A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Őslények birodalmában

2013-ban az év földtani értéke lett, ma időutazásra hívó látványosság. Különleges sziklaformák, geológiai képződmények közt visz az út a Bakony rengetegében. Ott, ahol bánya volt egykor, ma bejárható, több kilométeres szurdok van, amit visszafoglalt a természet.

Fotó: Zákonyi Botond

Ajkán át irány Úrkút, amely magán viseli a megszűnt bányászat nyomait. A hajdani bányaépületek ugyan átalakultak mindenféle szolgáltató házzá, de egy magára hagyott romos épület közelében ott vannak a hajdani kitermelés relikviái.

Úrkút  sváb település, az ősök Bajorországból érkeztek, kezdetben fakitermeléssel foglalkoztak, aztán üvegfúvással, mészégetéssel, faszénégetéssel keresték a kenyérre valót, majd elkezdődött a szénbányászat, amit az 1900-as évek elején követett a mangánbányászat.

Ezért vagyok ma itt, mert a mangánérc külszíni fejtésének nyomai betekintést engednek a kőbe zárt évmilliók történetébe.

A csárda-hegyi őskarszt az Országos Kék Turistajelzés nyomvonalán járható be. Az egyszerű fakerítéssel védett bejárathoz könnyű odatalálni, a községben táblák segítik a tájékozódást. Alig megyek ötven métert, és hirtelen nem is tudom, merre induljak.

LÁTNIVALÓK A KÖRNYÉKEN
Magyarpolány
A nyolcas főúton Ajka előtt Bakonygyepesen át jutunk el a magyarpolányi útra, amelynek végén már messziről látszik a község temploma, késő barokk kálváriája, fehérlő kápolnájával. A Bakony délnyugati lejtőin elterülő, erdőkkel övezett, rendezett sváb településen kis túlzással a földről is lehet enni. Műemlék utcáján a bakonyi népi építkezésre jellemző boltozatos tornácú, mellvédes oszlopos kőházak sorakoznak egymás mellett. Köztük az egyik tájházként, alkotóházként működik. Európa Nostra-díjas község, ékszer itt a Bakony alján, ami nem mellesleg a Polányi Passió színhelye is.

Úrkút
A helység a nevét a szájhagyomány szerint a mai faluvég bővizű kútjáról kapta. Erre Bél Mátyás is ráerősít 1735-ben: "Úrkuttya mely nevét vizének állandó egészséges voltáról kapta." A nagyvázsonyi Zichy grófok vadászataik alkalmával itt itatták meg az állataikat, de járt itt Mátyás király is a szomját oltani. Így maradt fenn az "urak kútja", s lett belőle az Úrkút elnevezés. Biztosan így történhetett, hiszen aki százmillió éves kősziklák, szirtek, sárgálló mangánércet rejtő kövek közt barangolt, annak magától értetődő Mátyás király egykori jelenléte.
Pedig az ösvény remekül kitáblázott értékes tudnivalókkal, de hát nem mindennap találkozik az ember felszínre került százmillió éves sziklaalakzatokkal, köztük a sárgálló mangánércet rejtővel.

Az 1917-ben megnyitott külszíni bánya Európa második legnagyobb mangánlelőhelye volt. Nem mangánt kerestek, a területet kőszén után kutatva tárták fel, és szerencsére kézi műveléssel fejtették ki, ettől lett páratlan értékű, mert a bányászat során sértetlen állapotban maradt fenn a Csárda-hegy jura kori mészkőalapja.

A csárda-hegyi kőtáj a földtörténet nyitott könyve. Százmillió évvel ezelőtt trópusi volt itt a klíma, a Bakony területén tenger hullámzott, amely később elsekélyesedett.

Üledéke a sekélyebb vizekben keletkezett mészkő, amelyben gerinctelen állatok változatos közösségeinek maradványai találhatók.

Vörös, sárga, zöldesszürke karsztkövek között, jól kiépített falépcsőkön araszolok a mélybe; van ebben valami félelmetes, hiszen több millió éves geológiai képződmények közt járok, meg sem lepődnék, ha az egyik hasadékból rám bámulna egy őslény.

De félre a fantáziálással. Másfél óra alatt bejárom a tanösvényt, amelyen ismertetőtáblák pótolják hiányos geológiai tudásomat, és mutatják be a Bakony és az úrkúti Csárda-hegy geológiai és bányatörténeti látnivalóit.

Címkék: barangolás, bakony, magyarpolány, úrkut, csárdahegyi őskarszt, az év földtani értéke

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!