A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Sítalpra fel Ausztria legjobb síterepein!

Nyilvánvaló tény, hogy vannak közöttünk nyár- és télimádók. Jómagam egyértelműen télpárti vagyok. Imádom a havat, a hideget, és látványosan szoktam szenvedni a nyári kánikulában.

Fotó: Shutterstock.com

Te bolond vagy, mondják néha barátaim, amikor lelkesedve mesélem, hogy síelni megyek. Mi jó van abban, hogy az ember teletömi az autóját sok nehéz sícipővel, lécekkel meg pulóverekkel. Kifizet egy egész kis vagyont síbérletre csak azért, hogy a mínusz tízfokos hidegben csúszkáljon és dideregjen a hideg és nedves havon.

A buckától a hóágyúig

Belátom, hogy a síelést nehéz elkezdeni. A felszerelés drága, a lejtő csúszik, eleinte a léc oda megy, ahová ő akar, az ember csak esik, meg kel, összevissza veri magát. Így kezdi mindenki. Így kezdtem én is. De nem adtam fel.

Arra gondoltam, ennyi bolond ember csak nincsen! Valamiért képesek fizetni, sílifteknél sorba állni. Valami jó csak lehet ebben a hóval borított, napfényben szikrázó vagy ködben gomolygó, elvarázsolt világban. És tényleg van.

Sok tíz éve annak, hogy ha tehetem, néhány napra minden évben elmegyek valamelyik síközpontba. Régebben Szlovákiába, Bulgáriába jártunk. Levetett, összevissza karcolt, vacak léceken, vékony, azonnal átázó síruhákban.

A pályák akkor gondozatlanok, buckásak voltak, a felvonóktól olajos lett a nadrágunk. Aki azokon a pályákon tanult síelni, ma biztosan áll a lécén. Csak álmodhattunk a gondozott, hóágyúzott osztrák pályákról, hangulatos hüttékről.

Aztán idővel mi is mehettünk Ausztriába, Olaszországba, Franciaországba síelni. Igaz, ezért halálra dolgozhatjuk magunkat. Egyébként nehéz lenne megmondani, hogy melyik alpesi síterep a legjobb. A magyarok elsősorban Ausztriába járnak, és ott is leginkább Murauba.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 2. számának 65. oldalán!)

Címkék: síelés ausztriában, murau-kreischberg, bad kleinkirchheim, semmering, schladming dachstein, kaprun, síbérlet, sífelszerelés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!