesnél meglehetősen drága, ám nagyon egészséges áfonya növekedéséhez savanyú talajra van szükség. Ha a talaj nem elég savas, akkor már a telepítés előtt egy évvel érdemes a földet, ahová majd telepíteni szeretnénk, tőzegmoha, kávézacc és fenyőtűk beásásával savassá tenni. Telepítés után is meg kell őrizni a savasságot, például fenyőtű takarással. S ez még nem minden.
Ahhoz, hogy bőséges termésünk legyen, évente egyszer vagy kétszer olyan trágyával kell dúsítani a földjét, amelyet a savkedvelő cserjék számára fejlesztettek ki. A kertészetekben vásárolt növények esetében az első évben legyünk türelmesek, hagyjuk, hogy erős gyökérrendszert alakítsanak ki, és sok új hajtást hozzanak létre. Ekkor még érdemes eltávolítani róluk minden virágot, azért, hogy megakadályozzuk a bogyók kifejlődését.
Metszeni sem szabad az első két évben. A harmadik évtől azonban évente meg kell metszeni kora tavasszal, még a levelek kifejlődése előtt. Érdemes fűrészporos mulcsot szétteríteni köré. A madarak imádják az áfonyát éppen úgy, mint általában a bogyós gyümölcsöket, a legjobb módja annak, hogy megvédjük terményünket, ha hálóval takarjuk le. A madárhálót legalább két-három héttel a gyümölcs érése előtt kell telepíteni.
Ribizli és egres
A magyar kertek egyik legegyszerűbben telepíthető és legegészségesebb bogyós gyümölcsei a ribizlik és az egresek. Egyetlen bokrukon is rengeteg szemet nevelnek. Szinte bármilyen talajon jól érzik magukat, alig vagy egyáltalán nem igényelnek metszést, és hosszú életűek.
Legjobban teljes napsütésben érzik magukat. Nem érzékenyek különösebben semmire, talán csak a káliumhiányra, amit a perzselt levélszélek jeleznek. Leggyakoribb betegségük a penészesedés. Ezért olyan helyre ültessük, ahol jó a légáramlás és sok a napsütés. Nem túl munkaigényes növények, csupán annyi a dolgunk velük, hogy a letört, elszáradt ágakat ősszel vagy kora tavasszal eltávolítjuk.
Málna
Fényigényes, vízkedvelő növény, érdemes jól megválasztani a helyét ültetése előtt. A málna a jó vízelvezetésű, kissé savanyú, szerves anyagokban gazdag talajt kedveli. De szinte bárhol termeszthető hazánkban, ahol nem nagyon homokos a talaj. Mivel a málnabokor akár két méter magasra is megnőhet, érdemes idejében visszametszeni, hogy a gyümölcsöt kényelmesen leszedhessük róla. Ezért is kell az ágyásban egymástól messzire ültetni őket, két bokor között minimum fél méter legyen. A málna ültetésének legjobb ideje október eleje.
Bár jobban szereti a napot, jól érzi magát félárnyékos helyeken is. Nagyon fontos azonban a bokrokat megvédeni a széltől, és gondoskodni megfelelő vízellátásukról, melyet azonban nem szabad túlzásba vinni. A növényeknek tápanyagban gazdag, laza talajra van szükségük, azért is, hogy ne álljon meg a víz körülöttük.
Goji bogyó
Nálunk még kevésbé elterjedt, de Ázsiában már évszázadok, sőt, évezredek óta sokféle célra termesztik, többek között gyógyítás és egészségmegőrzés miatt is fogyasztják a gojibokor gyümölcsét.
Hazai kertekben is problémamentesen nevelhető. A goji bokor nem csupán a termése miatt érdekes, sűrű ágrendszerével sövény is nevelhető belőle, de szoliternövényként is dekoratívan mutat majd a kert központi részén. A goji tetszetős, apró, lila virágai májustól folyamatosan díszítenek, a bogyók pedig augusztus és október között érnek be.
Homoktövis
A homoktövis nem csak szép, de rendkívül egészséges is. Sövénynek is nevelhetjük. Jól tűri a várost, ezért akár városi sétányok, kerítések mellé is telepíthető. De az erdők közelében lévő kerteket megvédi akár a vadaktól is. Tüskéssége folytán tehát védelmi vonalként szolgálhat.
Termése ízletes, sőt nagyon egészséges is, elsősorban magas C-vitamin-tartalma miatt. Nem véletlen, hogy a népi gyógyászatban fontos és gyakran alkalmazott gyümölcs!
A homoktövis kifejezetten kedveli az egyszerű, homokos talajokat, környezeti igényei alacsonyak, gyakran látni a járdák, sétányok mentén. A homoktövisbokrok még városi környezetben is szépek és élettelik! Ez a dísz- és haszonnövény bátran ajánlható kezdő hobbikertészeknek is! Fontos tudni, hogy a terméshez mindenképp termős és porzós növényt is kell választani.
Minél sötétebb, annál egészségesebb
A bogyós gyümölcsök nemcsak ízletesek, de mivel alacsony a kalóriatartalmuk, fogyókúrázóknak is bátran ajánlhatók. Joghurba forgatva, édesítőszerrel finom, egészséges vacsora készülhet belőlük. Akár szigorúbb diétába is be lehet őket illeszteni. Közös tulajdonságuk, hogy magas a vitamin-, ásványianyag-, és antioxidáns-tartalmuk. Ez utóbbi adja a bogyók jellegzetes, élénk színét, és ez az, ami miatt olyan egészségesek.
Jó tudni, hogy minél sötétebbek, annál magasabb ez az antioxidáns-tartalom. Az antioxidánsok azok a hatóanyagok, amelyek képesek semlegesíteni a káros szabad gyököket, így segítenek megelőzni a betegségek kialakulását, és lassítják az öregedés folyamatait.
Még nincs hozzászólás