A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Plitvice - ahol a gyönyörű víz az úr

Szinte a szomszédban van, Budapesttől mintegy 470 kilométerre található. Páratlan szépségét csak néhány éve fedezték fel a magyar turisták, bár a Plitvicei-tavak Nemzeti Park már 1979 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Fotó: Shutterstock.com

A Horvátországban található tórendszer Európa egyik legszebb természeti látványossága. Egy völgyben terül el, és erdős, hegyek veszik körül. Mint a mesében, vagy a legszebb természetfilmekben: kristálytiszta azúrkék víz, boldogan úszkáló halak, változatos zöldek és a végeláthatatlan vízesések.

Amikor fotózza az ember – telefonnal vagy fényképezőgéppel –, csak azon aggódik, hogy vajon visszaadja-e bármelyik készülék is ezt a csodálatos látványt? Talán igen, de sokkal jobb élőben látni.

A Plitvicei-tavak területét már 1949-ben nemzeti parkká nyilvánították. Több védett állatfaj él itt: medve – mely a park logójában is szerepel –, farkas, vidra és erdei fülesbagoly. A tudósok a XIX. századtól foglalkoznak a Plitvicei-tavakkal.

Mai ismereteik szerint közel 1300 növényfaj él ezen a területen, nagy számban főként mohák és algák, de a nedves réteken különleges harangvirág, boglárka és orchideafajok is találhatók. Közel 350-féle lepke, 50 emlős, 20 denevérfaj és 200 madárfaj őshonos itt. A leggyakrabban látott állat a pisztráng, szinte minden fajtája megtalálható a tavakban.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 8. számának 58. oldalán!)

Címkék: moha, medve, állatvilág, bagoly, horvátország, plitvicei-tavak, unesco világörökségi lista, növényvilág, zuzmó, fenyőfák, tórendszer, kis-kapela és a plješivica, crna és a bijeja

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!