A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Rejtélyes módon eltűnt civilizációk

Az emberiség története tele van rejtélyesen eltűnt civilizációkkal. Némelyeket csak mondákból, krónikákból, régen élt történészek írásiból ismerünk. De vannak olyanok is, amelyek tárgyi emlékeit, szobrait, városaiknak, templomaiknak nyomat megtalálták a régészek. Romjaik felett döbbenten áll még a 21. század embere is, történészek sora próbálja megérteni, hogy miként hozták létre, építették ki, tartották fenn őket, s főként, hogy miért és hogyan tűntek el.

Fotó: Shutterstock.com

A Maják

Közép-Amerika egyik leghíresebb ősi civilizációja volt, amely virágzó kulturális és építészeti központokat hozott létre a mai Mexikó, Guatemala, Honduras és El Salvador trópusi esőerdeiben, időszámításunk előtt 2000 körül. 

A maják bonyolult társadalomban éltek. Rendkívül fejlett volt a mezőgazdaságuk, az építészetük, a matematikai és a csillagászati ismereteik. Mélységesen tisztelték a természetet, és ez tükröződik vallási és mitológiai hitvilágukban is. Több istent imádtak, bonyolult szertartásokat végeztek, melyeken embert is áldoztak. Hatalmas városokat, piramisokat, templomokat, palotákat építettek.

Összetett, hieroglifákból álló írásrendszerük volt. Ezeket hatalmas épületekre vésték, és kerámiák, kódexek is maradtak, melyeken ezek szerepelnek. Lenyűgöző csillagászati ismeretekkel rendelkeztek, csillagvizsgálókat építettek az égitestek mozgásának tanulmányozására. Pontosan követték a Nap, a Hold és a bolygók ciklusait, bonyolult naptárrendszereket fejlesztettek ki. Az 5125 éves cikluson alapuló Long Count naptár értelmezése a mai napig vitákat generál.

Fotó: Shutterstock.com

A maja hieroglifákat a 20. században megfejtették, s ez kultúrájuk mélyebb megértését eredményezte. Társadalmuk körüli egyik legnagyobb rejtély a hirtelen hanyatlásuk és eltűnésük a kilencedik században. Számos elmélet próbálja megmagyarázni ezt a rejtélyt, beleértve a környezetromlást, a háborúskodást, a politikai instabilitást, a betegségeket és a társadalmi-gazdasági összeomlást.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 9. számának 24. oldalán!)

Címkék: húsvét-sziget, atlantisz, etruszkok, maya birodalom, inka birodalom, rapa nui

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!