A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szemünk által homályosan

Az egyik, ha nem a legfontosabb érzékszervünk a szemünk. Amíg nincs baj vele, amíg jól, élesen látunk, nem is foglalkozunk vele. Természetesnek vesszük, hogy a legapróbb betűket is el tudjuk olvasni, hogy közelre, távolra egyformán jól látunk.

Fotó: Shutterstock.com

Sajnos ez nem marad így egész életünkben. Ugyanúgy, ahogyan minden szervünk, bizony a szemünk is tud romlani, s vannak betegségek is, amelyek megtámadhatják. Szerencsére ezeket szinte kivétel nélkül jól lehet gyógyítani.

Az idős korral járó szembetegségek

Sajnos a legtöbb ember, miután betöltötte az ötvenedik évét, észreveszi, hogy már nem lát olyan jól, mint régen. A természetes, korral járó szemromlás nem betegség. Vannak azonban olyan szembetegségek, melyek következménye ugyanígy a látás romlása.

Közülük a leggyakoribb az, amikor a szemlencse fokozatosan átlátszatlanná válik. Ez a szürke hályog, amely lassan romló betegség, orvos nélkül nehéz diagnosztizálni. figyelmeztető jelei között van, hogy nehezünkre esik éjjel vezetni, fényes holdudvart észlelünk a lámpák körül, homályossá válnak a betűk, amikor olvasunk, és zavar bennünket az erős fény.

Sokan betudják mindezt a kornak. Legtöbbször csak a szemorvos veszi észre. Már ha járunk szemorvoshoz. Fontos lenne pedig, mert az elhanyagolt szürke hályog vaksághoz is vezethet. Holott ha időben észreveszik, ma már egy rutineljárással a hályogot eltávolítják, s utána a látás jobb lesz, mint előtte volt. A legtöbb beteg beültetett lencsét kap a műtét során.

A másik gyakori szembetegség, amely a látás elvesztéséhez is vezethet, miközben egyszerűen kezelhető, a zöld hályog.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 9. számának 40. oldalán!)

Címkék: zöldhályog, szürkehályog, szemárpa, makula degeneráció, szembetegségek, periférikus látás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!