A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Pozsony, a legközelebbi ismeretlen

Az az igazság, hogy Pozsony soha nem volt ilyen szép, mint manapság. Ez nem csak annak köszönhető, hogy béke van, hiszen békében is lehet városokat pusztítani, inkább annak, hogy Pozsony most valóban főváros. Nem uralkodók szeszélyes kedvétől függő, vagy kényszer szülte, 250 évig átmeneti országközpont, hanem egy ősi nép és egy fiatal ország büszkesége.

Fotó: Shutterstock.com

Legtöbbünk volt már valamikor Pozsonyban, évekig tanultunk róla az iskolában, és északnyugatnak haladva többször is átutaztunk már rajta. Ritkán állunk meg itt, hogy bekukkantsunk a városba, mi újság, kedves öreg Pozsony, hiszen pár percre van Magyarország, és ugyanennyire Bécs. Ráadásul a legújabb, a város ötödik hídja már alaposan elkerüli a belvárost, és alig enged egy röpke pillantást a távoli várra és az ’új hídra’, amelynek hátra dőlő pillérje Pozsony / Bratislava egyik jelképe.

40 euróért kiugorhatsz az ufóból

Ha eldöntötted, hogy felfrissíted pozsonyi emlékeidet, vagy megmutatod a gyerekeidnek, ne engedd, hogy a látványosságok szokásos kergetése, megörökítése és kényszeres megosztása elpusztítsa az ittlét kellemességét. Persze, nagyszerű élmény átrobogni az 1972-ben épült SNP-hídon, amelynek tetején ott a hatalmas ufó, szemben a patyolatfehéren vakító vár, csak az a baj, hogy a másik oldalon kevés a parkolóhely, no meg drága. (A belvárosban felmehet az óránkénti ára 4 euróig is.)

Okosabb a folyó innenső, jobb oldalán maradni, és gyalog átsétálni a hídon. Rögtön meglepetéssel indul a vállalkozás, mert a gyalogosjárda a híd alatt van, a kocsiforgalom feletted robog. Adja magát, hogy a látvány kedvéért a vár felőli oldalon haladj, de szeles, hideg időben a híd közepére érve megfagysz, sétálj inkább a szélvédett oldalon, onnan is szép a kilátás.

A szemet megragadó ufóban presszó és étterem van, lifttel lehet felmenni, és nem szólnak rád, ha csak bámészkodsz, gyönyörködsz a látványban. A hely különleges szolgáltatása, hogy egy hivatásos segítővel kimehetsz a 80 méter magasságban lévő talpalatnyi peremre, persze kötelekkel biztosítva, és szédeleghetsz, lóghatsz a fütyülő szélben a város fölött.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 12. számának 59. oldalán!)

Címkék: nemzeti színház, zsigmond király, pozsony, pozsony látnivalói, mátyás, promenadeplatz, óváros, kék-templom, korzó

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!